Katastrofal vårfrost för vinbönder i Frankrike

Den värsta vårfrosten på flera decennier har drabbat Frankrike. Ingen vinregion kom undan när temperaturen gick långt under nollan förra veckan. Jordbruksdepartementet kallade det en nationell katastrof.

Värst drabbades Rhônedalen – i synnerhet Côte-Rôtie där många odlare förlorat närmare hälften av årets skörd. Några har blivit av med allt. I Bourgogne har vissa odlare sett att hälften av rankorna inte kommer att ge någon frukt. Även Bordeaux och Champagne är hårt drabbade.
Skälet till att vingårdarna drabbas så hårt nu är att det börjar knoppas – men innan blomningen kommer igång är de små knopparna så spröda att de vid minsta minusgrader riskerar att brytas sönder. Bästa botemedlet är att tända eldar i vingårdarna vilket får den kalla luften att cirkulera bort. En del använder sig också av helikoptrar – de kan både sätta fart på luften och spruta vatten på rankorna som skyddas av att frysa.

Vingård efter en kraftig frostnatt – det mesta är dött.

Även delar av Italien och Tyskland har drabbats av den extrema vårkylan. Frågan är också hur detta drabbar oss konsumenter? Det enkla svaret är att vinerna blir dyrare. Hur mycket är upp till marknaden att avgöra.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…