Hörna vid Karlaplan livas upp med två krogar och en vinbar

Ett av årets roligaste tillskott på Östermalm i Stockholm har just öppnats. Runt hörnan Kommendörsgatan/Styrmansgatan hittar man nu Aristo, Uva och Coculo.

Två restauranger och en vinbar med samma ägare: Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl med rejäla erfarenheter från både cateringverksamhet och många toppkrogar. Namnen ska spegla vad det handlar om. Aristo ska vara en kvarterskrog med fine dining-känsla. Namnet är en lek med stadsdelens aristokrater (vi är ju på Östermalm) och kattfavoriterna från Aristocats. Seriöst och lekfullt alltså – vilket märks både i matinspirationen och  inredningen. Aristo kommer hålla öppet alla dagar i veckan från lunch till sen middag. På helgerna kommer det även serveras brunch och på söndagskvällar ”söndagsstek”.

En fondvägg pryds av katter – ett verk som skämtsamt kallas Kattvarden.

Cuculo är den mindre krogen med italiensk inspiration – lekfullt både på tallriken och i glasen. Namnet betyder gök, på italienska vilket anspelar på att just här låg Stockholms första pizzeria, kallad Östergök, grundad av kroglegendaren Bengt Wedholm.

Mellan de två ligger en liten vinbar med namnet Uva – vilket helt enkelt betyder druva. Där huserar chefssommelieren Filip Weidlitz över en vinkällare under uppbyggnad. Men redan nu står där några tusen flaskor på rad.

Maten är både elegant och lekfull.

På bilden syns från vänster kökschef Marcus Bremdal, konditorchefen Kasper Kleihs, restaurangchef Tobias Johannisson, ägarna Ruben Blomdahl och Douglas Fagerman samt chefssommelier Filip Weidlitz.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…