Artikel i samarbete med Circular Gastronomy
Att ställa om till en cirkulär ekonomi är idag en av restaurangbranschens stora utmaningar. Från och med nu och fram till den 10 oktober är det öppet för alla att nominera idéer till Circular Gastronomy Challenge 2024. De vinnande förslag som kan snabba på omställningen premieras med coachning av experter särskilt utvalda för respektive projekt. Juryn presenterar vinnarna vid en prisceremoni den 27 januari 2025.
Circular Gastronomy Challenge är ett innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar restaurangrelaterade förnyelseprojekt – från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten sprids i syfte att inspirera fler restauranger att ställa om till en cirkulär ekonomi.
– Vi försöker hitta idéer med stor potential att skapa förändring. Sen hjälper vi till att skala upp och expandera, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.
Alla som arbetar inom restaurang, bar, bageri och café i Sverige är välkomna att söka med idéer.
För att idén ska premieras ska den:
• bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt.
• kunna växa i storlek.
• kunna bli lönsam.
• göra konkret, mätbar nytta.
• ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.
Läs mer här. Nominera din cirkulära idé!
Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober och vem som helst kan nominera vem som helst. Idéer och förslag skickas till . I december utser juryn de vinnande bidragen och förmedlar innovationsstöd för genomförande under 2025. Vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 27 januari 2025.
Juryn består av flera initierade hållbarhetsexperter och kockar:
• Per Styregård – juryns ordförande, skribent på DI Weekend och ICON
• Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert
• Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018
• Johan Gottberg – konsult, Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K-märkt
• Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation
• Anna Henning Moberg – verksamhetschef vid Torsåker gård, Axfoundation
• Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat
• Elvira Molin – projektledare och forskare vid svenska miljöinstitutet IVL
• Erica-Dawn Egan – hållbarhetsstrateg på KTH Sustainability Office
Juryn har även tillgång till stöd av rådgivare i en advisory board med experter inom cirkulär ekonomi, hållbarhet och affärsutveckling. Advisory Board uppdateras löpande med kompetens inom olika områden.
För ytterligare information, kontakta:
Ami Hovstadius, vd, 070-999 45 00,
Per Styregård, juryns ordförande, 070-777 66 78,
Circular Gastronomy Challenge är ett framtidsinriktat innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet. Idéerna och lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till hållbar utveckling. Innovationsprogrammet drivs av Circular Gastronomy i samarbete med Vasakronan, Martin & Servera, Göteborg & Co och Turistrådet Västsverige samt representanter från näringsliv, akademi och organisationer som Axfoundation, Generation Waste, Good Food Capital, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, Restaurangakademien och RISE.
Illustration: Cecilia Kusoffsky, circulargastronomy.se