Hantverkets passionerende krögare hyllas med guldmedalj

När Gastronomiska Akademien delade ut sina belöningar den 15 januari var Stefan Ekengren den gladaste på plats – med hela släkten. Även kocken Ulrika Brydling blev hedrad.

Stefan Ekengren är kocken som skapat den hyllade Restaurang Hantverket i Stockholm. De har gjort sig ett namn för sin matlagning där klassisk matlagning kombineras med ett stort mått av just hantverk.

Ekengren ligger också bakom böckerna Husman – alla de klassiska rätterna, Potatis och Högtid – jul, påsk, midsommar, kräftor & surströmming. Nu har Stefan Ekengren fått en guldmedalj för sitt engagemang.

Vid prisceremonin på Bernadottebiblioteket i Stockholms Slott delade Gastronomiska Akademien även ut  en silvermedalj, guldpennor och tre diplom för framstående måltidskulturella insatser.

Silvermedaljen gick till Ulrika Brydling för hennes insatser inom matkultur i en rad olika sammanhang. Just nu är hon bland annat verksamhetsledare på Eldrimner i Jämtland – det svenska utvecklingscentret för matkultur.

Mottagare av Guldpennan är Gunilla von Heland, matskribent på Allt om Mat/Expressen.

Stefan Ekengren, Ulrika Brydling och Gunilla von Heland blev belönade av Gastronomiska Akademien.

De tre diplomen gick till

Petter Bendelin – charkuterist och grundare av Gotlands Korvfabrik i Roma Kloster.

Janne Bark, krögare och musselodlare samt skapare av Musselbaren i Ljungskile och på Smögen.

Maria Smith, Madeleine Linins Mörner och Anna Henning Moberg – utvecklare av framtiden hållbara mat på Axfoundation i Torsåker.


Fler nyheter

1 Europol_Vinbedrägeri-titel+ okt24
Även om det bara är toppen på ett isberg. Nu har Europol börjat slå till mot vinbedragare. Senaste nu i…
2 Årets Kock 2024_Juryn_ Foto Samuel Unéus
Det kändes lite grabbigt i år. Inte konstigt då hela startfältet bestod av erfarna kockherrar. Förra året var det både…
3 Trettio_vinkallare_Johan titel
Har du inte upptäckt denna fantastiska bok än – är det dags nu. Trettio Vinkällare – med undertitel ”konsten att lagra…
Screenshot
En av de verkliga succéböckerna 2022 var Modern självhushållning. Nu är  författarna Alva Herdevall och Anders Rydell tillbaka med en…
5 Domaine Leroy - Mme Bize Leroy
De lyxigaste vinerna från Bourgogne kostar inte lika mycket som förr. För oss vanliga vinvänner är det dock marginellt –…
6 Bengt Frithiofsson + Mikael Mölstad_1996
Bengt Frithiofsson avled i slutet av september efter en längre tids sjukdom, 85 år gammal. Han föddes i Landskrona 1939….
Screenshot
För lyxkonglomeratet LVMH är det småpengar. För en liten producent i Bourgogne handlar det om överlevnad. Men alla är inte…
Screenshot
Vinrött hör hösten till. Jag håller med – vem gillar inte en mustig köttgryta med dito rödvin. Men jag dricker…
Screenshot
Steve Jacobson har gjort det igen. För tredje gången i rad vinner han Wine Spectators video-tävling. Denna gång hyllar han…
Screenshot
Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux…