Klassisk musik får champagne att smaka bättre

Vin förhöjer upplevelsen av en dryck. I detta fall champagne. Egentligen är det inte konstigt. Men denna studie visar att det är mer överraskande än så.

I ett noggrant iscensatt experiment har Master of Wine Susan Lin testat hur folk upplever just champagne i samband med musik. Hon valde ut sjuttio personer med olika ålder, kön och bostadsort. En del var vinproffs, andra rena amatörer. Ingen hade någon speciell bakgrund inom musik.

Experimentet gick ut på att gruppen fick prova fem glas champagne till fyra olika klassiska musikstycken. Det femte glaset fick de smaka på utan musik. För varje glas och musik de provade skulle de beskriva upplevelsen av vinet separat och rangordna den upplevelsen tillsammans med musiken – eller i ett fall utan musik. 

Vad testgruppen inte visste var att det var samma champagne i alla glas: en Veuve Clicquot Brut – alltså Gula Änkan. Men överraskande nog var upplevelsen av champagnen mycket olika när det spelades olika klassiska musikstycken – trots att det var samma champagne i alla glas. Den musik som gav mest upplevelse av champagnen lär ha varit av Saint-Saëns. Tydligast i experimentet var att champagne utan musik inte alls smakar lika gott.

Här är de fyra utvalda musikstyckena (enligt Decanter).

Johannes Brahms: Violin Concerto: Movement 3, Allegro giocoso, ma non troppo

Claude Debussy: Danses Sacrée et Profane: Danse Profane

Modest Mussorgsky: Pictures at an Exhibition: Promenade

Camille Saint-Saëns: Carnival of the Animals: XIV – Finale

Läs mera här.

Här kan du ladda ner hennes studie i sin helhet.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…