Innovationer kring hållbarhet blir allt viktigare – i alla branscher. Inom restaurangbranschen finns organisationen Circular Gastronomy som varje år delar ut priser till utvecklingsidéer som bidrar till mer hållbarhet.
När alla förslag som kommit in till juryn i år utvärderats var det fyra som stod ut och dessa belönades nu i Circular Gastronomy Challenge 2023. Detta innovationspris går i år till så vitt skilda idéer som ett hållbart alternativ till miljöboven jätteräkan, ett digitalt system för återanvändbara förpackningar, ett förädlingsprojekt för killingar och en objektiv studie i hur den optimala buljongen tas fram.
De fyra vinnarna får nu möjlighet att med hjälp av ett specialanpassade innovationsstöd utveckla sina idéer under 2024.
– De många idéer vi fått in visar på branschens engagemang i de här frågorna. De är ett tecken på att såväl krögare och anställda som deras leverantörer har smarta lösningar på vår tids utmaningar, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.
Här är året vinnare av Circular Gastronomy Challenge 2023:
The Good Shrimp – Matilda Olstorpe, Håva, Söderköping
Kasta inte killingar i soptunnan – Anna Sundberg, Enöga Stockholm, Huddinge
Digitalt retursystem för återanvändbara takeaway-förpackningar – Clara Lidberg, Panter, Göteborg
Objektiv studie i buljong – Petter Nilsson, Petri Restaurant, Stockholm
På bilden syns från vänster Clara Lidberg, Petter Nilsson, Anna Sundberg och Matilda Olstorpe. Foto: Erik Olsson/Circulargastronomy.se
Här kan du läsa mer om dessa innovationer.
Här är juryn
Per Styregård – juryns ordförande, skribent på DI Weekend och ICON magazine
Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert
Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018
Johan Gottberg – grundare av Restauranglabbet, K-märkt samt konsult, Årets hållbara kock 2014
Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation
Anna Henning Moberg – ansvarig för projektutveckling vid Torsåker gård, Axfoundation
Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat
Rebecka Milestad – docent och forskare vid KTH, vice föreståndare för forskningscentret KTH FOOD Elvira Molin – projektledare och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet