Hantverkets passionerende krögare hyllas med guldmedalj

När Gastronomiska Akademien delade ut sina belöningar den 15 januari var Stefan Ekengren den gladaste på plats – med hela släkten. Även kocken Ulrika Brydling blev hedrad.

Stefan Ekengren är kocken som skapat den hyllade Restaurang Hantverket i Stockholm. De har gjort sig ett namn för sin matlagning där klassisk matlagning kombineras med ett stort mått av just hantverk.

Ekengren ligger också bakom böckerna Husman – alla de klassiska rätterna, Potatis och Högtid – jul, påsk, midsommar, kräftor & surströmming. Nu har Stefan Ekengren fått en guldmedalj för sitt engagemang.

Vid prisceremonin på Bernadottebiblioteket i Stockholms Slott delade Gastronomiska Akademien även ut  en silvermedalj, guldpennor och tre diplom för framstående måltidskulturella insatser.

Silvermedaljen gick till Ulrika Brydling för hennes insatser inom matkultur i en rad olika sammanhang. Just nu är hon bland annat verksamhetsledare på Eldrimner i Jämtland – det svenska utvecklingscentret för matkultur.

Mottagare av Guldpennan är Gunilla von Heland, matskribent på Allt om Mat/Expressen.

Stefan Ekengren, Ulrika Brydling och Gunilla von Heland blev belönade av Gastronomiska Akademien.

De tre diplomen gick till

Petter Bendelin – charkuterist och grundare av Gotlands Korvfabrik i Roma Kloster.

Janne Bark, krögare och musselodlare samt skapare av Musselbaren i Ljungskile och på Smögen.

Maria Smith, Madeleine Linins Mörner och Anna Henning Moberg – utvecklare av framtiden hållbara mat på Axfoundation i Torsåker.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…