Frantzén toppar världens största kroglista

En ny lista för att ranka restauranger har seglat upp. Det heter helt enkelt La Liste och som namnet antyder är det hela franskt. För många är detta den den mest trovärdiga lista som finns.

Vem i hela världen ska man lita på om man vill hitta världens bästa restauranger? Är det Guide Michelin med sin hemliga besök? Eller kanske World’s 50 Best med en jury på hundratals utvalda bedömare. Eller kanske OAD där foodisar får ranka sina bästa krogbesök? På Frantzén i Stockholm håller man säkert på La Liste då de ligger i topp.

Nu menar många att La Liste kanske kommit på tricket. Denna franska uppfinning bygger på algoritmer som scannar av tusentals källor över hela världen och skapar av det sin lista (se nedan). La Liste är skapad av några män bakom krogguiden Gault-Millau. Grunden var att de ansåg att t ex World’s 50 Best har alldeles för pro-brittisk slagsida vilket inte speglar hur verkligheten egentligen ser ut.

Jag kan nog tycka att det finns en viss sanning i detta. Samtidigt är de flesta krogar desamma på båda listorna. För egen del tittar jag gärna på alla listor – och när man är på resa får man ta till sig det som passar en bäst.

På listan nedanför finns de 33 krogar som fått 98 poäng eller bättre. Längre ner bland de ett tusen som redovisas finns fler svenska krogar. Förutom de nedlagda Gastrologik och Oaxen ligger där Vollmers, Malmö, Aira, Stockholm, Operakällaren, Stockholm, Aloë, Stockholm, PM & Vänner, Växjö, Ekstedt, Stockholm, Adam & Albin, Stockholm, Petri, Stockholm, Nour, Stockholm, Bhoga, Göteborg

Så här skapas La Liste-listan

La Liste-listan för restaurang bygger på en algoritm som ställer samman restaurangbedömningar från tusentals tidningar, hundratals guideböcker och miljontals onlinerecensioner. Allt samlas i en gigantisk databas där alla recensionspoäng omvandlas till ett standardbetyg: från 0 till 100.

Vad gäller guideböckernas trovärdighet har tusentals kockar fått ge sin åsikt vilket resulterar i ett  ”pålitlighetsindex” från 0 (helt opålitligt) till 10 (mycket pålitligt).

Allt detta processas sedan i olika listor där även hotell finns med.

Läs mer om listan här.

99,5 poäng

Frantzén, Stockholm, Sverige

Guy Savoy, Paris, Frankrike

Le Bernardin, New York, USA

99 poäng

Cheval Blanc by Peter Knogl – Grand Hôtel Les Trois Rois, Basel, Schweiz

L’Assiette Champenoise, Tinqueux, Frankrike

La Vague d’Or – Le Cheval Blanc, Saint-Tropez, Frankrike

Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spanien

Restaurant de l’Hôtel de Ville, Crissier, Schweiz

Sushi Saito, Minato-ku, Japan

98,5 poäng

Da Vittorio, Brusaporto, Italien

L’Ambroisie, Paris, Frankrike

L’Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, Frankrike

Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italien

Le Louis XV – Alain Ducasse, Monaco, Monaco

Plénitude, Paris, France, Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Tyskland

Victor’s Fine Dining by Christian Bau, Perl, Tyskland

Waldhotel Sonnora, Dreis, Tyskland

98 poäng

Aqua, Wolfsburg, Tyskland

Arzak, Donostia, Spanien

Core by Clare Smyth, London, Storbritannien

De Librije, Zwolle, Nederländerna

El Celler de Can Roca, Girona, Spanien

Georges Blanc, Vonnas, Frankrike

Hof van Cleve, Kruisem, Belgien

L’Enclume, Grange-over-Sands, Storbritannien

Maison Pic, Valence, Frankrike

Manresa, Los Gatos, USA

Mirazur, Menton, Frankrike

Régis et Jacques Marcon, Saint-Bonnet-le-Froid, Frankrike

Schloss Schauenstein, Fürstenau, Schweiz

The French Laundry, Yountville, USA

Yanagiya, Mizunami-shi, Japan


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…