I december presenterade den svenska Måltidsakademien sina val av bästa böcker som kommit ut under året.
Bäst alla kategorier blev Charkbibeln av Jon Randow. Den imponerade även stort på mig. I en tidigare artikeln skrev jag om den. Det kan du läsa här.
Motivering: En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Troligtvis lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens – i sanning fullspäckad!
Här är några andra böcker som imponerande på juryn i olika klasser.
• À la Carte – ”Best Chef Books”.
Titel: Det vilda smörgåsbordet. Författare: Gert Klötzke, Niklas Wahlström
• Desserter
Titel: Råsöt – oemotståndliga växtbaserade desserter fria från gluten, soja och raffinerat socker. Författare: Viktoriia Rumiantseva. Förlag: Polaris Fakta.
• Dryckeslitteratur, Bästa spritbok
Titel: Svensk whisky – pionjärer, nytänkare och utmanare. Författare: Henrik Aflodal, Hans-Olov Öberg. Förlag: Spritz Lit.
• Dryckeslitteratur, Bästa ölbok
Titel: Den nya ölkulturen. Författare: Sanna Lindberg. Förlag: Bonnier Fakta.
• Etniska kokböcker 1:a pris
Titel: Masala mama, en introduktion till det bengaliska köket. Författare: Rizwan Qadery. Förlag: Natur & Kultur.
• Kokböcker med restauranganknytning
Titel: Sandhäxans magiska mackor. Författare: Mattias Svensson, William Thorén, Erik Johansson, Fredrik Sundberg. Förlag: Natur & Kultur.
• Livsstilslitteratur
Titel: I magen på en jägare – konsten att jaga och laga vilt. Författare: Daniel Couet, Lubbe Garell. Förlag: Mondial.
• Mat, klimat och miljö
Titel: Vildplockat kokboken. Författare: Niki Sjölund, Lena Flaten. Förlag: Natur & Kultur.
• Matbröd
Titel: Bullar, bröd och brunch. Författare: Camilla Hamid. Förlag: Polaris Fakta.
• Regional måltidslitteratur
Titel: Sveriges landskapsmåltider. Författare: Christian Daun. Förlag: Ordfront förlag.
• Speciallitteratur – Råvara 1:a pris
Titel: Kålkokbok. Författare: Martin Nordin, Victoria Nordström, Pelle Bergström. Förlag: Bookmark Förlag
• Söta bakverk
Titel: Sommarfika med Fredrik. Författare: Fredrik Nylén. Förlag: Bonnier Fakta
• Årets mest passionerade
Titel: Matlängtan – vår resa till det italienska livet – en passionerad receptbok. Författare: Peter Nordin, Carina Nordin, Milena Bergqvist. Förlag: Own your book / Respons AB.