Inga kvinnliga finalister i Årets Kock 2024

 Kvaltävlingen till Årets Kock-finalen 2024 avgjordes den 12 juni. Det blev tufft som vanligt men till slut stod sex unga herrar kvar som vinnare. Efter två år av kvinnliga vinnare blir det alltså manligt i år. 

Under kvaltävlingens första dag fick de utvalda kockarna laga upp sitt inskickade bidrag från receptkvalet. Därifrån gick tolv kockar vidare till dag två. Där ställdes de inför tävlingsmomentet att laga en mellan- eller huvudrätt med hel kyckling som huvudråvara. 

– Temat i år har varit kvalitet på matlagningen. Det är därför vi valt att fokusera på få noggrant utvalda råvaror som kvalfinalisterna sedan fått utnyttja till max, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2024.

De sex kockarna med högst totalpoäng efter kvaltävlingen går nu vidare till den stora finalen i Årets Kock – SM i professionell matlagning. 

– Finalen i år kommer att bli något alldeles extra. Vi har inte bara en extremt hög nivå på våra sex finalister – vi kommer även presentera flera spännande nyheter gällande tävlingen Redan nu har finalisterna till exempel fått veta att de har en sommaruppgift som handlar om att konservera råvaror från växtriket som sedan ska ingå i en av finaluppgifterna, berättar Helene Kugelberg, VD för Årets Kock. 

Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2024: 

Michael Andersson, Celeste/Frilans Petite Gastronomi, 368 poäng.

Lars Niklasson, ISS Danske Bank, 354 poäng. 

Harald Linder, Persona, 343 poäng. 

Magnus Åkerström, Bibliothek, 339 poäng. 

Tobias Arndt, Aristo, 331 poäng. 

Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 321 poäng. 

Foto: Samuel Unéus


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….