Femton svenska kokböcker bland världens främsta

Världens största tävling för böcker inom mat och dryck heter Gourmand World Cookbook Award. I nästan trettio år har de utsett de bästa böckerna i världen i olika kategorier. Sverige har alltid hållit sig väl framme. 

Resultatet av årets juryarbete avslöjades i juni. Bland kokböckerna hölls sig PM & Vänner sig fram och fick en Special Award. Bland andra böcker bör Florencia Abellas (kökschef på Ekstedt) ”Asado – Argentinsk grillning” nämnas. Hon fick pris i två klasser: både bland latinamerikanska och barbecue-kokböcker.

En udda kokbok är Lindor Winks Snowfood: Kokbok för hungriga skidåkare liksom Anna Granlunds Shakers: Kvinnor som skakat om barvärlden.

Här är listan på de svenska kokböcker som hamnade bland topp fyra i sin kategori.

• A06 Special Award

PM & Vänner

Per Bengtsson, Mia Gahne, Susanne Helgeson, Ebba Svennung (PM & Vänner Restaurang – Fool Agency)

• C01 Local And Regional

Historisk värmländsk mat

Sara Bodin Olsson (Votum)

• C10 India/Sri Lanka

Indien i mitt svenska kök

Malin Mendel (Norstedts)

• C18 Asia – Published Outside Asia

Asiatisk Mat

Maria Zihammou (Semic)

• C 19 Africa – Published Outside Africa

Khadijas Kök recept från Östafrika

Khadija Mohamud (Bonnier Fakta)

• C 20 Latin America Published outside Latin America

Asado, Argentinsk Grillning

Florencia Abella (Natur & Kultur)

• C27 Women

Shakers: Kvinnor som skakat om barvärlden

Anna Granlund (Spritz Lit)

• D05 Cookbooks History & Writing

Cajsa Wargs Kokkonst

Ulrica Söderlind, Emil Gredmo, Peter Stenman (Universus Academic Press)

• D07 Food Heritage Books

Historisk Värmländsk Mat

Sara Bodin Olsson (Votum)

• D09 Pro Health & Nutrition

Kost för den psykiska hälsan

Charlotte Erlansson-Albertsson (Ekström & Garay)

• D13 Food & Sports

Snowfood: Kokbok för hungriga skidåkare

Lindor Wink (Gawell Förlag)

• D23 Local Book

PM & Friends, Forest Lake Meadow

Per Bengtsson, Lotta Jörgensen Photo: Per-Anders Jörgensen (PM & Vänner – Fool Agency)

• E01 Easy & Fast Recipes

Svenska Smårätter, Från fredagsmys till mingelfest

Maria Dahlquist, Maria Richardsson (Gazpacho)

• E04 Barbeque

Asado, Argentinsk Grillning

Florencia Abella (Natur & Kultur)

• E09 Dairy & Cheese Books

Sveriges Landskapspizzor

Västerbottensost (Isaberg)

• F07 Europe Fund Raising

Männens Bok: Om mat, hälsa, livsstil och prostata

Katarina Tomic, Örjan Klein, Margit Eliasson (Arena)


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…