Frantzén på topplats bland de tusen bästa restauranger i världen

Det skapas en del listor på världens bästa restauranger. Här är en till. Men denna lista över de tusen bästa i världen är speciell: den skapas genom en fiffig algoritm som räknar ut vilka krogar som fått bäst recensioner.

Jo, jag är road av listor – vilket du säkert märker i mitt nyhetsbrev. Jag rapporterar ofta vilka krogar och viner som toppar olika listor – det är ju i alla fall ett sätt att hålla sig à jour. 

Vad gäller krogbedömningar bygger ju Guide Michelin på hemliga besök som betalas. World’s 50 Best baseras på listor från utvalda krogrecensenter (som inte får betalt). OAD-listan (Opinionated About Dining) skapas av sex tusen foodies som uppmanas rapportera in sina favoriter.

La Liste är, som namnet antyder, skapat i Frankrike. Listan bygger på en algoritm som ställer samman restaurangbedömningar från tusentals tidningar, hundratals guideböcker och miljontals online-recensioner. Allt samlas i en gigantisk databas där alla recensionpoäng omvandlas till ett standardbetyg: från 0 till 100.

Vad gäller guideböckernas trovärdighet har tusentals kockar fått ge sin åsikt – vilket resulterar i ett  “pålitlighetsindex” från 0 (helt opålitligt) till 10 (mycket pålitligt).

Förra året låg Frantzén i topp på 99,5 poäng tillsammans med Le Bernardin och Guy Savoy. I år har de 99 poäng. Men det är ju bra det också.

Här är alla svenska krogar bland de tusen på listan. På listan finns också Aska i New York med 91,5 poäng – den måste jag nämna då den drivs av svensk: Fredrik Berselius.

Frantzén 99 poäng

Aira 95 poäng

Vollmers 93 poäng

Operakällaren 91,5 poäng

Aloë 90,5 poäng

PM & Vänner 89,5 poäng

Ekstedt 86,5 poäng

Adam/Albin 85 poäng

Nour 83 poäng

Bhoga 82 poäng

Petri 79,5 poäng

Top 1000 restaurants 2024 enligt La Liste

Se hela listan här.

99,5 poäng

Le Bernardin, New York, USA

L’Enclume – Simon Rogan, Grange-over-Sands, England

Guy Savoy, Paris, Frankrike

La Vague d’Or – Le Cheval Blanc, Saint-Tropez, Frankrike

Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Tyskland

龙景轩 – Lung King Heen, Hong Kong, Kina

鮨さいとう – Sushi Saito, Minato-ku, Japan

99 poäng

Atrio, Cáceres, Spanien

Cheval Blanc by Peter Knogl – Grand Hôtel Les Trois Rois, Basel, Schweiz

Da Vittorio, Brusaporto, Italien

Frantzén, Stockholm, Sverige

L’Ambroisie, Paris, Frankrike

L’Assiette Champenoise, Tinqueux, Frankrike

L’Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, Frankrike

Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italien

Le Louis XV – Alain Ducasse, Monaco, Monaco

Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spanien

Plénitude, Paris, Frankrike

Régis et Jacques Marcon Saint-Bonnet-le-Froid, Frankrike

Single Thread, Healdsburg, USA

Victor’s Fine Dining by Christian Bau, Perl, Tyskland

Waldhotel Sonnora, Dreis, Tyskland

中环四季酒店 – Caprice at the Four Seasons, Hong Kong, Kina

茶禅華 – Sazenka, Minato-ku, Japan

98,5 poäng

Aqua, Wolfsburg, Tyskland

Arzak, Donostia, Spanien

Core by Clare Smyth, London, England

Dal Pescatore, Runate, Italien

De Librije, Zwolle, Nederländerna

El Celler de Can Roca, Girona, Spanien

Georges Blanc, Vonnas, Frankrike

La Marine, Noirmoutier-en-l’Île, Frankrike

L’Arpège, Paris, Frankrike

L’Epicure, Paris, Frankrike

Les Prés d’Eugénie – Michel Guérard, Eugénie-les-Bains, Frankrike

Maison Pic, Valence, Frankrike

Mirazur, Menton, Frankrike

Obauer, Werfen, Österrike

Odette, Singapore, Singapore

Pavillon Ledoyen – Yannick Alléno, Paris, Frankrike

Piazza Duomo, Alba, Italien

Restaurant de l’Hôtel de Ville, Crissier, Schweiz

Schloss Schauenstein, Fürstenau, Schweiz

The French Laundry, Yountville, USA

Troisgros – Le Bois sans Feuilles, Ouches, Frankrike

京华阁 – “The Capital” at The Beijing Hong Kong Jockey Club, Beijing, Kina

天巢法国餐厅 – Robuchon au Dôme, Macao, Kina

新ばし星野 – Hoshino, Minato City, Japan

松川 – Matsukawa, Minato-ku, Japan

銀座 久兵衛 銀座本店 – Ginza Kyubey, Chūō-ku, Japan


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…