Imorgon får EU nya etikettregler för vin

Innehållsförteckning på vin har diskuterats i mer än tio år. Men det har varit trögt att få igenom. Den europeiska vinlobbyn har nämligen varit mycket motsträvig. Flera gånger har EU gett industrin möjlighet till självreglering – men intresset har varit ljumt. Till slut krävdes en lag – och från imorgon gäller den. 

För min del är det fullt rimligt att även vin, som ett av alla livsmedel, också avkrävs en förteckning över ingredienser och näringsvärde. Argumentet från den europeiska vinlobbyn var från början, när de fick ett undantag 1979, att vin innehåller ju bara vin. Ett argument som sällan gäller idag då utvecklingen gått snabbt vad gäller möjliga tillsatser. Alla livsmedel har ju också olika näringsvärden.

Vad gäller då från fredag 8 december?

Från och med denna dag ska alla vinförpackningar som produceras inom EU (eller som ska säljas inom EU) redovisa innehållet i vinet: ingredienser och näringsvärde. Det kommer också fortsättningsvis också vara tvingande att separat ange eventuella allergener.

Lagen är inte retroaktiv. Vilket innebär att alla viner som finns till salu idag får fortsätta att säljas utan denna innehåll- och kaloriförteckning.

Ett amerikanskt exempel från Ridge.

Vad måste finnas med?

I grunden är det bara att titta på andra livsmedel. Det ska alltså finnas en ingrediensförteckning och en näringsdeklaration. Ingredienser ska anges i fallande skala efter mängd. I grunden handlar det om saft av druvor, alkohol, vatten – men också för många viner godkända tillsatser (likt E-nummer) där det finns ett sextiotal godkända varav hälften även för ekologiskt vin.

Vad gäller energi/kalorivärdet ska näringsvärde per 100 gram uttryckt i energi, fett, kolhydrater, proteiner och salt. Energiinnehållet (KJ/kcal) ska också anges. Näringsvärdet kommer i princip alltid bli noll vad gäller fett, proteiner och salt. Kolhydrater (socker) kan komma få värde mer än 0 om inte vinet är absolut torrt. 

Obligatoriskt på alla vinetiketter är dessutom detta: alkoholhalt, ursprung/varubeteckning, ursprungsland, volym i centiliter, kontaktinformation samt allergener. Årgång, druvsort och annan geografisk referens får också anges – men det är inte obligatoriskt.

Hur kommer detta att synas på flaskorna?

Sedan tidigare är det obligatoriskt att ange allergener tydligt: mer än 10 milligram sulfiter per liter samt om vinet klarnats eller färgjusterats med hjälp av ägg- eller mjölkprotein. De andra två förteckningarna kan anges i sin helhet på förpackningen (liksom för alla andra livsmedel) men det ges även möjlighet att ge informationen digitalt via en QR-kod som leder till de båda förteckningarna. Detta kan man tycka är lite hämmande – men det är en eftergift åt vinlobbyn – samtidigt som de som vill veta ändå kan ta reda på det.

Systembolaget kommer också att redovisa detta. Om det även blir på hyllkanten återstår att ses. Det tar ju en del plats.

Gäller allt detta även andra alkoholhaltiga drycker?

Nej, kategorierna öl och sprit kommer även fortsättningsvis vara undantagna krav på innehålls- och näringsförteckning men EU-kommissionen har signalerat att undantaget på sikt kommer revideras.


Fler nyheter

Screenshot
För lyxkonglomeratet LVMH är det småpengar. För en liten producent i Bourgogne handlar det om överlevnad. Men alla är inte…
Screenshot
Vinrött hör hösten till. Jag håller med – vem gillar inte en mustig köttgryta med dito rödvin. Men jag dricker…
Screenshot
Steve Jacobson har gjort det igen. För tredje gången i rad vinner han Wine Spectators video-tävling. Denna gång hyllar han…
Screenshot
Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux…
5 Perfect Match – Catarina König och Fredrik Schelin
Den vanligaste frågan jag fått under alla år som vinskribent handlar om att kombinera mat och vin. Detta gäller även…
6 GRUBE_I_VINET_INGEN_SANNING_titel
Äntligen tänker många: en riktig deckare i vinmiljö. Det är vinjournalisten Andreas Grube som nu ger sig ut i den,…
7 Vinets Universum-titel
Nu har vinskribenten Alf Tumble utvidgat sin vinvärld från vin med adress till hela universum. Åtminstone som han själv uppfattar…
1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…