Imorgon får EU nya etikettregler för vin

Innehållsförteckning på vin har diskuterats i mer än tio år. Men det har varit trögt att få igenom. Den europeiska vinlobbyn har nämligen varit mycket motsträvig. Flera gånger har EU gett industrin möjlighet till självreglering – men intresset har varit ljumt. Till slut krävdes en lag – och från imorgon gäller den. 

För min del är det fullt rimligt att även vin, som ett av alla livsmedel, också avkrävs en förteckning över ingredienser och näringsvärde. Argumentet från den europeiska vinlobbyn var från början, när de fick ett undantag 1979, att vin innehåller ju bara vin. Ett argument som sällan gäller idag då utvecklingen gått snabbt vad gäller möjliga tillsatser. Alla livsmedel har ju också olika näringsvärden.

Vad gäller då från fredag 8 december?

Från och med denna dag ska alla vinförpackningar som produceras inom EU (eller som ska säljas inom EU) redovisa innehållet i vinet: ingredienser och näringsvärde. Det kommer också fortsättningsvis också vara tvingande att separat ange eventuella allergener.

Lagen är inte retroaktiv. Vilket innebär att alla viner som finns till salu idag får fortsätta att säljas utan denna innehåll- och kaloriförteckning.

Ett amerikanskt exempel från Ridge.

Vad måste finnas med?

I grunden är det bara att titta på andra livsmedel. Det ska alltså finnas en ingrediensförteckning och en näringsdeklaration. Ingredienser ska anges i fallande skala efter mängd. I grunden handlar det om saft av druvor, alkohol, vatten – men också för många viner godkända tillsatser (likt E-nummer) där det finns ett sextiotal godkända varav hälften även för ekologiskt vin.

Vad gäller energi/kalorivärdet ska näringsvärde per 100 gram uttryckt i energi, fett, kolhydrater, proteiner och salt. Energiinnehållet (KJ/kcal) ska också anges. Näringsvärdet kommer i princip alltid bli noll vad gäller fett, proteiner och salt. Kolhydrater (socker) kan komma få värde mer än 0 om inte vinet är absolut torrt. 

Obligatoriskt på alla vinetiketter är dessutom detta: alkoholhalt, ursprung/varubeteckning, ursprungsland, volym i centiliter, kontaktinformation samt allergener. Årgång, druvsort och annan geografisk referens får också anges – men det är inte obligatoriskt.

Hur kommer detta att synas på flaskorna?

Sedan tidigare är det obligatoriskt att ange allergener tydligt: mer än 10 milligram sulfiter per liter samt om vinet klarnats eller färgjusterats med hjälp av ägg- eller mjölkprotein. De andra två förteckningarna kan anges i sin helhet på förpackningen (liksom för alla andra livsmedel) men det ges även möjlighet att ge informationen digitalt via en QR-kod som leder till de båda förteckningarna. Detta kan man tycka är lite hämmande – men det är en eftergift åt vinlobbyn – samtidigt som de som vill veta ändå kan ta reda på det.

Systembolaget kommer också att redovisa detta. Om det även blir på hyllkanten återstår att ses. Det tar ju en del plats.

Gäller allt detta även andra alkoholhaltiga drycker?

Nej, kategorierna öl och sprit kommer även fortsättningsvis vara undantagna krav på innehålls- och näringsförteckning men EU-kommissionen har signalerat att undantaget på sikt kommer revideras.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…