Ergo, Vyn och Florencia Abella vinnare när Falstaff 2025 lanseras

I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk och dansk upplaga. Totalt utsågs tjugotvå vinnare, elva från varje land.

Det är det tysk-österrikiska förlaget Falstaff som ligger bakom guiden. I det tysktalande Europa är de dominerande när det gäller gastronomiska publikationer. Sedan 2024 finns Sverige med på deras krogkarta.

Listan på alla krogar med mer än 90 poäng hittar du nedan. Totalt omfattar den svenska guiden i år nästan 150 utvalda restauranger som alla har fått åttio poäng eller mer. De kriterier som bedöms är mat, dryck, service och atmosfär. I dryck ingår vinlista, alkoholfritt samt cocktails.

Här kan du se hela listan.

Årets Sommelier och Årets köksmästare: Sören Polonius och Florencia Abella.

Här är alla utmärkelser som delades ut

Restaurant of the Year Award: Restaurant Vyn

Lifetime Achievement of the Year Award: Crister Svantesson

Chef of the Year Award: Florencia Abella, Ekstedt

New Restaurant of the Year Award: Ergo

Service of the Year Award: Aira

Sommelier of the Year Award: Sören Polonius, Adam/Albin

Sustainability Award of the Year: Hörte Brygga

Rising Star of the Year Award – kitchen: Tilde Schedin, Hantverket

Rising Star of the Year Award – service: Andreas Vejs Lund, Vyn

Culinary Hideaway of the Year Award: PM & Vänner

Easy Eating of the Year Award: Rolfs Hav

Här är alla krogar med mer än 90 poäng

100 poäng

Frantzén, Stockholm

99 poäng

Aira, Stockholm

98 poäng

Vyn, Simrishamn

97 poäng

Operakällaren, Stockholm

Seafood Gastro, Stockholm

96 poäng

Ekstedt, Stockholm

95 poäng

Nour, Stockholm

Adam/Albin, Stockholm

94 poäng

Vollmers, Malmö

93 poäng

Sushi Sho, Stockholm

Ett Hem, Stockholm

Äng, Ästad Vingård, Tvååker

Knystaforsen, Rydöbruk

PM & Vänner, Växjö

Signum, Mölnlycke

28+, Göteborg

92 poäng

Ergo, Stockholm

Soyokaze, Stockholm

Petri, Stockholm

SK Mat & Människor, Göteborg

Wedholms Fisk, Stockholm

Mathias Dahlgren Matbaren i Grand Hotel, Stockholm

91 poäng

Dashi, Stockholm

Krakas Krog, Katthammarsvik

90 poäng

Bobergs Matsal, Stockholm

Fyr, Tylösand

Koka, Göteborg

Persona, Stockholm

Etoile, Stockholm

Foto: Charlotte Strömvall


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…
Screenshot
Systembolaget har kommit med sin försäljningsstatistik för 2024. Den kan man ägna mycket tid år. Hela artikellistan innehåller mer än…