Kvaltävlingen till Årets Kock-finalen 2024 avgjordes den 12 juni. Det blev tufft som vanligt men till slut stod sex unga herrar kvar som vinnare. Efter två år av kvinnliga vinnare blir det alltså manligt i år.
Under kvaltävlingens första dag fick de utvalda kockarna laga upp sitt inskickade bidrag från receptkvalet. Därifrån gick tolv kockar vidare till dag två. Där ställdes de inför tävlingsmomentet att laga en mellan- eller huvudrätt med hel kyckling som huvudråvara.
– Temat i år har varit kvalitet på matlagningen. Det är därför vi valt att fokusera på få noggrant utvalda råvaror som kvalfinalisterna sedan fått utnyttja till max, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2024.
De sex kockarna med högst totalpoäng efter kvaltävlingen går nu vidare till den stora finalen i Årets Kock – SM i professionell matlagning.
– Finalen i år kommer att bli något alldeles extra. Vi har inte bara en extremt hög nivå på våra sex finalister – vi kommer även presentera flera spännande nyheter gällande tävlingen Redan nu har finalisterna till exempel fått veta att de har en sommaruppgift som handlar om att konservera råvaror från växtriket som sedan ska ingå i en av finaluppgifterna, berättar Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.
Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2024:
Michael Andersson, Celeste/Frilans Petite Gastronomi, 368 poäng.
Lars Niklasson, ISS Danske Bank, 354 poäng.
Harald Linder, Persona, 343 poäng.
Magnus Åkerström, Bibliothek, 339 poäng.
Tobias Arndt, Aristo, 331 poäng.
Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 321 poäng.
Foto: Samuel Unéus