Högt pris gör billigt vin godare

Forskare på universitet i schweiziska Basel har kommit fram till att billigt vin smakar bättre om det är dyrare. Och faktiskt: ju dyrare desto godare.

Inför ett festevenemang på universitetetss campus inrättade forskarna en vinbutik där de intet ont anande testpersonerna erbjöds en vinprovning. Totalt var det 140 testpersoner som var med om experimentet där de fick prova billigt vin, mellanklassvin och dyrt vin. De skulle gradera vinerna efter intensitet och hur de gillade dem allmänt.

Vid ett tillfälle fick de veta priserna, vid ett annat tillfälle fick de inte veta det och en tredje gång var priserna manipulerade. Intressant nog var upplevelsen densamma med eller utan pris. Ännu intressantare var att när de satte högre priser på de billigare vinerna upplevdes de som godare.  Det gick så långt att man presenterade det billigaste vinet till ett fyrfaldigat pris – och si, då blev det som godast.

Det är inte första gången jag läser undersökningar med dessa resultat. Vad ska man tro? Det överlåter jag till dig att fundera på. Här kan du läsa hela undersökningen.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…