KRÖNIKA
Tycker du det är jobbigt att välja rätt vin till fina middagen? Hoppas inte det. Men om det är så du känner har jag ett glädjebesked: Det är slut med det. Låt mig förklara varför.
Först konstaterar jag att de allra flesta frågor jag får från er läsare handlar om just detta. Vilket vin passar till en viss rätt? Frågeställare vill gärna ha exakt producent och druva.
Men hur blev det så här? Inte har en vinintresserad fransman djupsinniga funderingar på vilket vin som ska väljas till en viss rätt. Gillar man bourgogne – dricker man bourgogne. Och så var det även i Sverige förr. Men det var innan hela vinvärlden sköljde över oss i Sverige på 1990-talet.
Det började med Australien kring 1990. När vi lite senare gick med i EU öppnades alla slussar: Kalifornien, Sydafrika och hela Sydamerika blev populärt. Valmöjligheterna blev enorma, samtidigt som antalet vindrickare växte. Matlagning blev till en ny livsstilshobby. Plötsligt blev många osäkra – vilken vin passar till vilken rätt. Vad är sanningen?
Svaret kom från Kalifornien. I USA var nämligen frågan än större för alla nyvaknade mat- och vinkonnässörer på 1990-talet. Det var då en Master of Wine vid namn Tim Hanni klev in på scenen och meddelade: Jag har svaret. Hans eleganta system kallat ”The Cause and Effect of Wine and Food” förklarade allt. Nu var det bara att jämföra och kombinera grundsmakerna i maten och vinet och alltid hitta rätt flaska. Till och med Systembolaget propagerade för detta. För pålästa vinkännare blev systemet ett guldägg – för de flesta andra skapade det mest panik för att göra fel.
Upphovsmannen till ”orsak och verkan-systemet” började snart själv att tvivla. För knappt tio år sedan erkände han: Jag hade fel. Mat och vin i kombination funkar inte så. Jakten på en ”perfect match” är lönlös – den finns helt enkelt inte. Han skyllde på att han korrumperats av sina framgångar och att ”alla gillar en enkel lösning”. Tim Hanni förklarar nu, efter gedigen research, att vi är olika. Generellt kan vi delas in i fyra olika ”vintyper” med olika preferenser när det gäller smak på vin. Från de kräsna finsmakarna till de som vill ha bombastiska alkoholviner. Han påstår till och med att två människor kan uppleva en viss kombination av mat och vin så olika att de verkar bo på olika planeter.
Hur ska man då tänka idag? Svaret låter kanske simpelt: Tänk inte för mycket. Välj det vin du gillar. En bra grundregel är: Gillar du maten och vinet separat blir det säkert gott ihop – oavsett färg eller stil på vinet. Eller tänk som i södra Europa – lokalt vin passar till lokal mat. ”If it grows together – it likely goes together”. Frihetens timma är slagen: om du gillar riesling till din lammkotlett så har du helt rätt.
Kommer jag nu sluta med matförslag till mina vintips? Nej, men tänk på att det är bara vad jag tycker. Du får ha en helt annan åsikt.
(Denna krönika har varit införd i Svenska Dagbladet den 4 mars.)