Här är Årets Svenska Måltidslitteratur 2023

I december presenterade den svenska Måltidsakademien sina val av bästa böcker som kommit ut under året.

Bäst alla kategorier blev Charkbibeln av Jon Randow. Den imponerade även stort på mig. I en tidigare artikeln skrev jag om den. Det kan du läsa här.

Motivering: En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Troligtvis lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens – i sanning fullspäckad!

Här är några andra böcker som imponerande på juryn i olika klasser.

Hela listan finns här

• À la Carte – ”Best Chef Books”. 

Titel: Det vilda smörgåsbordet. Författare: Gert Klötzke, Niklas Wahlström

• Desserter

Titel: Råsöt – oemotståndliga växtbaserade desserter fria från gluten, soja och raffinerat socker. Författare: Viktoriia Rumiantseva. Förlag: Polaris Fakta.

• Dryckeslitteratur, Bästa spritbok

Titel: Svensk whisky – pionjärer, nytänkare och utmanare. Författare: Henrik Aflodal, Hans-Olov Öberg. Förlag: Spritz Lit.

• Dryckeslitteratur, Bästa ölbok

Titel: Den nya ölkulturen. Författare: Sanna Lindberg. Förlag: Bonnier Fakta.

• Etniska kokböcker 1:a pris

Titel: Masala mama, en introduktion till det bengaliska köket. Författare: Rizwan Qadery. Förlag: Natur & Kultur.

• Kokböcker med restauranganknytning

Titel: Sandhäxans magiska mackor. Författare: Mattias Svensson, William Thorén, Erik Johansson, Fredrik Sundberg. Förlag: Natur & Kultur.

• Livsstilslitteratur

Titel: I magen på en jägare – konsten att jaga och laga vilt. Författare: Daniel Couet, Lubbe Garell. Förlag: Mondial.

• Mat, klimat och miljö

Titel: Vildplockat kokboken. Författare: Niki Sjölund, Lena Flaten. Förlag: Natur & Kultur.

• Matbröd

Titel: Bullar, bröd och brunch. Författare: Camilla Hamid. Förlag: Polaris Fakta.

• Regional måltidslitteratur

Titel: Sveriges landskapsmåltider. Författare: Christian Daun. Förlag: Ordfront förlag.

• Speciallitteratur – Råvara 1:a pris

Titel: Kålkokbok. Författare: Martin Nordin, Victoria Nordström, Pelle Bergström. Förlag: Bookmark Förlag

• Söta bakverk

Titel: Sommarfika med Fredrik. Författare: Fredrik Nylén. Förlag: Bonnier Fakta

• Årets mest passionerade

Titel: Matlängtan – vår resa till det italienska livet – en passionerad receptbok. Författare: Peter Nordin, Carina Nordin, Milena Bergqvist. Förlag: Own your book / Respons AB.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Kullabergs -titel
Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista…
2 Årets Affärskrog-titel_Foto-Jesper Frisk
Det kan inte bli för många priser och galor i restaurangvärlden, tycker jag. Tyvärr har de flesta galor och priser…
Screenshot
Ett par nykomlingar som samsas med tre trotjänare på Systembolaget. Det finns anledning till att de tre hängt med så…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
5 Sotheby's vinbild - titel
Kan man göra auktionsfynd av vin? Nej, knappast – alla de förnämsta vinerna har idag en internationell marknad. Oavsett vilken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu…
Screenshot
Gott nytt år alla kära läsare. Ett nytt år har just börjat. Vilka nyheter i min värld av mat, krog…
1 Non-Alcoholic
Ett analysföretag i Kalifornien har gjort en omfattande studie av världsmarknaden för alkoholfria viner. Resultatet visar att intäkterna växer med…
2 Nobelfest - Stadshuset
Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är…
Screenshot
Podcasten Vinskolan har verkligen varit populär 2024 – fler och fler lyssnar och uppskattar innehållet och pratet. Det tackar jag…