Hjälp! – en robot tar mitt jobb

Krönika

Detta är en ny version av en krönika jag skrivit i Allt om Vin. Här får du ett erbjudande från dem.

Kan en AI-robot ta över allt vinrecenserande i framtiden? Ja, det är jag övertygad om. Men frågan är förstås: vill vi det? Idag skulle jag protestera vilt. Men kanske jag ändrar mig. Med ny teknik kommer nya perspektiv.

Vad handlar det då om? I princip att man matar in information om något i en dator som omvandlar underlaget till en begriplig text. Som om en människa skrivit det. En AI-funktion (Artificielll Intelligens) kan sedan utifrån erfarenhet efterhand skapa bättre och bättre text.

Detta är ingen nyhet inom media. Sedan många år finns robotar som skriver notiser om till exempel fotbollsmatcher. Utifrån fakta om resultat och målgörare kan roboten knåpa ihop några rader som beskriver matchen på ett trevligt sätt. Även notiser om nya ägare till bostäder är enkelt att göra med samma teknik. Lite kul: vissa media anger ”redaktionens textrobot” som skribent.

Vad gäller vin är vi inte där än. Men det finns faktiskt några som utifrån data kring vinet – alkohol, socker, syra, glycerin, pH etc samt grundfakta om druva och årgång – får fram en form av sensorisk analys och beskrivning av vinets profil. Bland annat har en svensk vinimportör med lång erfarenhet av maskininlärning utvecklat ett system.

Utifrån detta går det att skapa en trevlig text som låter som en recension. Dock skulle det mest bli en faktabeskrivning i en klädsam kostym: hyggligt objektiv men utomordentligt tråkig. Mat och vin är ju upplevelse med alla sinnen som jag, som recensent, ska förmedla utifrån min erfarenhet och känsla i stunden. Subjektivt, javisst, men också personligt för de som gillar det.

Dock tar det inte slut där – idag finns utvecklade chat-botar likt den hajpade ChatGPT. En sådan AI-robot kan skriva både lustfyllt och informativt om man ger den rätt underlag. Jag har sett exempel på några som är riktigt bra. Men knappast nyskapande. En AI-robot kan ju inte skapa något som den inte kunnat luska ut via sin ofantliga databas. Men det blir förstås bättre med tiden.

Det är kanske är så enkelt att jag bara behöver mata in alla min recensioner tillsammans med alla andra – och ber AI-boten att göra en vinrecension som Mikael Mölstad.

Jag tycker det vore bekvämt att ha en Mölstad-robot som skriver lika härligt trevliga recensioner som jag själv.

Och vem vet – kanske roboten kan skriva krönikor också. Kanske just denna är AI-genererad?


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…