Frusna druvor ger sött lyxvin

Den 30 november hände det. Natten i mellersta Tysklands vingårdar blev iskall. På några timmar gav sig hundratals frivilliga ut och plockade druvor som snabbt togs till vineriet. Isvin, på tyska Eiswein, är ett av vinvärldens små underverk. Ett helt fascinerande sätt att göra ett sött vin – om än väldigt omständligt. Det handlar om att plocka druvorna i vingården när de frusit. Det ska vara minst minus sju grader. Då har nämligen vattnet i druvsaften frusit. 

Genom att försiktigt pressa druvan utan att det frusna vattnet tinar får man en supersöt aromatisk must – som efter jäsning ger dessa fantastiska viner. I Sverige finns en känd vingård i Blaxsta utanför Flen som specialiserat sig på detta. I år frös det till på sennatten i början av december och då var det bara att rycka ut. Deras läckra söta nektar finns på Systembolaget och heter då Vidal Icewine.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…