Nu intar Jacob Holmström Tylösand

En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin drömkrog Fyr.

Det är nu två år sedan Jacob Holmström med kompanjonen Anton Bjuhr lämnade sin tvåstjärniga krog Gastrologik i Stockholm. Anton flyttade till Vejbystrand – där hans fru kommer ifrån. Jacob flyttade till sin gamla hemstad Halmstad.

Utsikten mot fyren på Tylön från matsalen är magnifik.

För Jacob Holmström fanns förstås tankar på att öppna en krog – men det var ingen brådska. Men när en gammal vän visade honom den gamla partykrogen Salt i Tylösand slog han till. Utan att. tveka – här fanns ju havet och dessutom var stället stort – vilket var ett önskemål.

Strax efter påsk, efter en längre ombyggnad, var det dags att öppna. Temat är fisk och skaldjur – men också annat som kan grillas. Anslaget är brett både vad gäller meny och publik. Det handlar inte om att skapa en ny fine-dining-krog som Gastrologik. 

Eld och grill är viktigt – något Jacob önskat att jobba med länge. Namnet var då givet: Fyr – och extra kul är att det står just en fyr på Tylön i sikte utanför panoramafönstren mot havet.

Fyr ligger nära hotell Tylösand ägt av bland anat Per Gessle.

Till skillnad från nästan alla nyöppnade storstadskrogar blir menyupplägget klassiskt med á la carte: snacks, förrätt, varmrätt och dessert. Inga mellanrätter, ingen sharing, ingen avsmakning, inga vinpaket.

Vinerna blir också klassiska, mestadels från Europa. Där kommer också, liksom på Gastrologik, finnas flera inslag av svenskt vin.

För inredningen har Jacob och hans sambo Emelie Leijon anlitat Jonas Lindvall, samme man som i Stockholm: ljust, elegant med trämöbler från småländska Stolab.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….