Det skapas en del listor på världens bästa restauranger. Här är en till. Men denna lista över de tusen bästa i världen är speciell: den skapas genom en fiffig algoritm som räknar ut vilka krogar som fått bäst recensioner.
Jo, jag är road av listor – vilket du säkert märker i mitt nyhetsbrev. Jag rapporterar ofta vilka krogar och viner som toppar olika listor – det är ju i alla fall ett sätt att hålla sig à jour.
Vad gäller krogbedömningar bygger ju Guide Michelin på hemliga besök som betalas. World’s 50 Best baseras på listor från utvalda krogrecensenter (som inte får betalt). OAD-listan (Opinionated About Dining) skapas av sex tusen foodies som uppmanas rapportera in sina favoriter.
La Liste är, som namnet antyder, skapat i Frankrike. Listan bygger på en algoritm som ställer samman restaurangbedömningar från tusentals tidningar, hundratals guideböcker och miljontals online-recensioner. Allt samlas i en gigantisk databas där alla recensionpoäng omvandlas till ett standardbetyg: från 0 till 100.
Vad gäller guideböckernas trovärdighet har tusentals kockar fått ge sin åsikt – vilket resulterar i ett “pålitlighetsindex” från 0 (helt opålitligt) till 10 (mycket pålitligt).
Förra året låg Frantzén i topp på 99,5 poäng tillsammans med Le Bernardin och Guy Savoy. I år har de 99 poäng. Men det är ju bra det också.
Här är alla svenska krogar bland de tusen på listan. På listan finns också Aska i New York med 91,5 poäng – den måste jag nämna då den drivs av svensk: Fredrik Berselius.
Frantzén 99 poäng
Aira 95 poäng
Vollmers 93 poäng
Operakällaren 91,5 poäng
Aloë 90,5 poäng
PM & Vänner 89,5 poäng
Ekstedt 86,5 poäng
Adam/Albin 85 poäng
Nour 83 poäng
Bhoga 82 poäng
Petri 79,5 poäng
Top 1000 restaurants 2024 enligt La Liste
99,5 poäng
Le Bernardin, New York, USA
L’Enclume – Simon Rogan, Grange-over-Sands, England
Guy Savoy, Paris, Frankrike
La Vague d’Or – Le Cheval Blanc, Saint-Tropez, Frankrike
Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Tyskland
龙景轩 – Lung King Heen, Hong Kong, Kina
鮨さいとう – Sushi Saito, Minato-ku, Japan
99 poäng
Atrio, Cáceres, Spanien
Cheval Blanc by Peter Knogl – Grand Hôtel Les Trois Rois, Basel, Schweiz
Da Vittorio, Brusaporto, Italien
Frantzén, Stockholm, Sverige
L’Ambroisie, Paris, Frankrike
L’Assiette Champenoise, Tinqueux, Frankrike
L’Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, Frankrike
Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italien
Le Louis XV – Alain Ducasse, Monaco, Monaco
Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spanien
Plénitude, Paris, Frankrike
Régis et Jacques Marcon Saint-Bonnet-le-Froid, Frankrike
Single Thread, Healdsburg, USA
Victor’s Fine Dining by Christian Bau, Perl, Tyskland
Waldhotel Sonnora, Dreis, Tyskland
中环四季酒店 – Caprice at the Four Seasons, Hong Kong, Kina
茶禅華 – Sazenka, Minato-ku, Japan
98,5 poäng
Aqua, Wolfsburg, Tyskland
Arzak, Donostia, Spanien
Core by Clare Smyth, London, England
Dal Pescatore, Runate, Italien
De Librije, Zwolle, Nederländerna
El Celler de Can Roca, Girona, Spanien
Georges Blanc, Vonnas, Frankrike
La Marine, Noirmoutier-en-l’Île, Frankrike
L’Arpège, Paris, Frankrike
L’Epicure, Paris, Frankrike
Les Prés d’Eugénie – Michel Guérard, Eugénie-les-Bains, Frankrike
Maison Pic, Valence, Frankrike
Mirazur, Menton, Frankrike
Obauer, Werfen, Österrike
Odette, Singapore, Singapore
Pavillon Ledoyen – Yannick Alléno, Paris, Frankrike
Piazza Duomo, Alba, Italien
Restaurant de l’Hôtel de Ville, Crissier, Schweiz
Schloss Schauenstein, Fürstenau, Schweiz
The French Laundry, Yountville, USA
Troisgros – Le Bois sans Feuilles, Ouches, Frankrike
京华阁 – “The Capital” at The Beijing Hong Kong Jockey Club, Beijing, Kina
天巢法国餐厅 – Robuchon au Dôme, Macao, Kina
新ばし星野 – Hoshino, Minato City, Japan
松川 – Matsukawa, Minato-ku, Japan
銀座 久兵衛 銀座本店 – Ginza Kyubey, Chūō-ku, Japan