Köttråvaror på restaurang är allmänt omdiskuterat – inte minst på grund av frågan hur klimatsmart denna köttproduktion egentligen är. Viltkött kommer därför in som ett hållbart alternativ som blir allt populärare – om man nu vill äta kött.
Med tävlingen Årets Viltkrog vill Svenska Viltmatakademin uppmärksamma de svenska restauranger i Sverige som presenterar viltköttet för dess goda egenskaper som råvara samt möjligheter till förädling. Tävlingen arrangeras för fjärde gången. Segrare i årets kamp blev två – det blev dött lopp mellan Linköpingskrogen Jord och Gammelgården restaurang i Sälen.
– Otroligt kul att bli uppmärksammad för vår mat. Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter, och anpassar oss alltid efter vad som är tillgängligt för dagen, säger Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården.
Motiveringen för Gammelgården, Sälen: Ett kök som trotsar säsongerna och lyfter fram det vilda med samma höga kvalitet året runt.
Motiveringen för Restaurang Jord, Linköping: Genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.
På bilden: Restaurang Jord. Foto: Marcus Crepin.