Vinerna som vinexperterna saknar i Sverige

Vilka viner saknar svenska vinexperter hemma i Sverige? En hel del, visar det sig, Åtminstone när nätvinshandlaren Vinoteket frågar runt bland vinskribenter om vilka önskemål de har.

Här är några förslag på vad vi skribenter vill se mera av på hyllorna hos Systembolaget – och kanske uppleva mer av hos nätvinshandlarna.

Mera vita viner från Rhône

I Rhônedalen görs mest rött men även vitt. Mer vitt på marsanne, roussanne och viognier önskas. 

Torrt vin på druvsorten semillon

Torra, druvrena viner på semillon vill flera se mer av. Semillon från Bordeaux är ett önskemål – liksom även druvrena viner av druvan från både Sydafrika och Australien.

Grekisk assyrtiko och xinomavro

Grekland har inte alltid haft det bästa ryktet när det gäller vin. Deras xinomavro och assyrtiko blir dock idag till riktigt högkvalitativa viner. Viner som vinskribenterna önskar få se mera av. 

Premiumvin från Portugal

Det finns mycket portugisiskt vin av enklare sort på svenska marknaden. Vinskribenterna önskar dock mycket mer premiumvin från landet: Azorerna, Madeira, Dão, Bairrada men även torra röda viner från Dourodalen.

Vin från Romagna

Viner från italienska vinregionen Romagna önskas. Här odlas sangiovese som idag uppvisar praktexemplar i nivå med Toscana. 

Vin från Umbrien

En annan italiensk, lite bortglömd, vinregion är Umbrien. Framförallt efterfrågas mindre, kvalitetsdrivna vingårdar med passionerad produktion. 

Mera vitt från Italien

Flera vinskribenter vill ha mera bra vita viner på lokala italienska druvsorter som fiano och greco di tufo från Kampanien och vermentino från Toscana och Sardinien.

Mera Jura och Savojen

Viner i gammal stil från områden i närheten av de franska alperna – Jura och Savojen. Här görs både rött, vitt och bubbel, naturvin och klassiskt. Ett område på framfart enligt många. 

Torra viner från Tokaj

Ungerns mest kända vindistrikt är synonymt med dessertvin. Dock är de torra vinerna på druvsorter som furmint och hárslevelü efterfrågade. 

Beaujolais med kvalitet

I Beaujolais är många vinproducenter superseriösa idag och behandlar druvsorten gamay på liknande sätt som grann-egionen Bourgogne behandlar sin pinot noir. Mer av det.

De tillfrågade vinrecensenterna skriver bland annat i Svenska Dagbladet, DN, Vinmagasinet Törst, Vinjournalen, Vin & Bar, Wine Table, Gourmet, Elle mat & vin, Allt om Vin, Expressen och Aftonbladet.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…