Jord och Gammelgården år Årets Viltkrogar

Köttråvaror på restaurang är allmänt omdiskuterat  – inte minst på grund av frågan hur klimatsmart denna köttproduktion egentligen är. Viltkött kommer därför in som ett hållbart alternativ som blir allt populärare – om man nu vill äta kött.

Med tävlingen Årets Viltkrog vill Svenska Viltmatakademin uppmärksamma de svenska restauranger i Sverige som presenterar viltköttet för dess goda egenskaper som råvara samt möjligheter till förädling. Tävlingen arrangeras för fjärde gången. Segrare i årets kamp blev två – det blev dött lopp mellan Linköpingskrogen Jord och Gammelgården restaurang i Sälen.

– Otroligt kul att bli uppmärksammad för vår mat. Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter, och anpassar oss alltid efter vad som är tillgängligt för dagen, säger Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården. 

Motiveringen för Gammelgården, Sälen: Ett kök som trotsar säsongerna och lyfter fram det vilda med samma höga kvalitet året runt.

Motiveringen för Restaurang Jord, Linköping: Genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.

På bilden: Restaurang Jord. Foto: Marcus Crepin.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…