Förlorat luktsinne kan lockas tillbaka

För oss som älskar vin och mat har rädslan varit stor. Om jag drabbas av covid riskerar jag då att förlora luktsinnet? Svaret blev ja – de allra flesta fick det dock snabbt tillbaka. För de som drabbats av större bortfall finns det nu träningshjälp.

Det korrekta begreppet för tappad lukt är anosmi – mer vardagligt kallat luktblindhet. Enligt ett amerikanskt institut hade runt tre procent av amerikanarna anosmi innan pandemi-utbrottet. Av de som fick covid drabbades sedan 77 procent av större eller mindre luktbortfall. I främst vinvärlden är det förstås dramatiskt om man inte får tillbaka sitt goda luktsinne.

På ISVV (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin) i Bordeaux har man studerat frågan och testat olika former för rehabilitering. Faktum är alltså att det går att träna tillbaka sitt luktsinne – många menar att det kan likna nervskador där skadade nerverna långsamt kan reparera sig själva. Deras metod är en nygammal variant.

Träningen gå ut på att ett par gånger om dagen, tio sekunder åt gången, doft på aromatiserade oljor med tydlig doft av till exempel nejlika, citron eller eukalyptus. Detta ska upprepas ända tills man känner dem tydligt – och därefter övergår man till andra tydliga aromer.

Det hela är lite som att träna specifika doftupplevelser med Le Nez du Vin – den franska doftlådan med ett femtiotal olika doftsensationer i vin att träna på.

För egen del tappade jag luktsinnet en knapp vecka. Min självtest var en sniff ur en burk med kanel varje morgon. Dag fyra anade jag något kanelaktigt – och sedan kom allt tillbaka ganska snabbt.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…