En ny lista för att ranka restauranger har seglat upp. Det heter helt enkelt La Liste och som namnet antyder är det hela franskt. För många är detta den den mest trovärdiga lista som finns.
Vem i hela världen ska man lita på om man vill hitta världens bästa restauranger? Är det Guide Michelin med sin hemliga besök? Eller kanske World’s 50 Best med en jury på hundratals utvalda bedömare. Eller kanske OAD där foodisar får ranka sina bästa krogbesök? På Frantzén i Stockholm håller man säkert på La Liste då de ligger i topp.
Nu menar många att La Liste kanske kommit på tricket. Denna franska uppfinning bygger på algoritmer som scannar av tusentals källor över hela världen och skapar av det sin lista (se nedan). La Liste är skapad av några män bakom krogguiden Gault-Millau. Grunden var att de ansåg att t ex World’s 50 Best har alldeles för pro-brittisk slagsida vilket inte speglar hur verkligheten egentligen ser ut.
Jag kan nog tycka att det finns en viss sanning i detta. Samtidigt är de flesta krogar desamma på båda listorna. För egen del tittar jag gärna på alla listor – och när man är på resa får man ta till sig det som passar en bäst.
På listan nedanför finns de 33 krogar som fått 98 poäng eller bättre. Längre ner bland de ett tusen som redovisas finns fler svenska krogar. Förutom de nedlagda Gastrologik och Oaxen ligger där Vollmers, Malmö, Aira, Stockholm, Operakällaren, Stockholm, Aloë, Stockholm, PM & Vänner, Växjö, Ekstedt, Stockholm, Adam & Albin, Stockholm, Petri, Stockholm, Nour, Stockholm, Bhoga, Göteborg
Så här skapas La Liste-listan
La Liste-listan för restaurang bygger på en algoritm som ställer samman restaurangbedömningar från tusentals tidningar, hundratals guideböcker och miljontals onlinerecensioner. Allt samlas i en gigantisk databas där alla recensionspoäng omvandlas till ett standardbetyg: från 0 till 100.
Vad gäller guideböckernas trovärdighet har tusentals kockar fått ge sin åsikt vilket resulterar i ett ”pålitlighetsindex” från 0 (helt opålitligt) till 10 (mycket pålitligt).
Allt detta processas sedan i olika listor där även hotell finns med.
99,5 poäng
Frantzén, Stockholm, Sverige
Guy Savoy, Paris, Frankrike
Le Bernardin, New York, USA
99 poäng
Cheval Blanc by Peter Knogl – Grand Hôtel Les Trois Rois, Basel, Schweiz
L’Assiette Champenoise, Tinqueux, Frankrike
La Vague d’Or – Le Cheval Blanc, Saint-Tropez, Frankrike
Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spanien
Restaurant de l’Hôtel de Ville, Crissier, Schweiz
Sushi Saito, Minato-ku, Japan
98,5 poäng
Da Vittorio, Brusaporto, Italien
L’Ambroisie, Paris, Frankrike
L’Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, Frankrike
Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italien
Le Louis XV – Alain Ducasse, Monaco, Monaco
Plénitude, Paris, France, Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Tyskland
Victor’s Fine Dining by Christian Bau, Perl, Tyskland
Waldhotel Sonnora, Dreis, Tyskland
98 poäng
Aqua, Wolfsburg, Tyskland
Arzak, Donostia, Spanien
Core by Clare Smyth, London, Storbritannien
De Librije, Zwolle, Nederländerna
El Celler de Can Roca, Girona, Spanien
Georges Blanc, Vonnas, Frankrike
Hof van Cleve, Kruisem, Belgien
L’Enclume, Grange-over-Sands, Storbritannien
Maison Pic, Valence, Frankrike
Manresa, Los Gatos, USA
Mirazur, Menton, Frankrike
Régis et Jacques Marcon, Saint-Bonnet-le-Froid, Frankrike
Schloss Schauenstein, Fürstenau, Schweiz
The French Laundry, Yountville, USA
Yanagiya, Mizunami-shi, Japan