Gondolen får ett syskon ovanpå taket

Den 20 februari kommer Svenska Brasserier öppna ytterligare en restaurang. Detta i anslutning till Katarinahissens utgång mot Mosebacke. Lokalen är långt ifrån historisk men väl namnet: Café Klotet.

Ja, något ska en krog heta. Gondolen som öppnades i höstas har ju namn efter utbyggnaden mot Katarinahissen som kan liknas vid den slags passagerargondol som hängde under luftskepp förr. Den byggdes 1935. Ännu äldre är namnet Café Klotet. Det är taget från ölkrogen Café Klotet som låg på Klotgränd nedanför Katarinahuset mellan 1877 och 1935.  Krogen stängdes när dåvarande Slussen revs inför 1930-talets ombyggnad.

Nya Café Klotet ska bli en en plats där ”mat, musik och konst förenas på ett lekfullt och genuint sätt”. Menyuppbyggnaden blir klassisk med förrätt, varmrätt och efterrätt – och några stående tillbehör.

Baren och ett specialdesignat cirkelbord står i centrum av Café Klotet

– Vi strävar efter att skapa en kittlande atmosfär som gör dig både mätt, glad och inspirerad. Lokalen är en konstnärlig upplevelse i sig och ett av flera unika inslag är mitt favoritverk som placerats på köksbaren, en skulpterad madonna av Anna Harström. Den kommer vara fylld med dagens grönsaker, och blir ett levande konstverk när den töms och fylls på i takt med att vi använder dem i köket. En symbol för vår dynamiska matfilosofi”, säger Matilda Jackson, projektägare för Café Klotet.

Även konst och musik har sin plats – förutom maten.

Med Café Klotet och Gondolen blir nu Svenska Brasserier allt mer närvarande i dessa trakter på Södermalm. För två år sedan öppnades Riche Fenix på Götgatsbacken och kort därefter tog de över The Hills mittöver och i en intilliggande lokal, en gammal tobaksaffär, ska det bli en restaurang vid namn Tobak – förstås.

Bildtext: Från vänster Louise Phalén, köksmästare, Matilda Jackson, projektledare och Doris Charapkina, chefssommelier och driftchef.


Fler nyheter

Screenshot
Allt om Vins gala under namnet Årets Vinare är nu ett minne blott. Nu är det Mat & Vingalan som…
Screenshot
Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad…
Screenshot
Ett erbjudande från Goda Nyheter i samarbete med vinmagasinet Törst Vinmagasinet Törst ett av mina favoritmagasin när det gäller kunskap…
4 Alkoholist – fylla
– eller så här kokar man soppa på en spik För några månader sedan kund man in en rubrik i SvD…
Screenshot
Erbjudande i samarbete med Millhouse Förlag Stora Vinskolan är den mest kompletta vinbok som getts ut i Sverige. Det är…
Screenshot
Daniel Berlin och hans restaurang som öppnade för ett år sedan kan konstatera att det blev lyckat. Nu har nämligen…
7 WS top 100
Wine Spectators årliga topp 100-lista är kul läsning för oss vinvänner. Här är de tio främsta på deras digra lista….
Screenshot
Glögg är gott. Glögg är kul. I alla fall då och då. Det är ju bara jul en gång om…
2 Paul Svensson_Cajsa W priset
Sverige har fått ett nytt kokbokspris: Cajsa Warg-priset som med utmärkelsen Årets kokbok ska hylla ett verk som juryn ansett…
Screenshot
Marqués de Riscal i topp när World’s 50 Best rankar världens bästa vingårdar att besöka. Det var välförtjänt då de…