Glögg-Sveriges releasevecka bjöd på nya smaker

Blossa har sedan 2003 skapat en glöggtradition med en ny smaksättning varje år. Sedan många år har de avslöjat valet i mitten av vecka 37. Nu har denna vecka blivit en releasekavalkad för alla svenska glöggproducenter. Det gäller att koka medan glöggrytan är varm.

Jag tycker det är imponerande av Blossa att varje år komma ut med en ny kryddning av sin årgångsglögg. Det är en viss balansgång att skapa en ny smak som samtidigt har en traditionell glöggarom. Jag minns den indiska varianten (Old Delhi) och den marockanska som minst lyckade. I år har man valt den säkra vägen genom att bege sig till Alperna och deras glühwein som smakvariation. Lyckat vill jag lova – inte minst för att jag gillar glühwein då den inte är lika söt som glögg och inte lika kryddmaxad. Den extra tonen av granskott gör också sitt till.

Saturnus årgångsglögg är en variant dominerad av blommor.

Saturnus i Malmö presenterade påpassligt nog sin årets glögg nästan samma dag som Blossa. Det blev Blåbär i en alkoholfri variant med glöggtoner. Imponerande i min gom med omisskännliga blåbärstoner. Samtidigt kom en ny utgåva av Svensk Vinter i samarbeta med Mackmyra. Jag är sällan imponerad av spritförstärkta glöggar – men när de är i balans så har dessa hybrider en fördel: de upplevs inte lika söta.

Grythyttan har gjort en specialdrink med sin klassiska skogsglögg.

Grythyttan Skogsglögg har länge varit en av mina favoriter då den introducerade den svenska skogens lingon och blåbär som delar i en glögg med äppelbas. Det är ett vinnande koncept som man inte ändrar på. Men i år har man kompletterat skogsglöggen med recept på juldrinken Gläntan skapad av Bella Porcile, expert på skogens smaksättare.

Här finns receptet

En verklig klassiker bland svenska glöggvarianter.

Den i mitt tycke bästa klassiska glöggen görs av Tegnér & Son. Framförallt deras Wilckens Fat. Men så har familjen också en glöggtradition sedan slutet av 1800-talet då Esaias Tegnér presenterade urtypen för dagens glögg. Detta klassiska recept har dock uppdaterats under åren och i år har man satsat på ett ännu bättre basvin genom ett nytt fruktigt och fylligt merlot-vin från Languedoc-Roussillon.


Fler nyheter

Screenshot
Stora saker har hänt i det traditionella Champagne. Nu är det inte längre tvång att kapsla in korken och grimman…
Screenshot
Det är ingen tvekan om att han är värd det. I synnerhet som detta är ett högst personligt pris som…
Screenshot
Svensk vinnäring är fortfarande i sin linda. Men några har säkert erfarenhet nog att skriva en bok om sitt liv…
5 Comfort food – titel
Få kockar är så erfarna vid 31 års ålder. Sina första meriter fick han redan som 19-åring när han valde…
6 Madeleine Stenwreth2
Den svenska Vinakademien har vaknat till liv efter pandemin och utsett en ny pristagare: Madeleine Stenwreth, den första svenska kvinnan…
Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…