Kvinnlig kock vann kvalfinalen till Årets kock överlägset 

Kvaltävlingen till Årets Kock 2025 är avgjord. Efter två intensiva tävlingsdagar står det nu klart vilka sex kockar som går vidare till den stora finalen den 2 oktober.

Under de två dagarna, 12-13 juni, fick arton kockar en riktig duvning. Första dagen lagade de sitt inskickade bidrag från receptkvalet. De tolv med högst poäng gick vidare till den andra tävlingsdagen. Där ställdes de inför två otränade råvarukorgsuppgifter: att tillaga en vegetarisk sparrisrätt samt en rätt med fårtacka som huvudråvara. 

Trots hög svårighetsgrad blev det ovanligt jämnt när poängen räknades samman. En deltagare stod dock ut: Ida Bauhn från restaurang Nour i Stockholm. Hon fick hela 52 poäng mer än tvåan. Ida Bauhn från Göteborg började sin karriär på Fiskekrogen i Göteborg. En tid senare blev hon övertalad av Frida Ronge att komma till Stockholm och restaurang Tak – därefter lockade Sayan Isaksson henne till nuvarande arbetsplatsen: Nour. 

Tvåan, trean och fyran låg nästan helt jämnt medan femman och sexan hade samma poäng. Se lista nedan.

– Temat i år har varit att lyfta fram kockarnas kreativitet under verklighetstrogna förhållanden. Vi ville se hur de använder råvaror och tekniker för att skapa spännande, välgjorda rätter utan förträning, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2025.

Juryordförande Jonas Dahlbom menar att det var en fantastisk nivå på finalisterna i år – de visar inte bara teknisk skicklighet utan också på en enorm kreativitet och fingertoppskänsla. 

Finalen i Årets Kock 2025 avgörs torsdag 2 oktober på Annexet i Stockholm.

Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2025

Ida Bauhn, Nour, 389 poäng

Magnus Åkerström, Bibliothek, 338 poäng

Robin Frank Lindqvist, KOKA och Björns Bar, 337 poäng

Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 334 poäng

Luqaz Ottosson, Restaurang ROT och Fabriken Furillen, 314 poäng 

Jesper Wallqvist, Restaurang Tre Bröder, 314 poäng


Juryn i kvalfinalen av Årets Kock 2025

Smakjuryn i Årets Kocks kvalfinal 2025. Foto Samuel Unéus.

Smakjury

Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & Bar, Årets Kock 1996

Katherine Bont – Punk Royale, Coco Carmen

Sayan Isaksson – Nour

Stefan Ekengren – Hantverket

Jessie Sommarström – Sodexo, Årets Kock 2022

Martin Moses – Human, Årets Kock 2019

Ludwig Tjörnemo – Ludwig Tjörnemo Gastronomi, Årets Kock 2020

Emma Wixner – AIRA

Thea Malmegård – DoMa

Frida Nilsson – Furuhem

Metodjury

Ulrika Brydling – Eldrimner

Lindor Wink – Wink Studios

Michael Andersson – Petite Gastronomi, Årets Kock 2024

Jimmi Eriksson – Jimmi Eriksson Gastronomi, Årets Kock 2016


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…