Glöm inte bort gårdsförsäljningen – se på Danmark

Krönika

Nu är vardagsarbetet igång för den nya regering. Sällan har väl politikerna haft så många svåra frågor att ta hand om. Jag avundas ingen. En helt annan fråga som snart ska upp till riksdagsbeslut är gårdsförsäljning av vin. Jag förstår att den inte är högprioriterat. Men faktum är att frågan fanns med i valkompasserna. Och dessutom: gårdsförsäljning borde vara att enkel sak för riksdagen att rösta om. Det är ju faktiskt bara Miljöpartiet och Vänstern som sagt blankt nej. Och det räcker inte långt.

Jag ser fram emot första dagen med svensk gårdsförsäljning. Nu känner jag mig också extra peppad efter att ha rest runt i Danmark i en knapp vecka. Där fick jag uppleva hur det funkar i verkligheten. Våra danska vänner har ju aldrig haft några alkoholmonopol för folkhälsans skull.

Hur var det då? Ja, kort sagt var det en fantastisk känsla att åka till alla vinproducenter: titta på vingårdarna, smaka på vinet, prata med vinbonden och sedan – hipp hurra – köpa med några flaskor hem. Jag kan lugnt påstå att den känslan hade försvunnit om jag, som i Sverige, var tvungen att åka iväg till en systembutik i trakten för att handla vinet. Om butiken överhuvudtaget var öppen och om de överhuvudtaget hade just den flaskan jag önskade. Oavsett allt annat förtar denna monopolistiska omvägen halva nöjet.

I Danmark finns också andra positiva effekter av gårdsförsäljning. I vårt platta grannland finns över ettusen vinproducenter varav runt hundra är professionella. I Sverige finns färre än tvåhundra odlare totalt varav bara ett tjugotal kan kallas professionella. Egentligen är det bara något tiotal som verkligen lever på verksamheten till och med om man inkluderar besöksverksamhet med vin och mat.

Det finns ytterligare en aspekt. Ett besök på en dansk vingård bjuder på många gånger mer ”hygge” än i Sverige. Om vi fick färre regelverk kring servering och försäljning är jag övertygad om att Sverige också skulle bjuda på mer ”hygge”.

Dessutom är jag övertygad att en svensk gårdsförsäljning kommer att vara en vitamininjektion för hela besöksindustrin. Fler vinodlare skulle våga satsa när man kan leva av odlingen. 

Jag tvekar inte att påstå att med gårdsförsäljning skulle vinproduktion utvecklas till en ny attraktiv näringsgren i Sverige. Värd miljarder.

Detta är en variant på en krönika som tidigare publicerad i Allt om Vin.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….