Kurniawan blandar lagliga DRC-vinskopior 

Minns du Rudy Kurniawan? Det är mannen som blivit kallad tidernas största (eller kanske värsta) vinbedragare. Det finns till och med en dokumentärfilm om hans karriär som bedragare: Sour Grapes. Han fick tio års fängelse 2014 och utvisning från USA. 2021 var straffet avklarat och han sattes genast på ett flyg till Indonesien – där han kom ifrån.

Men nu är han igång igen med det han kan bäst: förfalska viner. Dessutom har han tydligen trogna fans som gärna betalar honom för att skapa dessa bluffviner. Det har Maureen Downey avslöjat – och hon kan sin sak som världens främsta på att identifiera flaska viner. 

Bland annat har hon avslöjat detaljer om en exklusiv middag som hölls på Pines Club i Singapore förra året. Kurniawan hade till middagen fått i uppdrag att skapa falska versioner av 1990 DRC Romanée-Conti och 1990 Petrus. Dessa viner avsmakades sedan och jämfördes med originalen. Och tro det eller ej – enligt uppgifter föredrog de exklusiva gästerna Kurniawans förfalskade viner.

Världens bästa vin – värt att kopiera tycker Rudy Kurniawan.

Vad är det det heter? Jo – skomakare bliv vid din läst… Han var, och är tydligen fortfarande, ett geni när det gäller att blanda vin. En fråga är då: är detta lagligt? Svaret är att det är lagligt – men blir olagligt om han häller upp sitt eget blandvin på en äkta DRC-flaska. Har han gjort det? Skulle inte utesluta att det är en del av hans business idag.

Kurniawan är född och uppvuxen i Indonesien. FBI jagade honom i många år. Det lyckades till slut och 2014 dömdes han i USA för förfalskning av vin. FBI uppskattade att han sålt falska viner för runt 30 miljoner dollar. Därtill var han också skyldig till ett antal bankbedrägerier.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…