Jord och Gammelgården år Årets Viltkrogar

Köttråvaror på restaurang är allmänt omdiskuterat  – inte minst på grund av frågan hur klimatsmart denna köttproduktion egentligen är. Viltkött kommer därför in som ett hållbart alternativ som blir allt populärare – om man nu vill äta kött.

Med tävlingen Årets Viltkrog vill Svenska Viltmatakademin uppmärksamma de svenska restauranger i Sverige som presenterar viltköttet för dess goda egenskaper som råvara samt möjligheter till förädling. Tävlingen arrangeras för fjärde gången. Segrare i årets kamp blev två – det blev dött lopp mellan Linköpingskrogen Jord och Gammelgården restaurang i Sälen.

– Otroligt kul att bli uppmärksammad för vår mat. Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter, och anpassar oss alltid efter vad som är tillgängligt för dagen, säger Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården. 

Motiveringen för Gammelgården, Sälen: Ett kök som trotsar säsongerna och lyfter fram det vilda med samma höga kvalitet året runt.

Motiveringen för Restaurang Jord, Linköping: Genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.

På bilden: Restaurang Jord. Foto: Marcus Crepin.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….