Här är höstens kvinnor i mat- och vinbranschen

För ett par veckor sedan fick Årets kock en överraskande vinnare: en kvinna. Inte lika ovanligt var att årets bästa sommelier i tävlingen Årets Lily blev en kvinna.

För juryn och de som följde Årets Kock var vinnaren ingen överraskning. Jessie Sommarström var överlägsen. Hon slog sju manliga medtävlare med en av tävlingens största marginaler. När hon utropades som segrare visste jublet inga gränser. Men så är också Jessie Sommarström den första kvinnliga segraren sedan 1988. Trettiofyra år sedan!

Jessie Sommarström är 43 år och bor med sin familj på Resarö utanför Vaxholm. Hon var även med i Årets Kock-finalen 2019. Jessie är kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm och har under året även jobbat på Torsåker Gård. Tvåa kom Oskar Persson som jobbar på Tegelbacken i Stockholm. Tredjeplatsen gick till Ola Wallin som idag är köksmästare på Hällsnäs Hotell & Restaurang. Fotot på Jessie är taget Samuel Unéus.

Anette Andersson från Umeå är årets kvinnliga sommelière.

I sommeliertävlingen Årets Lily Bollinger 2022 vann Anette Andersson från Umeå. Knappast överraskansde att hon är kvinna då tävling bara är öppen för kvinnliga sommelierer. Ifjol blev det en andraplacering för då tävlingsdebuterande Anette Andersson. Nu kan hon titulera sig Årets Lily och är därmed också Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

Anette Andersson är 34 år och arbetar som sommelier och restaurangchef på vinbaren Harlequin by Hunger och Törst i Umeå. Tvåa kom Cathrine Almquist från Stockholm och trea Ida Kilåker från Lund. 


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…