Jord och Gammelgården år Årets Viltkrogar

Köttråvaror på restaurang är allmänt omdiskuterat  – inte minst på grund av frågan hur klimatsmart denna köttproduktion egentligen är. Viltkött kommer därför in som ett hållbart alternativ som blir allt populärare – om man nu vill äta kött.

Med tävlingen Årets Viltkrog vill Svenska Viltmatakademin uppmärksamma de svenska restauranger i Sverige som presenterar viltköttet för dess goda egenskaper som råvara samt möjligheter till förädling. Tävlingen arrangeras för fjärde gången. Segrare i årets kamp blev två – det blev dött lopp mellan Linköpingskrogen Jord och Gammelgården restaurang i Sälen.

– Otroligt kul att bli uppmärksammad för vår mat. Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter, och anpassar oss alltid efter vad som är tillgängligt för dagen, säger Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården. 

Motiveringen för Gammelgården, Sälen: Ett kök som trotsar säsongerna och lyfter fram det vilda med samma höga kvalitet året runt.

Motiveringen för Restaurang Jord, Linköping: Genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.

På bilden: Restaurang Jord. Foto: Marcus Crepin.


Fler nyheter

1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
Screenshot
Även om rosésäsongen har följt med oss in i september är det nu dags för mer smak och karaktär i…
5 Ergo_Petter Johansson
Nu, äntligen, har Ergo kunnat visas upp för allmänheten. Det tog tid att få lokalen i ordning efter att Gastrologik…
6 Ellen Lindegren_Årets Lily 2024
De kvinnliga sommeliererna blir fler och fler. Det ökade intresset kan nästan helt kopplas till den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger…
1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…