Kan Ludwig trumfa Gustavs bronsmedalj?

Ännu är det inte dags för Bocuse d’Or-finalen i Lyon. Men redan nu har den svenska finalen avgjorts. Vinnare blev en av våra mest erfarna tävlingskockar. Nu väntar Europafinalen 2026 och sedan förhoppningsvis världsfinalen i Lyon i januari 2027.

Sverige har en lång tradition av framskjutna placeringar i Bocuse d’Or-finalen. I år tog Gustav Leonhardt en bronsmedalj. 2019 blev det silver för Sebastian Gibrand. Tommy Myllymäki har tävlat två gånger och tagit först silver (2011) och sedan brons (2015). Enda guldmedaljen vanns av Mathias Dahlgren 1997.

Vår nästa Bocuse d’Or-deltagare heter Ludwig Tjörnemo och har en gedigen meritlista från Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget. Han är också vinnare av Årets Kock 2020.

Nu gäller det alltså att först kvalificera sig för världsfinalen genom att göra bra ifrån sig i Europafinalen nästa år. Och nu till frågan: Kan Ludwig trumfa Gustavs bronsmedalj? Gustav Leonhardt tog alltså brons i kock-VM i januari – en strong insats. Jag har varit nere i Lyon många gånger och upplever hur alla team har blivit starkare för varje final. Varje gång är det allt knivskarpare mellan medaljörerna.

Så svaret är: Det vore otroligt bra att trumfa Gustav. En tredjeplats är fantastisk. Att hamna bland de sex främsta i världen är stor bedrift.

Om du inte redan visste: Bocuse d’Or grundades 1987 av den franska mästerkocken Paul Bocuse och är idag världens mest ansedda kocktävling. Bakom den svenska satsningen står Bocuse d’Or Sweden, en organisation ägd av Restaurangakademien AB.

Foto: Samuel Unéus


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….