Hörna vid Karlaplan livas upp med två krogar och en vinbar

Ett av årets roligaste tillskott på Östermalm i Stockholm har just öppnats. Runt hörnan Kommendörsgatan/Styrmansgatan hittar man nu Aristo, Uva och Coculo.

Två restauranger och en vinbar med samma ägare: Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl med rejäla erfarenheter från både cateringverksamhet och många toppkrogar. Namnen ska spegla vad det handlar om. Aristo ska vara en kvarterskrog med fine dining-känsla. Namnet är en lek med stadsdelens aristokrater (vi är ju på Östermalm) och kattfavoriterna från Aristocats. Seriöst och lekfullt alltså – vilket märks både i matinspirationen och  inredningen. Aristo kommer hålla öppet alla dagar i veckan från lunch till sen middag. På helgerna kommer det även serveras brunch och på söndagskvällar ”söndagsstek”.

En fondvägg pryds av katter – ett verk som skämtsamt kallas Kattvarden.

Cuculo är den mindre krogen med italiensk inspiration – lekfullt både på tallriken och i glasen. Namnet betyder gök, på italienska vilket anspelar på att just här låg Stockholms första pizzeria, kallad Östergök, grundad av kroglegendaren Bengt Wedholm.

Mellan de två ligger en liten vinbar med namnet Uva – vilket helt enkelt betyder druva. Där huserar chefssommelieren Filip Weidlitz över en vinkällare under uppbyggnad. Men redan nu står där några tusen flaskor på rad.

Maten är både elegant och lekfull.

På bilden syns från vänster kökschef Marcus Bremdal, konditorchefen Kasper Kleihs, restaurangchef Tobias Johannisson, ägarna Ruben Blomdahl och Douglas Fagerman samt chefssommelier Filip Weidlitz.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…