Femton svenska kokböcker bland världens främsta

Världens största tävling för böcker inom mat och dryck heter Gourmand World Cookbook Award. I nästan trettio år har de utsett de bästa böckerna i världen i olika kategorier. Sverige har alltid hållit sig väl framme. 

Resultatet av årets juryarbete avslöjades i juni. Bland kokböckerna hölls sig PM & Vänner sig fram och fick en Special Award. Bland andra böcker bör Florencia Abellas (kökschef på Ekstedt) ”Asado – Argentinsk grillning” nämnas. Hon fick pris i två klasser: både bland latinamerikanska och barbecue-kokböcker.

En udda kokbok är Lindor Winks Snowfood: Kokbok för hungriga skidåkare liksom Anna Granlunds Shakers: Kvinnor som skakat om barvärlden.

Här är listan på de svenska kokböcker som hamnade bland topp fyra i sin kategori.

• A06 Special Award

PM & Vänner

Per Bengtsson, Mia Gahne, Susanne Helgeson, Ebba Svennung (PM & Vänner Restaurang – Fool Agency)

• C01 Local And Regional

Historisk värmländsk mat

Sara Bodin Olsson (Votum)

• C10 India/Sri Lanka

Indien i mitt svenska kök

Malin Mendel (Norstedts)

• C18 Asia – Published Outside Asia

Asiatisk Mat

Maria Zihammou (Semic)

• C 19 Africa – Published Outside Africa

Khadijas Kök recept från Östafrika

Khadija Mohamud (Bonnier Fakta)

• C 20 Latin America Published outside Latin America

Asado, Argentinsk Grillning

Florencia Abella (Natur & Kultur)

• C27 Women

Shakers: Kvinnor som skakat om barvärlden

Anna Granlund (Spritz Lit)

• D05 Cookbooks History & Writing

Cajsa Wargs Kokkonst

Ulrica Söderlind, Emil Gredmo, Peter Stenman (Universus Academic Press)

• D07 Food Heritage Books

Historisk Värmländsk Mat

Sara Bodin Olsson (Votum)

• D09 Pro Health & Nutrition

Kost för den psykiska hälsan

Charlotte Erlansson-Albertsson (Ekström & Garay)

• D13 Food & Sports

Snowfood: Kokbok för hungriga skidåkare

Lindor Wink (Gawell Förlag)

• D23 Local Book

PM & Friends, Forest Lake Meadow

Per Bengtsson, Lotta Jörgensen Photo: Per-Anders Jörgensen (PM & Vänner – Fool Agency)

• E01 Easy & Fast Recipes

Svenska Smårätter, Från fredagsmys till mingelfest

Maria Dahlquist, Maria Richardsson (Gazpacho)

• E04 Barbeque

Asado, Argentinsk Grillning

Florencia Abella (Natur & Kultur)

• E09 Dairy & Cheese Books

Sveriges Landskapspizzor

Västerbottensost (Isaberg)

• F07 Europe Fund Raising

Männens Bok: Om mat, hälsa, livsstil och prostata

Katarina Tomic, Örjan Klein, Margit Eliasson (Arena)


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…