Hantverkets passionerende krögare hyllas med guldmedalj

När Gastronomiska Akademien delade ut sina belöningar den 15 januari var Stefan Ekengren den gladaste på plats – med hela släkten. Även kocken Ulrika Brydling blev hedrad.

Stefan Ekengren är kocken som skapat den hyllade Restaurang Hantverket i Stockholm. De har gjort sig ett namn för sin matlagning där klassisk matlagning kombineras med ett stort mått av just hantverk.

Ekengren ligger också bakom böckerna Husman – alla de klassiska rätterna, Potatis och Högtid – jul, påsk, midsommar, kräftor & surströmming. Nu har Stefan Ekengren fått en guldmedalj för sitt engagemang.

Vid prisceremonin på Bernadottebiblioteket i Stockholms Slott delade Gastronomiska Akademien även ut  en silvermedalj, guldpennor och tre diplom för framstående måltidskulturella insatser.

Silvermedaljen gick till Ulrika Brydling för hennes insatser inom matkultur i en rad olika sammanhang. Just nu är hon bland annat verksamhetsledare på Eldrimner i Jämtland – det svenska utvecklingscentret för matkultur.

Mottagare av Guldpennan är Gunilla von Heland, matskribent på Allt om Mat/Expressen.

Stefan Ekengren, Ulrika Brydling och Gunilla von Heland blev belönade av Gastronomiska Akademien.

De tre diplomen gick till

Petter Bendelin – charkuterist och grundare av Gotlands Korvfabrik i Roma Kloster.

Janne Bark, krögare och musselodlare samt skapare av Musselbaren i Ljungskile och på Smögen.

Maria Smith, Madeleine Linins Mörner och Anna Henning Moberg – utvecklare av framtiden hållbara mat på Axfoundation i Torsåker.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…