Det händer mycket i krog-Sverige i vår rapporterar White Guide. Lite av en ketchup-effekt efter pandemin.
Som halvskåning är jag speciellt nyfiken på vackra Häckeberga slotts nya satsning. En annan storsatsning när det gäller fine dining är Thomas Sjögrens restaurang Signum på Hällsnäs hotell utanför Göteborg. Dit vill jag komma. Jättepizzerian i Göteborg vill jag också gärna se – fast först ska jag besöka Knystaforsens nyskapade pizzeria Knystaria. Jag kommer heller inte missa Fotografiskas intressanta projekt med Studio 2000. Ja, det finns mycket att hinna med i vår.
SKÅNE
The Norrmans på Häckeberga slott
Nya ägarna av Häckeberga slott har anlitat Titti Qvarnström med förflutet på toppkrogen Bloom in the park i Malmö. Här utlovas både naturnära och okonventionella matupplevelser.
GÖTEBORG
Angeli, Vasa Kyrkogata 1
Nu är det dags för utbyggnaden av lilla vinbaren Bar La Lune. Den nya delen kallas Angeli och kommer att ha plats för 28 personer och 900 flaskor. Bar La Lune blir samtidigt en mer renodlad restaurang.
Bulot, Norra Hamngatan 8
I Göteborg öppnar också den spännande satsningen Bulot med ett kök helt utan kompromisser.
Moreno Pizza, Stigbergstorget
I månadsskiftet april-maj öppnar inte mindre än tre nya krogar i den tidigare biografen i Majorna. Störst är Moreno Pizza som kan bli världens största pizzeria med tre pizzaugnar och plats för 20 pizzabagare och 350 gäster.
MÖLNYCKE
Signum, Hällsnäs Hotell
Med en avsmakningsmeny på runt arton rätter vill krögare Thomas Sjögren visa upp sin kärlek till havet med restaurant Signum. Fisk och skaldjur ska gå som en röd tråd genom hela menyn. Öppnar i början av maj.
MALMÖ
Bise, Norra Vallgatan 88
I restaurangen serveras en trerättersmeny som byts ut efter säsong och humör. Där finns också en vinbar med femtio platser vilken kommer att ha öppet sju dagar i veckan.
Freja, Davidshallstorg 9
Det blir ett mellanting mellan café och restaurang när Freja öppnar i början av maj. Här bjuds allt från mat till kakor därtill hantverkskaffe, vin och öl. Menyn kommer att skifta efter säsong.
STOCKHOLM
Bibliothek, Lidingö Centrum
Ambitionen är att bli Lidingös självklara mötesplats i ett för detta bibliotek. Det blir öppet för både lunch och middag med brunchklassiker på helgerna.
Brutalisten, Regeringsgatan 71
En rätt, en råvara och fokus på ett kulinariskt och konstnärligt utforskande. Det är konceptet när konstnären Carsten Höller och toppkocken Stefan Eriksson öppnar eget i början på maj.
Nori Bar, Birger Jarlspassagen
Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har tillsammans med bartendern Josephine Sondlo öppnat en ny bar i Birger Jarlspassagen – mittemot systerkrogen Misshumasshu.
Studio 2000, Fotografiska
Med tvåtusen kvadratmeter odlingsmark som utgångspunkt driver kocken Paul Svensson, trädgårdsmästaren Niklas Karlsson och sommelieren Ruth Osborne pop up-restaurangen Studio 2000 på Fotografiska.