Femton svenska restauranger bland Europas främsta

För fjärde året i rad ligger danska Alchemist i topp på OAD:s lista över Europas toppkrogar. Tvåa är spanska Etxebarri utanför Bilbao. Frantzén i Stockholm, som var tvåa förra året, ligger nu på fjärde plats.

OAD står för Opinionated About Dining och är grundat av den amerikanske foodisen Steven Plotnicki. Rankingen bygger på ett röstförfarande bland alla som är intresserade av att prova restauranger – ju fler man testat desto högre viktning har dina röster. I Europadelen bestod den frivilliga skaran av över 6 000 personer.

Kökschefen på Alchemist Rasmus Munk, som kom på plats ett även i år, är speciellt glad:

– OAD har en speciell plats i mitt hjärta eftersom de var den första internationella guiden att uppmärksamma oss när jag bara hade en liten liten restaurang i centrala Köpenhamn.

För Sveriges del tar sig fem krogar in bland de 150 i topp. Förutom Frantzén finns Vyn, Vollmers, Ekstedt och Aira. Bakom dem finns ytterligare tio svenska restauranger som du kan se på listan nedan. Bra jobbat av Sverige, även om vi fortfarande ligger i skuggan av Danmark. Totalt finns 555 europeiska krogar spå listan.

Jag gillar listan – som jag tycker är relativt representativ. Sedan kan man alltid diskutera placeringar. OAD-systemet har sina fördelar. De flesta anser dock fortfarande att Guide Michelins bedömningar står i särklass följt av World’s 50 Best Restaurants ranking.

Här är de 25 främsta på OAD:s lista

1. Alchemist, Köpenhamn, Danmark

2. Etxebarri, Axpe, Spanien

3. JAN, München, Tyskland

4. Restaurant Frantzén, Stockholm, Sverige

5. Bagá, Jaén, Spanien

6. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Schweiz

7. Diverxo, Madrid, Spanien

8. Restaurant Quique Dacosta, Dénia, Spanien

9. De Librije, Zwolle, Nederländerna

10. Geranium, Köpenhamn, Danmark

11. Disfrutar, Barcelona, Spanien

12. Memories, Bad Ragaz, Schweiz

13. Lido 84, Gardone Riviera, Italien

14. Uliassi, Senigallia, Italien

15. Kadeau Bornholm, Bornholm, Danmark

16. Ernst, Berlin, Tyskland

17. Restaurant Jordnær, Köpenhamn, Danmark

18. Osteria Francescana, Modena, Italien

19. Noma 2.0, Köpenhamn, Danmark

20. L’Enclume, Cartmel, England

21. Desde 1911, Madrid, Spanien

22. La Marine, Noirmoutier, Frankrike

23. Maaemo, Oslo, Norge

24. Azurmendi, Bilbao, Spanien

25.  Reale, Castel di Sangro, Italien

Svenska restauranger längre ner på listan

88. Vyn, Skillinge, Sverige

121. Vollmers, Malmö, Sverige

133. Ekstedt, Stockholm, Sverige

145. Aira, Stockholm. Sverige

160. Adam/Albin, Stockholm, Sverige

162. Ett Hem, Stockholm, Sverige

246. Punk Royale, Stockholm, Sverige

258. Restaurang Äng, Tvååker, Sverige

261. Sushi Sho, Stockholm, Sverige

264. Petri, Stockholm, Sverige

394. Hoze, Göteborg, Sverige

413. Etoile, Stockholm, Sverige

465. Coco & Carmen, Stockholm, Sverige

495. Bhoga, Göteborg, Sverige

Här kan du se hela listan


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…