Den 20 februari kommer Svenska Brasserier öppna ytterligare en restaurang. Detta i anslutning till Katarinahissens utgång mot Mosebacke. Lokalen är långt ifrån historisk men väl namnet: Café Klotet.
Ja, något ska en krog heta. Gondolen som öppnades i höstas har ju namn efter utbyggnaden mot Katarinahissen som kan liknas vid den slags passagerargondol som hängde under luftskepp förr. Den byggdes 1935. Ännu äldre är namnet Café Klotet. Det är taget från ölkrogen Café Klotet som låg på Klotgränd nedanför Katarinahuset mellan 1877 och 1935. Krogen stängdes när dåvarande Slussen revs inför 1930-talets ombyggnad.
Nya Café Klotet ska bli en en plats där ”mat, musik och konst förenas på ett lekfullt och genuint sätt”. Menyuppbyggnaden blir klassisk med förrätt, varmrätt och efterrätt – och några stående tillbehör.
– Vi strävar efter att skapa en kittlande atmosfär som gör dig både mätt, glad och inspirerad. Lokalen är en konstnärlig upplevelse i sig och ett av flera unika inslag är mitt favoritverk som placerats på köksbaren, en skulpterad madonna av Anna Harström. Den kommer vara fylld med dagens grönsaker, och blir ett levande konstverk när den töms och fylls på i takt med att vi använder dem i köket. En symbol för vår dynamiska matfilosofi”, säger Matilda Jackson, projektägare för Café Klotet.
Med Café Klotet och Gondolen blir nu Svenska Brasserier allt mer närvarande i dessa trakter på Södermalm. För två år sedan öppnades Riche Fenix på Götgatsbacken och kort därefter tog de över The Hills mittöver och i en intilliggande lokal, en gammal tobaksaffär, ska det bli en restaurang vid namn Tobak – förstås.
Bildtext: Från vänster Louise Phalén, köksmästare, Matilda Jackson, projektledare och Doris Charapkina, chefssommelier och driftchef.