Vinerna som vinexperterna saknar i Sverige

Vilka viner saknar svenska vinexperter hemma i Sverige? En hel del, visar det sig, Åtminstone när nätvinshandlaren Vinoteket frågar runt bland vinskribenter om vilka önskemål de har.

Här är några förslag på vad vi skribenter vill se mera av på hyllorna hos Systembolaget – och kanske uppleva mer av hos nätvinshandlarna.

Mera vita viner från Rhône

I Rhônedalen görs mest rött men även vitt. Mer vitt på marsanne, roussanne och viognier önskas. 

Torrt vin på druvsorten semillon

Torra, druvrena viner på semillon vill flera se mer av. Semillon från Bordeaux är ett önskemål – liksom även druvrena viner av druvan från både Sydafrika och Australien.

Grekisk assyrtiko och xinomavro

Grekland har inte alltid haft det bästa ryktet när det gäller vin. Deras xinomavro och assyrtiko blir dock idag till riktigt högkvalitativa viner. Viner som vinskribenterna önskar få se mera av. 

Premiumvin från Portugal

Det finns mycket portugisiskt vin av enklare sort på svenska marknaden. Vinskribenterna önskar dock mycket mer premiumvin från landet: Azorerna, Madeira, Dão, Bairrada men även torra röda viner från Dourodalen.

Vin från Romagna

Viner från italienska vinregionen Romagna önskas. Här odlas sangiovese som idag uppvisar praktexemplar i nivå med Toscana. 

Vin från Umbrien

En annan italiensk, lite bortglömd, vinregion är Umbrien. Framförallt efterfrågas mindre, kvalitetsdrivna vingårdar med passionerad produktion. 

Mera vitt från Italien

Flera vinskribenter vill ha mera bra vita viner på lokala italienska druvsorter som fiano och greco di tufo från Kampanien och vermentino från Toscana och Sardinien.

Mera Jura och Savojen

Viner i gammal stil från områden i närheten av de franska alperna – Jura och Savojen. Här görs både rött, vitt och bubbel, naturvin och klassiskt. Ett område på framfart enligt många. 

Torra viner från Tokaj

Ungerns mest kända vindistrikt är synonymt med dessertvin. Dock är de torra vinerna på druvsorter som furmint och hárslevelü efterfrågade. 

Beaujolais med kvalitet

I Beaujolais är många vinproducenter superseriösa idag och behandlar druvsorten gamay på liknande sätt som grann-egionen Bourgogne behandlar sin pinot noir. Mer av det.

De tillfrågade vinrecensenterna skriver bland annat i Svenska Dagbladet, DN, Vinmagasinet Törst, Vinjournalen, Vin & Bar, Wine Table, Gourmet, Elle mat & vin, Allt om Vin, Expressen och Aftonbladet.


Fler nyheter

1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
Screenshot
Även om rosésäsongen har följt med oss in i september är det nu dags för mer smak och karaktär i…
5 Ergo_Petter Johansson
Nu, äntligen, har Ergo kunnat visas upp för allmänheten. Det tog tid att få lokalen i ordning efter att Gastrologik…
6 Ellen Lindegren_Årets Lily 2024
De kvinnliga sommeliererna blir fler och fler. Det ökade intresset kan nästan helt kopplas till den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger…
1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…