En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin drömkrog Fyr.
Det är nu två år sedan Jacob Holmström med kompanjonen Anton Bjuhr lämnade sin tvåstjärniga krog Gastrologik i Stockholm. Anton flyttade till Vejbystrand – där hans fru kommer ifrån. Jacob flyttade till sin gamla hemstad Halmstad.
För Jacob Holmström fanns förstås tankar på att öppna en krog – men det var ingen brådska. Men när en gammal vän visade honom den gamla partykrogen Salt i Tylösand slog han till. Utan att. tveka – här fanns ju havet och dessutom var stället stort – vilket var ett önskemål.
Strax efter påsk, efter en längre ombyggnad, var det dags att öppna. Temat är fisk och skaldjur – men också annat som kan grillas. Anslaget är brett både vad gäller meny och publik. Det handlar inte om att skapa en ny fine-dining-krog som Gastrologik.
Eld och grill är viktigt – något Jacob önskat att jobba med länge. Namnet var då givet: Fyr – och extra kul är att det står just en fyr på Tylön i sikte utanför panoramafönstren mot havet.
Till skillnad från nästan alla nyöppnade storstadskrogar blir menyupplägget klassiskt med á la carte: snacks, förrätt, varmrätt och dessert. Inga mellanrätter, ingen sharing, ingen avsmakning, inga vinpaket.
Vinerna blir också klassiska, mestadels från Europa. Där kommer också, liksom på Gastrologik, finnas flera inslag av svenskt vin.
För inredningen har Jacob och hans sambo Emelie Leijon anlitat Jonas Lindvall, samme man som i Stockholm: ljust, elegant med trämöbler från småländska Stolab.