Epokgörande forskning: första vinet är tretusen år äldre

När gjordes det första vinet? Svaret på frågan har alltid relaterats till den ålder som fastställts på gamla krukskärvor med tydliga spår av druvkärnor. Nu har forskare studerat frågan från ett annat håll: hur gamla är de första druvsorterna som domesticerats?

Bra idé, tänker jag som alltid ansett att det måste gjorts vin av druvor tidigare än just de krukskärvor man funnit. Tills idag ansågs det, med ledning av krukskärvor, att det första vinet producerades för 8 000 år sedan. Alltså 6 000 år före vår tideräkning. Nu får vi lägga på ytterligare 3 000 år – det första vinet producerades alltså för 11 000 år sedan.

Forskarna har räknat ut att de första vilda druvorna började förädlas samtidigt i Kaukasus, det vill säga Georgien, Armenien och Azerbajdzjan, och i Levanten det vill säga Israel, Palestina, Libanon och Jordanien. Att druvorna förädlades betydde inte bara att man gjorde vin på dem – ofta var det matdruvor man först började odla fram.

Druvplantorna från dessa delar av världen har sedan med tiden beblandat sig med den vilda europeiska sorten vitis silvestris och skapat den moderna europeiska druvan: vitis vinifera.

På Science webbsida kan du läsa ett sammandrag av forskningen.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…