Kocklandslaget presenterar nationaldagsmeny

På måndag 6 juni infaller Sveriges Nationaldag. Dagen var en inofficiell nationaldag fram till 1916 men från det året döptes dagen om till Svenska flaggans dag. Först 1983 blev 6 juni officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag. Därmed har det varit lite så och så med mattraditionerna.

Matetnologen Richard Tellström såg en intressant möjlighet att utröna vilka mattraditioner som skulle utkristallisera sig när dagen blev röd 2005. Efter några års enkäter kring detta visade det sig att det inte skapades någon speciell nationaldagsmat. 

Den tydliga tendensen var att vi tar över maten från andra festhögtider som jul och midsommar med sillar, snaps och öl. Det är ju ofta så vi markerar att det är fest i Sverige, menar Tellström.

Men eftersom nationaldagen inträffar vid en tidpunkt på året då grillen ofta plockas fram har det blivit vanligt med grillat som huvudrätt. Vad gäller dessert menar Tellström att det är 50/50 mellan jordgubbar och rabarber – där jordgubbarna dominerar i innerstäderna.

Men det görs förstås försök med nya rätter. Här är en trerätters-meny som tagits fram av Svenska Kocklandslaget –  på uppdrag av Melleruds Pilsner och Västerbottensost. Kocken bakom menyn heter Ida Bauhn och inte att förvåna vill hon lyfta fram svenska råvaror i säsong.

Här är menyn

• Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost, sparris och löjrom

• Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås

• Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

Här finns recepten. 


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…