Holländsk streetfoodkultur gör intåg Sverige 

Den första snackbaren i Holland öppnade för mer än hundra år sedan. Platsen var Utrecht, året var 1915 och det som serverades var pommes frites i alla former. Idag finns det tusentals av dessa snackbarer. Nu är det dags för Sverige att uppleva denna gamla streetfoodkultur.

Restaurangen i Stockholm har fått namnet Pom Friterie. Det är en vidareutveckling av de holländska matbarerna i en ny nordisk-internationell tappning. Målet är att skapa en livlig puls där både maten och baren sätter stämningen.

– Med Pom Friterie vill vi skapa något helt nytt i Stockholms krogvärld. Det ska vara lätt att besöka oss samtidigt som kvaliteten på våra pommes frites sätter standarden för allt vi gör, säger Jorit Gras som är medgrundare och kreativt ansvarig på Pom Friterie.

Bakom satsningen med Pom Friterie står holländarna Jorit Gras och Marvin Romein.

Huvudmenyn bygger på  så kallade ”topped frites” vilket innebär krispiga pommes toppade med smaker från hela världen – allt från Västerbotten till Marocko och Japan. Det serveras även mindre serveringar med friterade bollar med olika fyllning och tillbehör som dippsåser och pickles.

Drinklistan kommer främst att bestå av egenutvecklade kolsyrade cocktails som blandas på premiumsprit. Exempel är rombaserade Mint & Coconut, bourbondrinken Honey & Camomile och ginbaserade Yasmine & Makrut. På Helgerna hyllar Pom Friterie sitt holländska arv genom DJ:s som spelar elektronisk musik.

Pom Friterie ligger i hörnan av Lästmakargatan och Regeringsgatan i Stockholm


Fler nyheter

TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….
6 Ludwig Tjörnemo_Bocuse d'Or
Ännu är det inte dags för Bocuse d’Or-finalen i Lyon. Men redan nu har den svenska finalen avgjorts. Vinnare blev…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…