Jodå, det gick vägen för Sveriges tävlande i Europafinalen inför för Bocuse d’Or 2025: Gustav Leonhardt. Genom sin silverplats tog han sig vidare till finalen i Lyon som hålls i slutet av januari 2025.
Gustav Leonhardt, Årets kock 2021, hade siktat på vinst – varför inte? Det räckte inte riktigt. Men faktum var att det bara skiljde några få poäng till segraren Danmark – och trean Norge var inte heller långt efter.
Tävlingen hölls i Trondheim och därmed blev det både skrei, pilgrimsmussla och klippfisk som råvaror i den stora ”platter-serveringen” – alltså på bricka. För tallriksserveringen hade man valt renkött av olika slag med Linie-akvavit som smaksättare.
Spännande utmaningar som Gustav Leonhardt klarade galant – men så har han också tränat varje dag sedan oktober. På samma rätter med samma råvaror. Hans sambo blev dock lite trött på att äta skrei – mer eller mindre varje dag. Det kan man instämma i.
I finalen i januari 2025 ställs Sverige mot 24 andra länder där tio av dem kommer från Europa.
Bild: Team Sweden tar silverplatsen i Bocuse d’Or Europe 2024. Foto: Berre