Japan toppar listan på världens dyraste krogar

Om du vill äta de dyraste avsmakningsmenyerna i världen ska du åka till Tokyo. Enligt en undersökning har nämligen Japans huvudstad fyra restauranger bland de tio dyraste. Även danska Alchemist finns på denna topplista. De är överlägset dyrast i Norden.

Hur dyrt är dyrt? Vad är en upplevelse värd? Det har jag funderat över när jag gjorde krogguider – senast White Guide. Svaret är: allting är relativt. Det som är prisvärt för den ene är dyrt för den andra – och billigt för den tredje. Och hur jämför man upplevelsen av en måltid i relation till tillagning, kreativitet och råvarornas pris?

Av de tio har jag bara varit på Alchemist. Det kan jag intyga var en upplevelse jag aldrig glömmer: en gastronomisk extravagant resa i tid och rum. Den enda som kommer i närheten i Sverige är Frantzén – även när det gäller priset.

Frantzén är som trestjärnig dyrast i Sverige – en meny går på 4 800 kronor. Av de tvåstjärniga är Vyn i Skåne dyrast: 3 500 kronor – därefter följer Aira 3 250 kronor, Aloë 3 100 kronor och Vollmers 2 795 kronor. Alla priser gäller fasta avsmakningsmenyer.

Sveriges dyraste rätt måste vara denna på La Tour i Stockholm: Caviar ”Jan Hugo Stenbeck” för 1 495 kronor. För priset får du 30 gram oscietracaviar med nystekta boveteblinis, citronsmetana och brynt smör.

Vad är det då som gör Ginza Kitafuku i Tokyo så dyr? Jo, det är främst råvaran som kostar – de handlar om den speciella kungskrabban som serveras och prepareras på alla upptänkliga sätt framför gästen. En hel krabba per person.

En hel kungskrabba serveras – per person.

Här kan du uppleva en man som äter hela menyn. 

Här är världens dyraste Michelin-restauranger.

Alla priser gäller en standardmeny per person utan drycker.

1. Ginza Kitafuku, Tokyo, Japan. 2 130 dollar (ca 23 000 kr)

2. Ultraviolat by Paul Pairet, Shanghai, Kina. 1 230 dollar (ca 13 500 kr)

3. Caviar Russe, New York, USA. 975 dollar (ca 11 000 kr)

4. Masa, New York, USA. 950 dollar (ca 10 500 kr)

5. Azabu Kadowaki, Tokyo, Japan. 935 dollar (ca 10 000 kr)

6. Quince, San Francisco, USA. 795 dollar (ca 9 000 kr)

7. Alchemist, Köpenhamn, Danmark. 760 dollar (ca 8 000 kr)

8. Sazenka, Tokyo, Japan. 745 dollar (ca 8 000 kr)

9. Guy Savoy, Paris, Frankrike. 715 dollar (ca 8 000 kr)

10. Ginza Fukuju, Tokyo, Japan. 685 dollar (ca 7 500 kr)

Läs mer på Chef’s Pencil webbplats.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Kullabergs -titel
Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista…
2 Årets Affärskrog-titel_Foto-Jesper Frisk
Det kan inte bli för många priser och galor i restaurangvärlden, tycker jag. Tyvärr har de flesta galor och priser…
Screenshot
Ett par nykomlingar som samsas med tre trotjänare på Systembolaget. Det finns anledning till att de tre hängt med så…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
5 Sotheby's vinbild - titel
Kan man göra auktionsfynd av vin? Nej, knappast – alla de förnämsta vinerna har idag en internationell marknad. Oavsett vilken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu…
Screenshot
Gott nytt år alla kära läsare. Ett nytt år har just börjat. Vilka nyheter i min värld av mat, krog…
1 Non-Alcoholic
Ett analysföretag i Kalifornien har gjort en omfattande studie av världsmarknaden för alkoholfria viner. Resultatet visar att intäkterna växer med…
2 Nobelfest - Stadshuset
Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är…
Screenshot
Podcasten Vinskolan har verkligen varit populär 2024 – fler och fler lyssnar och uppskattar innehållet och pratet. Det tackar jag…