Japan toppar listan på världens dyraste krogar

Om du vill äta de dyraste avsmakningsmenyerna i världen ska du åka till Tokyo. Enligt en undersökning har nämligen Japans huvudstad fyra restauranger bland de tio dyraste. Även danska Alchemist finns på denna topplista. De är överlägset dyrast i Norden.

Hur dyrt är dyrt? Vad är en upplevelse värd? Det har jag funderat över när jag gjorde krogguider – senast White Guide. Svaret är: allting är relativt. Det som är prisvärt för den ene är dyrt för den andra – och billigt för den tredje. Och hur jämför man upplevelsen av en måltid i relation till tillagning, kreativitet och råvarornas pris?

Av de tio har jag bara varit på Alchemist. Det kan jag intyga var en upplevelse jag aldrig glömmer: en gastronomisk extravagant resa i tid och rum. Den enda som kommer i närheten i Sverige är Frantzén – även när det gäller priset.

Frantzén är som trestjärnig dyrast i Sverige – en meny går på 4 800 kronor. Av de tvåstjärniga är Vyn i Skåne dyrast: 3 500 kronor – därefter följer Aira 3 250 kronor, Aloë 3 100 kronor och Vollmers 2 795 kronor. Alla priser gäller fasta avsmakningsmenyer.

Sveriges dyraste rätt måste vara denna på La Tour i Stockholm: Caviar ”Jan Hugo Stenbeck” för 1 495 kronor. För priset får du 30 gram oscietracaviar med nystekta boveteblinis, citronsmetana och brynt smör.

Vad är det då som gör Ginza Kitafuku i Tokyo så dyr? Jo, det är främst råvaran som kostar – de handlar om den speciella kungskrabban som serveras och prepareras på alla upptänkliga sätt framför gästen. En hel krabba per person.

En hel kungskrabba serveras – per person.

Här kan du uppleva en man som äter hela menyn. 

Här är världens dyraste Michelin-restauranger.

Alla priser gäller en standardmeny per person utan drycker.

1. Ginza Kitafuku, Tokyo, Japan. 2 130 dollar (ca 23 000 kr)

2. Ultraviolat by Paul Pairet, Shanghai, Kina. 1 230 dollar (ca 13 500 kr)

3. Caviar Russe, New York, USA. 975 dollar (ca 11 000 kr)

4. Masa, New York, USA. 950 dollar (ca 10 500 kr)

5. Azabu Kadowaki, Tokyo, Japan. 935 dollar (ca 10 000 kr)

6. Quince, San Francisco, USA. 795 dollar (ca 9 000 kr)

7. Alchemist, Köpenhamn, Danmark. 760 dollar (ca 8 000 kr)

8. Sazenka, Tokyo, Japan. 745 dollar (ca 8 000 kr)

9. Guy Savoy, Paris, Frankrike. 715 dollar (ca 8 000 kr)

10. Ginza Fukuju, Tokyo, Japan. 685 dollar (ca 7 500 kr)

Läs mer på Chef’s Pencil webbplats.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….