Holländsk streetfoodkultur gör intåg Sverige 

Den första snackbaren i Holland öppnade för mer än hundra år sedan. Platsen var Utrecht, året var 1915 och det som serverades var pommes frites i alla former. Idag finns det tusentals av dessa snackbarer. Nu är det dags för Sverige att uppleva denna gamla streetfoodkultur.

Restaurangen i Stockholm har fått namnet Pom Friterie. Det är en vidareutveckling av de holländska matbarerna i en ny nordisk-internationell tappning. Målet är att skapa en livlig puls där både maten och baren sätter stämningen.

– Med Pom Friterie vill vi skapa något helt nytt i Stockholms krogvärld. Det ska vara lätt att besöka oss samtidigt som kvaliteten på våra pommes frites sätter standarden för allt vi gör, säger Jorit Gras som är medgrundare och kreativt ansvarig på Pom Friterie.

Bakom satsningen med Pom Friterie står holländarna Jorit Gras och Marvin Romein.

Huvudmenyn bygger på  så kallade ”topped frites” vilket innebär krispiga pommes toppade med smaker från hela världen – allt från Västerbotten till Marocko och Japan. Det serveras även mindre serveringar med friterade bollar med olika fyllning och tillbehör som dippsåser och pickles.

Drinklistan kommer främst att bestå av egenutvecklade kolsyrade cocktails som blandas på premiumsprit. Exempel är rombaserade Mint & Coconut, bourbondrinken Honey & Camomile och ginbaserade Yasmine & Makrut. På Helgerna hyllar Pom Friterie sitt holländska arv genom DJ:s som spelar elektronisk musik.

Pom Friterie ligger i hörnan av Lästmakargatan och Regeringsgatan i Stockholm


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…