Gondolen får ett syskon ovanpå taket

Den 20 februari kommer Svenska Brasserier öppna ytterligare en restaurang. Detta i anslutning till Katarinahissens utgång mot Mosebacke. Lokalen är långt ifrån historisk men väl namnet: Café Klotet.

Ja, något ska en krog heta. Gondolen som öppnades i höstas har ju namn efter utbyggnaden mot Katarinahissen som kan liknas vid den slags passagerargondol som hängde under luftskepp förr. Den byggdes 1935. Ännu äldre är namnet Café Klotet. Det är taget från ölkrogen Café Klotet som låg på Klotgränd nedanför Katarinahuset mellan 1877 och 1935.  Krogen stängdes när dåvarande Slussen revs inför 1930-talets ombyggnad.

Nya Café Klotet ska bli en en plats där ”mat, musik och konst förenas på ett lekfullt och genuint sätt”. Menyuppbyggnaden blir klassisk med förrätt, varmrätt och efterrätt – och några stående tillbehör.

Baren och ett specialdesignat cirkelbord står i centrum av Café Klotet

– Vi strävar efter att skapa en kittlande atmosfär som gör dig både mätt, glad och inspirerad. Lokalen är en konstnärlig upplevelse i sig och ett av flera unika inslag är mitt favoritverk som placerats på köksbaren, en skulpterad madonna av Anna Harström. Den kommer vara fylld med dagens grönsaker, och blir ett levande konstverk när den töms och fylls på i takt med att vi använder dem i köket. En symbol för vår dynamiska matfilosofi”, säger Matilda Jackson, projektägare för Café Klotet.

Även konst och musik har sin plats – förutom maten.

Med Café Klotet och Gondolen blir nu Svenska Brasserier allt mer närvarande i dessa trakter på Södermalm. För två år sedan öppnades Riche Fenix på Götgatsbacken och kort därefter tog de över The Hills mittöver och i en intilliggande lokal, en gammal tobaksaffär, ska det bli en restaurang vid namn Tobak – förstås.

Bildtext: Från vänster Louise Phalén, köksmästare, Matilda Jackson, projektledare och Doris Charapkina, chefssommelier och driftchef.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…