Vinerna som vinexperterna saknar i Sverige

Vilka viner saknar svenska vinexperter hemma i Sverige? En hel del, visar det sig, Åtminstone när nätvinshandlaren Vinoteket frågar runt bland vinskribenter om vilka önskemål de har.

Här är några förslag på vad vi skribenter vill se mera av på hyllorna hos Systembolaget – och kanske uppleva mer av hos nätvinshandlarna.

Mera vita viner från Rhône

I Rhônedalen görs mest rött men även vitt. Mer vitt på marsanne, roussanne och viognier önskas. 

Torrt vin på druvsorten semillon

Torra, druvrena viner på semillon vill flera se mer av. Semillon från Bordeaux är ett önskemål – liksom även druvrena viner av druvan från både Sydafrika och Australien.

Grekisk assyrtiko och xinomavro

Grekland har inte alltid haft det bästa ryktet när det gäller vin. Deras xinomavro och assyrtiko blir dock idag till riktigt högkvalitativa viner. Viner som vinskribenterna önskar få se mera av. 

Premiumvin från Portugal

Det finns mycket portugisiskt vin av enklare sort på svenska marknaden. Vinskribenterna önskar dock mycket mer premiumvin från landet: Azorerna, Madeira, Dão, Bairrada men även torra röda viner från Dourodalen.

Vin från Romagna

Viner från italienska vinregionen Romagna önskas. Här odlas sangiovese som idag uppvisar praktexemplar i nivå med Toscana. 

Vin från Umbrien

En annan italiensk, lite bortglömd, vinregion är Umbrien. Framförallt efterfrågas mindre, kvalitetsdrivna vingårdar med passionerad produktion. 

Mera vitt från Italien

Flera vinskribenter vill ha mera bra vita viner på lokala italienska druvsorter som fiano och greco di tufo från Kampanien och vermentino från Toscana och Sardinien.

Mera Jura och Savojen

Viner i gammal stil från områden i närheten av de franska alperna – Jura och Savojen. Här görs både rött, vitt och bubbel, naturvin och klassiskt. Ett område på framfart enligt många. 

Torra viner från Tokaj

Ungerns mest kända vindistrikt är synonymt med dessertvin. Dock är de torra vinerna på druvsorter som furmint och hárslevelü efterfrågade. 

Beaujolais med kvalitet

I Beaujolais är många vinproducenter superseriösa idag och behandlar druvsorten gamay på liknande sätt som grann-egionen Bourgogne behandlar sin pinot noir. Mer av det.

De tillfrågade vinrecensenterna skriver bland annat i Svenska Dagbladet, DN, Vinmagasinet Törst, Vinjournalen, Vin & Bar, Wine Table, Gourmet, Elle mat & vin, Allt om Vin, Expressen och Aftonbladet.


Fler nyheter

TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….
6 Ludwig Tjörnemo_Bocuse d'Or
Ännu är det inte dags för Bocuse d’Or-finalen i Lyon. Men redan nu har den svenska finalen avgjorts. Vinnare blev…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…