Här är Årets Svenska Måltidslitteratur 2023

I december presenterade den svenska Måltidsakademien sina val av bästa böcker som kommit ut under året.

Bäst alla kategorier blev Charkbibeln av Jon Randow. Den imponerade även stort på mig. I en tidigare artikeln skrev jag om den. Det kan du läsa här.

Motivering: En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Troligtvis lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens – i sanning fullspäckad!

Här är några andra böcker som imponerande på juryn i olika klasser.

Hela listan finns här

• À la Carte – ”Best Chef Books”. 

Titel: Det vilda smörgåsbordet. Författare: Gert Klötzke, Niklas Wahlström

• Desserter

Titel: Råsöt – oemotståndliga växtbaserade desserter fria från gluten, soja och raffinerat socker. Författare: Viktoriia Rumiantseva. Förlag: Polaris Fakta.

• Dryckeslitteratur, Bästa spritbok

Titel: Svensk whisky – pionjärer, nytänkare och utmanare. Författare: Henrik Aflodal, Hans-Olov Öberg. Förlag: Spritz Lit.

• Dryckeslitteratur, Bästa ölbok

Titel: Den nya ölkulturen. Författare: Sanna Lindberg. Förlag: Bonnier Fakta.

• Etniska kokböcker 1:a pris

Titel: Masala mama, en introduktion till det bengaliska köket. Författare: Rizwan Qadery. Förlag: Natur & Kultur.

• Kokböcker med restauranganknytning

Titel: Sandhäxans magiska mackor. Författare: Mattias Svensson, William Thorén, Erik Johansson, Fredrik Sundberg. Förlag: Natur & Kultur.

• Livsstilslitteratur

Titel: I magen på en jägare – konsten att jaga och laga vilt. Författare: Daniel Couet, Lubbe Garell. Förlag: Mondial.

• Mat, klimat och miljö

Titel: Vildplockat kokboken. Författare: Niki Sjölund, Lena Flaten. Förlag: Natur & Kultur.

• Matbröd

Titel: Bullar, bröd och brunch. Författare: Camilla Hamid. Förlag: Polaris Fakta.

• Regional måltidslitteratur

Titel: Sveriges landskapsmåltider. Författare: Christian Daun. Förlag: Ordfront förlag.

• Speciallitteratur – Råvara 1:a pris

Titel: Kålkokbok. Författare: Martin Nordin, Victoria Nordström, Pelle Bergström. Förlag: Bookmark Förlag

• Söta bakverk

Titel: Sommarfika med Fredrik. Författare: Fredrik Nylén. Förlag: Bonnier Fakta

• Årets mest passionerade

Titel: Matlängtan – vår resa till det italienska livet – en passionerad receptbok. Författare: Peter Nordin, Carina Nordin, Milena Bergqvist. Förlag: Own your book / Respons AB.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…