”Ingen mer ångest för att kombinera mat och vin”

KRÖNIKA

Tycker du det är jobbigt att välja rätt vin till fina middagen? Hoppas inte det. Men om det är så du känner har jag ett glädjebesked: Det är slut med det. Låt mig förklara varför.

Först konstaterar jag att de allra flesta frågor jag får från er läsare handlar om just detta. Vilket vin passar till en viss rätt? Frågeställare vill gärna ha exakt producent och druva.

Men hur blev det så här? Inte har en vinintresserad fransman djupsinniga funderingar på vilket vin som ska väljas till en viss rätt. Gillar man bourgogne – dricker man bourgogne. Och så var det även i Sverige förr. Men det var innan hela vinvärlden sköljde över oss i Sverige på 1990-talet. 

Det började med Australien kring 1990. När vi lite senare gick med i EU öppnades alla slussar: Kalifornien, Sydafrika och hela Sydamerika blev populärt. Valmöjligheterna blev enorma, samtidigt som antalet vindrickare växte. Matlagning blev till en ny livsstilshobby. Plötsligt blev många osäkra – vilken vin passar till vilken rätt. Vad är sanningen?

Svaret kom från Kalifornien. I USA var nämligen frågan än större för alla nyvaknade mat- och vinkonnässörer på 1990-talet. Det var då en Master of Wine vid namn Tim Hanni klev in på scenen och meddelade: Jag har svaret. Hans eleganta system kallat ”The Cause and Effect of Wine and Food” förklarade allt. Nu var det bara att jämföra och kombinera grundsmakerna i maten och vinet och alltid hitta rätt flaska. Till och med Systembolaget propagerade för detta. För pålästa vinkännare blev systemet ett guldägg – för de flesta andra skapade det mest panik för att göra fel.

Upphovsmannen till ”orsak och verkan-systemet” började snart själv att tvivla. För knappt tio år sedan erkände han: Jag hade fel. Mat och vin i kombination funkar inte så. Jakten på en ”perfect match” är lönlös – den finns helt enkelt inte. Han skyllde på att han korrumperats av sina framgångar och att ”alla gillar en enkel lösning”. Tim Hanni förklarar nu, efter gedigen research, att vi är olika. Generellt kan vi delas in i fyra olika ”vintyper” med olika preferenser när det gäller smak på vin. Från de kräsna finsmakarna till de som vill ha bombastiska alkoholviner. Han påstår till och med att två människor kan uppleva en viss kombination av mat och vin så olika att de verkar bo på olika planeter. 

Hur ska man då tänka idag? Svaret låter kanske simpelt: Tänk inte för mycket. Välj det vin du gillar. En bra grundregel är: Gillar du maten och vinet separat blir det säkert gott ihop – oavsett färg eller stil på vinet. Eller tänk som i södra Europa – lokalt vin passar till lokal mat. ”If it grows together – it likely goes together”.  Frihetens timma är slagen: om du gillar riesling till din lammkotlett så har du helt rätt. 

Kommer jag nu sluta med matförslag till mina vintips? Nej, men tänk på att det är bara vad jag tycker. Du får ha en helt annan åsikt.

(Denna krönika har varit införd i Svenska Dagbladet den 4 mars.)


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…