Kris i vinvärlden – även om priserna stiger

Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att det genomsnittliga priset per liter vin har ökat. Är det bra eller dåligt?

Att vi vindrickare i världen dricker lite mindre – men av högre kvalitet konstateras år efter år. Dock kompenseras inte den minskade efterfrågan av prisökningarna. Och dessvärre är mycket av den minskade produktionen en följd av klimathändelser.

Totalt minskade vinproduktion i världen med tio procent förra året i jämförelse med 2022. Senast världen producerade så lite vin var 1961. Mestadels handlar det om en effekt av klimatet – med extremväder och ökade svampsjukdomar. Visserligen läggs många vingårdar ner – men det har inte alls haft samma påverkan på produktionen som klimatet.

Allt detta redovisas i den senaste årsrapporten från OIV (International Organization of Vine and Wine) kallad ”State of World Vine and Wine sector in 2023”.

Totalt är nu vingårdsarealen i världen 7,2 miljoner hektar (inklusive bordsdruvor) där produktionen hamnade på 237 miljoner hektoliter. Konsumtion av vin minskade med 2,6 procent till 221 miljoner hektoliter. Trots det finns det fortfarande ett produktionsöverskott.

Genomsnittspriset per liter vin ligger idag på 3,62 euro (cirka 42 svenska kronor) vilket är två procent högre än 2022. Det är också det högsta priset som registrerats någonsin. Jämfört med 2020 har priserna stigit med hela trettio procent.

De viktigaste exportländerna 2023 i volym var Italien (21,4 miljoner hl), Spanien (20,8 miljoner hl) och Frankrike (12,7 miljoner hl). De viktigaste importländerna 2023 i volym var Tyskland (13,6 miljoner hl), Storbritannien (12,3 miljoner hl) och USA (12,3 miljoner hl).

Här kan du ladda ner hela rapporten.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…
5 Bordeaux-primör + pris
Nu är primörveckorna i Bordeaux över. Detta är heliga dagar för alla bordeauxfantaster i världen – i synnerhet för de…