Glöm inte bort gårdsförsäljningen – se på Danmark

Krönika

Nu är vardagsarbetet igång för den nya regering. Sällan har väl politikerna haft så många svåra frågor att ta hand om. Jag avundas ingen. En helt annan fråga som snart ska upp till riksdagsbeslut är gårdsförsäljning av vin. Jag förstår att den inte är högprioriterat. Men faktum är att frågan fanns med i valkompasserna. Och dessutom: gårdsförsäljning borde vara att enkel sak för riksdagen att rösta om. Det är ju faktiskt bara Miljöpartiet och Vänstern som sagt blankt nej. Och det räcker inte långt.

Jag ser fram emot första dagen med svensk gårdsförsäljning. Nu känner jag mig också extra peppad efter att ha rest runt i Danmark i en knapp vecka. Där fick jag uppleva hur det funkar i verkligheten. Våra danska vänner har ju aldrig haft några alkoholmonopol för folkhälsans skull.

Hur var det då? Ja, kort sagt var det en fantastisk känsla att åka till alla vinproducenter: titta på vingårdarna, smaka på vinet, prata med vinbonden och sedan – hipp hurra – köpa med några flaskor hem. Jag kan lugnt påstå att den känslan hade försvunnit om jag, som i Sverige, var tvungen att åka iväg till en systembutik i trakten för att handla vinet. Om butiken överhuvudtaget var öppen och om de överhuvudtaget hade just den flaskan jag önskade. Oavsett allt annat förtar denna monopolistiska omvägen halva nöjet.

I Danmark finns också andra positiva effekter av gårdsförsäljning. I vårt platta grannland finns över ettusen vinproducenter varav runt hundra är professionella. I Sverige finns färre än tvåhundra odlare totalt varav bara ett tjugotal kan kallas professionella. Egentligen är det bara något tiotal som verkligen lever på verksamheten till och med om man inkluderar besöksverksamhet med vin och mat.

Det finns ytterligare en aspekt. Ett besök på en dansk vingård bjuder på många gånger mer ”hygge” än i Sverige. Om vi fick färre regelverk kring servering och försäljning är jag övertygad om att Sverige också skulle bjuda på mer ”hygge”.

Dessutom är jag övertygad att en svensk gårdsförsäljning kommer att vara en vitamininjektion för hela besöksindustrin. Fler vinodlare skulle våga satsa när man kan leva av odlingen. 

Jag tvekar inte att påstå att med gårdsförsäljning skulle vinproduktion utvecklas till en ny attraktiv näringsgren i Sverige. Värd miljarder.

Detta är en variant på en krönika som tidigare publicerad i Allt om Vin.


Fler nyheter

Screenshot
För lyxkonglomeratet LVMH är det småpengar. För en liten producent i Bourgogne handlar det om överlevnad. Men alla är inte…
Screenshot
Vinrött hör hösten till. Jag håller med – vem gillar inte en mustig köttgryta med dito rödvin. Men jag dricker…
Screenshot
Steve Jacobson har gjort det igen. För tredje gången i rad vinner han Wine Spectators video-tävling. Denna gång hyllar han…
Screenshot
Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux…
5 Perfect Match – Catarina König och Fredrik Schelin
Den vanligaste frågan jag fått under alla år som vinskribent handlar om att kombinera mat och vin. Detta gäller även…
6 GRUBE_I_VINET_INGEN_SANNING_titel
Äntligen tänker många: en riktig deckare i vinmiljö. Det är vinjournalisten Andreas Grube som nu ger sig ut i den,…
7 Vinets Universum-titel
Nu har vinskribenten Alf Tumble utvidgat sin vinvärld från vin med adress till hela universum. Åtminstone som han själv uppfattar…
1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…