Kocklandslaget presenterar nationaldagsmeny

På måndag 6 juni infaller Sveriges Nationaldag. Dagen var en inofficiell nationaldag fram till 1916 men från det året döptes dagen om till Svenska flaggans dag. Först 1983 blev 6 juni officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag. Därmed har det varit lite så och så med mattraditionerna.

Matetnologen Richard Tellström såg en intressant möjlighet att utröna vilka mattraditioner som skulle utkristallisera sig när dagen blev röd 2005. Efter några års enkäter kring detta visade det sig att det inte skapades någon speciell nationaldagsmat. 

Den tydliga tendensen var att vi tar över maten från andra festhögtider som jul och midsommar med sillar, snaps och öl. Det är ju ofta så vi markerar att det är fest i Sverige, menar Tellström.

Men eftersom nationaldagen inträffar vid en tidpunkt på året då grillen ofta plockas fram har det blivit vanligt med grillat som huvudrätt. Vad gäller dessert menar Tellström att det är 50/50 mellan jordgubbar och rabarber – där jordgubbarna dominerar i innerstäderna.

Men det görs förstås försök med nya rätter. Här är en trerätters-meny som tagits fram av Svenska Kocklandslaget –  på uppdrag av Melleruds Pilsner och Västerbottensost. Kocken bakom menyn heter Ida Bauhn och inte att förvåna vill hon lyfta fram svenska råvaror i säsong.

Här är menyn

• Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost, sparris och löjrom

• Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås

• Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

Här finns recepten. 


Fler nyheter

Screenshot
För lyxkonglomeratet LVMH är det småpengar. För en liten producent i Bourgogne handlar det om överlevnad. Men alla är inte…
Screenshot
Vinrött hör hösten till. Jag håller med – vem gillar inte en mustig köttgryta med dito rödvin. Men jag dricker…
Screenshot
Steve Jacobson har gjort det igen. För tredje gången i rad vinner han Wine Spectators video-tävling. Denna gång hyllar han…
Screenshot
Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux…
5 Perfect Match – Catarina König och Fredrik Schelin
Den vanligaste frågan jag fått under alla år som vinskribent handlar om att kombinera mat och vin. Detta gäller även…
6 GRUBE_I_VINET_INGEN_SANNING_titel
Äntligen tänker många: en riktig deckare i vinmiljö. Det är vinjournalisten Andreas Grube som nu ger sig ut i den,…
7 Vinets Universum-titel
Nu har vinskribenten Alf Tumble utvidgat sin vinvärld från vin med adress till hela universum. Åtminstone som han själv uppfattar…
1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…