Vilka viner saknar svenska vinexperter hemma i Sverige? En hel del, visar det sig, Åtminstone när nätvinshandlaren Vinoteket frågar runt bland vinskribenter om vilka önskemål de har.
Här är några förslag på vad vi skribenter vill se mera av på hyllorna hos Systembolaget – och kanske uppleva mer av hos nätvinshandlarna.
Mera vita viner från Rhône
I Rhônedalen görs mest rött men även vitt. Mer vitt på marsanne, roussanne och viognier önskas.
Torrt vin på druvsorten semillon
Torra, druvrena viner på semillon vill flera se mer av. Semillon från Bordeaux är ett önskemål – liksom även druvrena viner av druvan från både Sydafrika och Australien.
Grekisk assyrtiko och xinomavro
Grekland har inte alltid haft det bästa ryktet när det gäller vin. Deras xinomavro och assyrtiko blir dock idag till riktigt högkvalitativa viner. Viner som vinskribenterna önskar få se mera av.
Premiumvin från Portugal
Det finns mycket portugisiskt vin av enklare sort på svenska marknaden. Vinskribenterna önskar dock mycket mer premiumvin från landet: Azorerna, Madeira, Dão, Bairrada men även torra röda viner från Dourodalen.
Vin från Romagna
Viner från italienska vinregionen Romagna önskas. Här odlas sangiovese som idag uppvisar praktexemplar i nivå med Toscana.
Vin från Umbrien
En annan italiensk, lite bortglömd, vinregion är Umbrien. Framförallt efterfrågas mindre, kvalitetsdrivna vingårdar med passionerad produktion.
Mera vitt från Italien
Flera vinskribenter vill ha mera bra vita viner på lokala italienska druvsorter som fiano och greco di tufo från Kampanien och vermentino från Toscana och Sardinien.
Mera Jura och Savojen
Viner i gammal stil från områden i närheten av de franska alperna – Jura och Savojen. Här görs både rött, vitt och bubbel, naturvin och klassiskt. Ett område på framfart enligt många.
Torra viner från Tokaj
Ungerns mest kända vindistrikt är synonymt med dessertvin. Dock är de torra vinerna på druvsorter som furmint och hárslevelü efterfrågade.
Beaujolais med kvalitet
I Beaujolais är många vinproducenter superseriösa idag och behandlar druvsorten gamay på liknande sätt som grann-egionen Bourgogne behandlar sin pinot noir. Mer av det.
De tillfrågade vinrecensenterna skriver bland annat i Svenska Dagbladet, DN, Vinmagasinet Törst, Vinjournalen, Vin & Bar, Wine Table, Gourmet, Elle mat & vin, Allt om Vin, Expressen och Aftonbladet.