Hållbara förpackningssystem och jätteräkor vinner innovationspris

Innovationer kring hållbarhet blir allt viktigare – i alla branscher. Inom restaurangbranschen finns organisationen Circular Gastronomy som varje år delar ut priser till utvecklingsidéer som bidrar till mer hållbarhet.

När alla förslag som kommit in till juryn i år utvärderats var det fyra som stod ut och dessa belönades nu i Circular Gastronomy Challenge 2023. Detta innovationspris går i år till så vitt skilda idéer som ett hållbart alternativ till miljöboven jätteräkan, ett digitalt system för återanvändbara förpackningar, ett förädlingsprojekt för killingar och en objektiv studie i hur den optimala buljongen tas fram. 

De fyra vinnarna får nu möjlighet att med hjälp av ett specialanpassade innovationsstöd utveckla sina idéer under 2024.

– De många idéer vi fått in visar på branschens engagemang i de här frågorna. De är ett tecken på att såväl krögare och anställda som deras leverantörer har smarta lösningar på vår tids utmaningar, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.

Här är året vinnare av Circular Gastronomy Challenge 2023:

The Good Shrimp – Matilda Olstorpe, Håva, Söderköping

Kasta inte killingar i soptunnan – Anna Sundberg, Enöga Stockholm, Huddinge

Digitalt retursystem för återanvändbara takeaway-förpackningar – Clara Lidberg, Panter, Göteborg

Objektiv studie i buljong – Petter Nilsson, Petri Restaurant, Stockholm

På bilden syns från vänster Clara Lidberg, Petter Nilsson, Anna Sundberg och Matilda Olstorpe. Foto: Erik Olsson/Circulargastronomy.se

Här kan du läsa mer om dessa innovationer.

Här är juryn

Per Styregård – juryns ordförande, skribent på DI Weekend och ICON magazine

Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert

Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018

Johan Gottberg – grundare av Restauranglabbet, K-märkt samt konsult, Årets hållbara kock 2014

Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation

Anna Henning Moberg – ansvarig för projektutveckling vid Torsåker gård, Axfoundation

Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat

Rebecka Milestad – docent och forskare vid KTH, vice föreståndare för forskningscentret KTH FOOD Elvira Molin – projektledare och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…