Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig både pålitlig och snabb. Nu kan e-tungan bli ett viktigt hjälpmedel i vinbranschen.
Elektroniska näsor har funnits länge – så varför inte en tunga? Men tydligen har det inre varit hel lätt att göra den effektiv. Teamet på universitet i Washington har lyckats. Testobjektet var ett rieslingvin som preparerades med svaga doser av olika mikrokulturer som med tiden gör vinet i princip odrickbart.
E-tungan fick tävla med riktiga tungor från tretton människor med specialitet att känna igen felsmaker i vin. Tungan vann överlägset. I snitt tog det sju dagar för e-tungan att upptäcka felet. För den mänskliga tungan tog det upp mot 35 dagar.
Nu tror forskarna att tungan kan bli ett snabbt och effektivt hjälpmedel för vinmakare i världen – vid sidan av att lukta själv eller odla bakteriekulturer i labb-skålar. Med e-tungan finns mycket tid att vinna.
Observera att bilden här inte föreställer en elektronisk tunga – inte heller en mänsklig. Det är istället en silikontunga med blommor som serveras på restaurangen Alchemist i Köpenhamn.