Stockholm är en fantastisk matstad. Inte minst stjärnkrogarna levererar och har förstås fantastiska vinlistor. Andra vinvänner beger sig till några av de härliga vinbarerna för att hitta annorlunda viner. Men det finns också kvarterskrogar som ger dig som gillar vin storartade upplevelser. Här tipsar jag om sex av dem. Tidigare publicerat i SvD Perfect Guide.
Ristorante Adria
Familjen Montanari kompromissar inte med sitt italienska ursprung. Michele, Daniella och pappa Sergio vurmar för alla regioner i Italien. Här kan du få allt från burrata och cacio e pepe till entrecôte och kalvschnitzel. Vinlistan håller samma italienska bredd – och växlar varje månad. Ambitionen är att alltid ha runt 140 olika etiketter, både vitt och rött, från alla regioner i Italien Fokus ligger på klassiker från Toscana och Piemonte. Helst handlar Michele från småskaliga hantverksproducenter. Tillhör du barolovännerna finns ett härligt urval mogna viner från olika producenter och årgångar. Vill du prova dig fram finns alltid ett dussin viner på glas – både rött, vitt och bubbel.
Adria, Tulegatan 10, 113 53 Stockholm – adriaristorante.se
Restaurang Agnes
Den lilla hörnkrogen på Kungsholmen har blivit ett insidertips för alla som gillar bourgogne och champagne. I alla avseenden ett imponerande urval präglat av Emelie Svensson och hennes medarbetares engagemang. Det finns närmare hundra olika märken bland bourgognerna – från 700 kronor för en bra chardonnay till 18 500 kronor för lyxiga La Tâche från Romanée-Conti. Bubbelfansen har fyrtio olika märken att välja bland. Här finns också annat klassiskt från Frankrike, Italien och Tyskland. Runt tjugo viner finns alltid på glas. Matfilosofin är spännande: en stort antal kreativa smårätter som kan delas för att skapa extra gemenskap kring mat och dryck.
Agnes, Norra Agnegatan 43, 112 29 Stockholm – restaurangagnes.com
Bar Central
Känner du sug efter klassisk wienerschnitzel, Schweinshaxe eller ungerska langos är det hit du ska bege dig. På Bar Central är det centraleuropa som regerar – med utflykter till Balkan. Det gäller även dryckerna. Ingen annan kan konkurrera med deras utbud av vin från dessa trakter. Här är det lätt och kul att hitta nya favoritviner. Tysk riesling från de flesta regioner är väl företrätt, liksom grüner veltliner från Österrike. Men här finns också torr furmint från Ungern, orange från Serbien och röda plavac mali från Kroatien. Är du sugen på opastöriserad Pilsner Urquell kommer du också att bli bönhörd.
Bar Central, Birger Jarlsgatan 41, 111 45 Stockholm – barcentral.se
Bobonne
Här dominerar det klassiskt franska både i glas och på tallrik. I köket är det mycket smör gäller och allt serveras varmt, tillagat á la minute. Till Bobonne kommer de trogna gästerna för att äta halstrad anklever, lamm provençale eller boeuf bourguignon. I den franskfokuserade vinlistan imponerar krögare Lindbergs personliga urval av vitt och rött från framför allt bourgogne. Närmare sextio olika producenter är representerade. Men här finns också plats för ett bra urval av vin (även på glas) från Rhône och inte minst Bordeaux – med synnerligen attraktiva priser på moget vin från ett antal toppslott.
Bobonne, Storgatan 12, 114 51 Stockholm – bobonne.se
Café Nizza
Med några av Stockholms bästa krögare och vinkännare i ägargruppen har Café Nizza skapat en trogen anhängarskara. Hit går söderfolket inte minst för att uppleva de bästa på naturvinskartan i Europa. På den dynamiska vinlistan finns många smarriga hantverksviner – eller personliga sommelierfavoriter: både som rött, vitt, rosé och kanske några funky orange viner. Alltid minst femton viner på glas – ofta chenin blanc och cabernet franc från Loire. På tallriken är det enkelt och avskalat men med maxade smaker och högsta råvarukvalitet. Det finns alltid ett par pastarätter på egengjord pasta.
Café Nizza, Åsögatan 171, 116 32 Stockholm – cafenizza.se
Restaurang Tranan
Inte många krogar i Sverige har varit öppna i princip varje dag sedan 1929. Det är inte heller många som har traditionen att servera stekt strömming och köttbullar med potatismos de flesta dagar. Eller rätter som Biff Rydberg, Wallenbergare och småländska isterband. Gillar du vin lika mycket som dessa matklassiker står Tranan för bästa kombon i stan. Den tjocka vinlistan rymmer det mesta av franska viner med utflykter till Tyskland och Italien. Liksom på deras vinbar Grus Grus, två portar bort, hittar du också massor av hantverksviner – i alla färger. Möjligheterna till viner på glas är också imponerande. Här finns även ett trettiotal viner på magnumflaskor.
Tranan, Karlbergsvägen 14, 113 27 Stockholm – tranan.se