När Gastronomiska Akademien delade ut sina belöningar den 15 januari var Stefan Ekengren den gladaste på plats – med hela släkten. Även kocken Ulrika Brydling blev hedrad.
Stefan Ekengren är kocken som skapat den hyllade Restaurang Hantverket i Stockholm. De har gjort sig ett namn för sin matlagning där klassisk matlagning kombineras med ett stort mått av just hantverk.
Ekengren ligger också bakom böckerna Husman – alla de klassiska rätterna, Potatis och Högtid – jul, påsk, midsommar, kräftor & surströmming. Nu har Stefan Ekengren fått en guldmedalj för sitt engagemang.
Vid prisceremonin på Bernadottebiblioteket i Stockholms Slott delade Gastronomiska Akademien även ut en silvermedalj, guldpennor och tre diplom för framstående måltidskulturella insatser.
Silvermedaljen gick till Ulrika Brydling för hennes insatser inom matkultur i en rad olika sammanhang. Just nu är hon bland annat verksamhetsledare på Eldrimner i Jämtland – det svenska utvecklingscentret för matkultur.
Mottagare av Guldpennan är Gunilla von Heland, matskribent på Allt om Mat/Expressen.
De tre diplomen gick till
• Petter Bendelin – charkuterist och grundare av Gotlands Korvfabrik i Roma Kloster.
• Janne Bark, krögare och musselodlare samt skapare av Musselbaren i Ljungskile och på Smögen.
• Maria Smith, Madeleine Linins Mörner och Anna Henning Moberg – utvecklare av framtiden hållbara mat på Axfoundation i Torsåker.