Dålig fransk vinskörd – men mest i världen

Nu är skörden nästan klar i hela Europa. Sammanfattningsvis – ett dåligt år. I både Frankrike, Italien och Spanien minskar skördemängden. Kvaliteten kommer att vara tveksam på sina håll.

För Frankrike är det ändå en genomsnittligt stor skörd på 45 miljoner hektoliter – en minskning med två procent från 2022. Men under detta genomsnitt döljer sig stora skillnader mellan olika regioner, distrikt och till och med enskilda vingårdar. Det handlar ofta om klimatrelaterade händelser som torka, hagel och ihållande regn med mjöldagg som följd. 

Detta gäller för övrigt alla de tre stora europeiska vinländerna.

Spanien ser ut att ha drabbats mest av de tre med en skördebortfall på sjutton procent till 24 miljoner hektoliter. Men även där är de regionala skillnaderna stora. I Penedès kan tappet bli upp mot femtio procent på sina håll – i La Mancha över 20 procent medan Galicien har fått en riktigt bra skörd. 

Skörd hos JM Brocard.

Italien tappar något mindre än Spanien – endast tolv procent. Det mesta tappet handlar om regn med påföljande mjöldagg. Tack vare Frankrikes tapp på bara två procent gör detta att Frankrike nu är det land som producent mest druvor i världen 2023.

Alltid något av vara stolt över.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…