Har du hört Sveriges populäraste vinpodd?

Det började som ett litet sidoprojekt mellan mig och sonen Carl-Johan. Jag ville spela in en podd som skulle hänga ihop med den storsäljande boken Stora Vinskolan. Sonen hängde på. Då, för fem år sedan, hade han en egen podcast om Stockholm ihop med vänner. Med andra ord: han var bra på poddprat och inspelning,

Idén redan från början var en vinpodd där dynamiken skapas mellan far och son. Hans begränsade kunskap (nåja) och min obegränsade (nåja) skulle göra det lyssningsbart liksom att lite far-son-gnabb kunde ge extra krydda.

Så blev det – och efter ett antal pilot-avsnitt blev vi 2020 signade av världens största poddföretag. Det var bara att dra igång. Vi började med att avhandla själva boken – kapitel för kapitel i tretton avsnitt. Det blev både underhållande och pedagogiskt som vi tänkt.

Sedan har det rullat på med olika teman och en genomgång av alla vinländer i världen. Nu närmar vi oss avsnitt sextio och det är fortfarande lika roligt. Mycket jobb med research förstås – men när vi spelar in är det bara kul. Och det har faktiskt blivit kuligare med åren. Hoppas att ni som lyssnar märker vår avslappade relation. Seriöst (mest far) och lite trams (mest sonen) – i en lämplig dos. 

Att det är många, många som lyssnar blir jag ständigt påmind om när jag är ute i landet och pratar vin – och även i andra sammanhang.. Ständigt kommer någon fram och tackar för en sååå trevlig podd.

Varför inte testlyssna på ett lämpligt avsnitt – det finns ju att välja på.  Här är några jag tycker att du kan välja:

Nr 14 om bluff och båg i vinvärlden.

Nr 32 om varför man ska lagra vin.

Nr 39 om mat och vin i kombo i framtiden. 

Nr 45 om att investera i vin. 

Nr 51 om ekologi, biodynamiskt och hållbart.

Du hittar Vinskola podd där poddar finns.

Och snälla – när du lyssnat kan du väl höra av dig om åsikter eller poddförslag  till .


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….