Det går bra för nästan alla profilerade krogar i Stockholm. Nu har du två namn till att hålla reda på: Ruben och Ergo.
Ergo satsar på fine dining om än i avslappad stil. Platsen är Artillerigatan 14 – en adress med ett ståtligt matrykte. Det var här Jakob Holmström och Anton Bjuhr skapade tvåstjärniga Gastrologik.
Ergos köksmästare heter Petter Johansson (bild ovan, tredje man från vänster i övre raden) med erfarenhet från flera trestjärniga krogar bland annat Gordon Ramsay i London, Per Se i New York och Frantzén i Stockholm. Avsmakningsmenyn ska följa säsong (surprise!) och bygger på fem huvudserveringar, där gästen vid varje servering kan välja mellan två olika alternativ.
– Med Ergo vill vi skapa en informell, varm och levande restaurang, säger Petter Johansson, vi har stor ödmjukhet inför satsningen, men trots det har vi en uttalad ambition att nå stjärnstatus.
Restaurangchef är vinexperten Lars Trogen (bild ovan, längst till vänster) – en man som hoppas bli Sveriges fjärde Master of Wine.
Ruben är den andra satsningen i Stockholm från krögarduon Ruben Blomdahl och Douglas Fagerman. De båda ligger bakom relativt nyöppnade Aristo vid Karlaplan. Deras nya projekt Ruben ligger på Malmskillnadsgatan vid Jakobergsgatan.
Restaurangens koncept har hämtat inspiration från Rubens och Douglas långa karriärer som tagit dem runt om i världen. Menyn bjuder på en resa som hämtat smakinspiration från Italien, Asien, Afrika och det nordiska köket. Låter helgarderat – inget fel i det.