Sjuttio procent av världens vingårdar kommer att påverkas av klimatkrisen, rapporterar forskare. Trettio procent av dem kommer att få tänka om eller lägga ner verksamheten. Sverige kommer dock att gynnas – på gott och ont.
Detta är är en krönika som jag skrivit för Allt om Vin. Det är ett vinmagasin jag gillar – och därför ofta skriver i. Tyvärr finns den inte att köpa som lösnummer. Här kan du läsa mer om magasinet: https://www.expressen.se/allt-om-vin/
Först: det gäller att kunna skilja mellan klimat och väder. Fortfarande hör jag personer som undrar hur det kan vara så kallt i april (som det varit i år) när temperaturen på jorden blir allt varmare. Då kan jag för dessa personer meddela att vädret är det du kliver ut i när du öppnar ytterdörren – och klimatet är det som förändras på jorden under flera decennier.
För oss som har intresse av vinvärlden är det nu hundra procent tydligt: klimatförändringarna har ändrat på vädret. Nu är det dags att på allvar prata om en klimatkris i vingårdarna – med stora bokstäver.
Allt oftare, ibland varje månad, får alla stackars vinbönder värja sig mot effekter som påverkar deras ambition att bara göra bra vin. Rapporterna är tydliga: det har aldrig varit så mycket värmeböljor, regnstormar, översvämningar, hagelbyar, stormvindar, extremtorka, skogsbränder… Och som en ytterligare pålaga dyker det upp nya sjukdomar och skadedjur som gillar det nya klimatläget.
Hur ska det bli?
Ett svar finns i en studie som ett antal forskare nyligen presenterat. De har gått igenom över tvåhundra tidigare studier för att få en bild av framtiden. Deras slutsats är tydlig: upp mot sjuttio procent av världens vinproducerande regioner kan bli olämpliga för druvodling om den globala uppvärmningen överstiger två grader. Och där är vi nästan idag. Enligt EU-data ligger vi redan på 1,5 grader över.
Av dessa sjuttio procent vingårdar kommer runt trettio procent att ha problem med att göra premiumviner, hur gärna de än vill. Resterande kan med olika metoder anpassa sig efter de nya förhållandena. Det handlar om att plantera nya tåligare druvor och bygga om vingårdarna – eller att flytta vingårdarna till högre höjder.
De som kommer lida mest, menar forskarna, är de traditionella vinregionerna i kust- och låglandsområden i Spanien, Italien, Grekland och södra Kalifornien. Å andra sidan kommer det bli lättare att producera premiumvin i norra Europa, norra USA och Kanada.
Forskarna sammanfattar det hela med att hälften av världens vingårdar kommer att få större eller mindre problem – den andra hälften kan var säkra på att överleva. Av överlevarna kommer hälften att ha det lika bra som förr. För den andra hälften blir det bara bättre och bättre.
Mina amatörmässiga slutsatser är att tio procent av vingårdarna i södra delen av norra halvklotet tvingas lägga ner och tio procent i norra delen kommer att växa till.
Sverige ligger alltså bra till – vilket åtminstone jag redan märkt. Det visar både vädret och klimatet.