Frusna druvor ger sött lyxvin

Den 30 november hände det. Natten i mellersta Tysklands vingårdar blev iskall. På några timmar gav sig hundratals frivilliga ut och plockade druvor som snabbt togs till vineriet. Isvin, på tyska Eiswein, är ett av vinvärldens små underverk. Ett helt fascinerande sätt att göra ett sött vin – om än väldigt omständligt. Det handlar om att plocka druvorna i vingården när de frusit. Det ska vara minst minus sju grader. Då har nämligen vattnet i druvsaften frusit. 

Genom att försiktigt pressa druvan utan att det frusna vattnet tinar får man en supersöt aromatisk must – som efter jäsning ger dessa fantastiska viner. I Sverige finns en känd vingård i Blaxsta utanför Flen som specialiserat sig på detta. I år frös det till på sennatten i början av december och då var det bara att rycka ut. Deras läckra söta nektar finns på Systembolaget och heter då Vidal Icewine.


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…