Här är Årets Svenska Måltidslitteratur 2023

I december presenterade den svenska Måltidsakademien sina val av bästa böcker som kommit ut under året.

Bäst alla kategorier blev Charkbibeln av Jon Randow. Den imponerade även stort på mig. I en tidigare artikeln skrev jag om den. Det kan du läsa här.

Motivering: En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Troligtvis lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens – i sanning fullspäckad!

Här är några andra böcker som imponerande på juryn i olika klasser.

Hela listan finns här

• À la Carte – ”Best Chef Books”. 

Titel: Det vilda smörgåsbordet. Författare: Gert Klötzke, Niklas Wahlström

• Desserter

Titel: Råsöt – oemotståndliga växtbaserade desserter fria från gluten, soja och raffinerat socker. Författare: Viktoriia Rumiantseva. Förlag: Polaris Fakta.

• Dryckeslitteratur, Bästa spritbok

Titel: Svensk whisky – pionjärer, nytänkare och utmanare. Författare: Henrik Aflodal, Hans-Olov Öberg. Förlag: Spritz Lit.

• Dryckeslitteratur, Bästa ölbok

Titel: Den nya ölkulturen. Författare: Sanna Lindberg. Förlag: Bonnier Fakta.

• Etniska kokböcker 1:a pris

Titel: Masala mama, en introduktion till det bengaliska köket. Författare: Rizwan Qadery. Förlag: Natur & Kultur.

• Kokböcker med restauranganknytning

Titel: Sandhäxans magiska mackor. Författare: Mattias Svensson, William Thorén, Erik Johansson, Fredrik Sundberg. Förlag: Natur & Kultur.

• Livsstilslitteratur

Titel: I magen på en jägare – konsten att jaga och laga vilt. Författare: Daniel Couet, Lubbe Garell. Förlag: Mondial.

• Mat, klimat och miljö

Titel: Vildplockat kokboken. Författare: Niki Sjölund, Lena Flaten. Förlag: Natur & Kultur.

• Matbröd

Titel: Bullar, bröd och brunch. Författare: Camilla Hamid. Förlag: Polaris Fakta.

• Regional måltidslitteratur

Titel: Sveriges landskapsmåltider. Författare: Christian Daun. Förlag: Ordfront förlag.

• Speciallitteratur – Råvara 1:a pris

Titel: Kålkokbok. Författare: Martin Nordin, Victoria Nordström, Pelle Bergström. Förlag: Bookmark Förlag

• Söta bakverk

Titel: Sommarfika med Fredrik. Författare: Fredrik Nylén. Förlag: Bonnier Fakta

• Årets mest passionerade

Titel: Matlängtan – vår resa till det italienska livet – en passionerad receptbok. Författare: Peter Nordin, Carina Nordin, Milena Bergqvist. Förlag: Own your book / Respons AB.


Fler nyheter

Screenshot
För lyxkonglomeratet LVMH är det småpengar. För en liten producent i Bourgogne handlar det om överlevnad. Men alla är inte…
Screenshot
Vinrött hör hösten till. Jag håller med – vem gillar inte en mustig köttgryta med dito rödvin. Men jag dricker…
Screenshot
Steve Jacobson har gjort det igen. För tredje gången i rad vinner han Wine Spectators video-tävling. Denna gång hyllar han…
Screenshot
Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux…
5 Perfect Match – Catarina König och Fredrik Schelin
Den vanligaste frågan jag fått under alla år som vinskribent handlar om att kombinera mat och vin. Detta gäller även…
6 GRUBE_I_VINET_INGEN_SANNING_titel
Äntligen tänker många: en riktig deckare i vinmiljö. Det är vinjournalisten Andreas Grube som nu ger sig ut i den,…
7 Vinets Universum-titel
Nu har vinskribenten Alf Tumble utvidgat sin vinvärld från vin med adress till hela universum. Åtminstone som han själv uppfattar…
1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…