Ännu är det inte dags för Bocuse d’Or-finalen i Lyon. Men redan nu har den svenska finalen avgjorts. Vinnare blev en av våra mest erfarna tävlingskockar. Nu väntar Europafinalen 2026 och sedan förhoppningsvis världsfinalen i Lyon i januari 2027.
Sverige har en lång tradition av framskjutna placeringar i Bocuse d’Or-finalen. I år tog Gustav Leonhardt en bronsmedalj. 2019 blev det silver för Sebastian Gibrand. Tommy Myllymäki har tävlat två gånger och tagit först silver (2011) och sedan brons (2015). Enda guldmedaljen vanns av Mathias Dahlgren 1997.
Vår nästa Bocuse d’Or-deltagare heter Ludwig Tjörnemo och har en gedigen meritlista från Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget. Han är också vinnare av Årets Kock 2020.
Nu gäller det alltså att först kvalificera sig för världsfinalen genom att göra bra ifrån sig i Europafinalen nästa år. Och nu till frågan: Kan Ludwig trumfa Gustavs bronsmedalj? Gustav Leonhardt tog alltså brons i kock-VM i januari – en strong insats. Jag har varit nere i Lyon många gånger och upplever hur alla team har blivit starkare för varje final. Varje gång är det allt knivskarpare mellan medaljörerna.
Så svaret är: Det vore otroligt bra att trumfa Gustav. En tredjeplats är fantastisk. Att hamna bland de sex främsta i världen är stor bedrift.
Om du inte redan visste: Bocuse d’Or grundades 1987 av den franska mästerkocken Paul Bocuse och är idag världens mest ansedda kocktävling. Bakom den svenska satsningen står Bocuse d’Or Sweden, en organisation ägd av Restaurangakademien AB.
Foto: Samuel Unéus