Frantzén toppar världens största kroglista

En ny lista för att ranka restauranger har seglat upp. Det heter helt enkelt La Liste och som namnet antyder är det hela franskt. För många är detta den den mest trovärdiga lista som finns.

Vem i hela världen ska man lita på om man vill hitta världens bästa restauranger? Är det Guide Michelin med sin hemliga besök? Eller kanske World’s 50 Best med en jury på hundratals utvalda bedömare. Eller kanske OAD där foodisar får ranka sina bästa krogbesök? På Frantzén i Stockholm håller man säkert på La Liste då de ligger i topp.

Nu menar många att La Liste kanske kommit på tricket. Denna franska uppfinning bygger på algoritmer som scannar av tusentals källor över hela världen och skapar av det sin lista (se nedan). La Liste är skapad av några män bakom krogguiden Gault-Millau. Grunden var att de ansåg att t ex World’s 50 Best har alldeles för pro-brittisk slagsida vilket inte speglar hur verkligheten egentligen ser ut.

Jag kan nog tycka att det finns en viss sanning i detta. Samtidigt är de flesta krogar desamma på båda listorna. För egen del tittar jag gärna på alla listor – och när man är på resa får man ta till sig det som passar en bäst.

På listan nedanför finns de 33 krogar som fått 98 poäng eller bättre. Längre ner bland de ett tusen som redovisas finns fler svenska krogar. Förutom de nedlagda Gastrologik och Oaxen ligger där Vollmers, Malmö, Aira, Stockholm, Operakällaren, Stockholm, Aloë, Stockholm, PM & Vänner, Växjö, Ekstedt, Stockholm, Adam & Albin, Stockholm, Petri, Stockholm, Nour, Stockholm, Bhoga, Göteborg

Så här skapas La Liste-listan

La Liste-listan för restaurang bygger på en algoritm som ställer samman restaurangbedömningar från tusentals tidningar, hundratals guideböcker och miljontals onlinerecensioner. Allt samlas i en gigantisk databas där alla recensionspoäng omvandlas till ett standardbetyg: från 0 till 100.

Vad gäller guideböckernas trovärdighet har tusentals kockar fått ge sin åsikt vilket resulterar i ett  ”pålitlighetsindex” från 0 (helt opålitligt) till 10 (mycket pålitligt).

Allt detta processas sedan i olika listor där även hotell finns med.

Läs mer om listan här.

99,5 poäng

Frantzén, Stockholm, Sverige

Guy Savoy, Paris, Frankrike

Le Bernardin, New York, USA

99 poäng

Cheval Blanc by Peter Knogl – Grand Hôtel Les Trois Rois, Basel, Schweiz

L’Assiette Champenoise, Tinqueux, Frankrike

La Vague d’Or – Le Cheval Blanc, Saint-Tropez, Frankrike

Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spanien

Restaurant de l’Hôtel de Ville, Crissier, Schweiz

Sushi Saito, Minato-ku, Japan

98,5 poäng

Da Vittorio, Brusaporto, Italien

L’Ambroisie, Paris, Frankrike

L’Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, Frankrike

Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italien

Le Louis XV – Alain Ducasse, Monaco, Monaco

Plénitude, Paris, France, Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Tyskland

Victor’s Fine Dining by Christian Bau, Perl, Tyskland

Waldhotel Sonnora, Dreis, Tyskland

98 poäng

Aqua, Wolfsburg, Tyskland

Arzak, Donostia, Spanien

Core by Clare Smyth, London, Storbritannien

De Librije, Zwolle, Nederländerna

El Celler de Can Roca, Girona, Spanien

Georges Blanc, Vonnas, Frankrike

Hof van Cleve, Kruisem, Belgien

L’Enclume, Grange-over-Sands, Storbritannien

Maison Pic, Valence, Frankrike

Manresa, Los Gatos, USA

Mirazur, Menton, Frankrike

Régis et Jacques Marcon, Saint-Bonnet-le-Froid, Frankrike

Schloss Schauenstein, Fürstenau, Schweiz

The French Laundry, Yountville, USA

Yanagiya, Mizunami-shi, Japan


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….