Vinerna som vinexperterna saknar i Sverige

Vilka viner saknar svenska vinexperter hemma i Sverige? En hel del, visar det sig, Åtminstone när nätvinshandlaren Vinoteket frågar runt bland vinskribenter om vilka önskemål de har.

Här är några förslag på vad vi skribenter vill se mera av på hyllorna hos Systembolaget – och kanske uppleva mer av hos nätvinshandlarna.

Mera vita viner från Rhône

I Rhônedalen görs mest rött men även vitt. Mer vitt på marsanne, roussanne och viognier önskas. 

Torrt vin på druvsorten semillon

Torra, druvrena viner på semillon vill flera se mer av. Semillon från Bordeaux är ett önskemål – liksom även druvrena viner av druvan från både Sydafrika och Australien.

Grekisk assyrtiko och xinomavro

Grekland har inte alltid haft det bästa ryktet när det gäller vin. Deras xinomavro och assyrtiko blir dock idag till riktigt högkvalitativa viner. Viner som vinskribenterna önskar få se mera av. 

Premiumvin från Portugal

Det finns mycket portugisiskt vin av enklare sort på svenska marknaden. Vinskribenterna önskar dock mycket mer premiumvin från landet: Azorerna, Madeira, Dão, Bairrada men även torra röda viner från Dourodalen.

Vin från Romagna

Viner från italienska vinregionen Romagna önskas. Här odlas sangiovese som idag uppvisar praktexemplar i nivå med Toscana. 

Vin från Umbrien

En annan italiensk, lite bortglömd, vinregion är Umbrien. Framförallt efterfrågas mindre, kvalitetsdrivna vingårdar med passionerad produktion. 

Mera vitt från Italien

Flera vinskribenter vill ha mera bra vita viner på lokala italienska druvsorter som fiano och greco di tufo från Kampanien och vermentino från Toscana och Sardinien.

Mera Jura och Savojen

Viner i gammal stil från områden i närheten av de franska alperna – Jura och Savojen. Här görs både rött, vitt och bubbel, naturvin och klassiskt. Ett område på framfart enligt många. 

Torra viner från Tokaj

Ungerns mest kända vindistrikt är synonymt med dessertvin. Dock är de torra vinerna på druvsorter som furmint och hárslevelü efterfrågade. 

Beaujolais med kvalitet

I Beaujolais är många vinproducenter superseriösa idag och behandlar druvsorten gamay på liknande sätt som grann-egionen Bourgogne behandlar sin pinot noir. Mer av det.

De tillfrågade vinrecensenterna skriver bland annat i Svenska Dagbladet, DN, Vinmagasinet Törst, Vinjournalen, Vin & Bar, Wine Table, Gourmet, Elle mat & vin, Allt om Vin, Expressen och Aftonbladet.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Jeppe Appelin Vejby
Enligt källor kommer regeringen med ett förslag om gårdsförsäljning innan sommaren. Enligt samma källor kommer det bli en modifierad form…
2 Star-wine-list vinnare
Den världsomspännande guiden Star Wine List har utsett bästa vinlistor på Sveriges restauranger – i olika klasser. Grand Prix-vinnaren är…
Vinpodden-annons
Sonen och jag har som bekant en podd ihop. Där går vi igenom hela världen, land för land, region för…
5 Sommarplatser-toppbild
Trots vårt vanligtvis bistra klimat för utomhusmys satsar allt fler städer på sommargator och torg. Eller är det kanske tack…
6 Vinordic Wine Challenge-vinnare x5
Vinbedömningen Vinordic Wine Challenge har blivit en återkommande del av mässan GastroNord. Nyligen presenterades årets vinnare i tävlingen. Det är…
7 George Clooney_Domaine du Canadel
Skaffar man sig en större egendom i Provence är det troligt att man får en vingård på köpet. Och precis…
1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…