Kvaltävlingen till Årets Kock 2025 är avgjord. Efter två intensiva tävlingsdagar står det nu klart vilka sex kockar som går vidare till den stora finalen den 2 oktober.
Under de två dagarna, 12-13 juni, fick arton kockar en riktig duvning. Första dagen lagade de sitt inskickade bidrag från receptkvalet. De tolv med högst poäng gick vidare till den andra tävlingsdagen. Där ställdes de inför två otränade råvarukorgsuppgifter: att tillaga en vegetarisk sparrisrätt samt en rätt med fårtacka som huvudråvara.
Trots hög svårighetsgrad blev det ovanligt jämnt när poängen räknades samman. En deltagare stod dock ut: Ida Bauhn från restaurang Nour i Stockholm. Hon fick hela 52 poäng mer än tvåan. Ida Bauhn från Göteborg började sin karriär på Fiskekrogen i Göteborg. En tid senare blev hon övertalad av Frida Ronge att komma till Stockholm och restaurang Tak – därefter lockade Sayan Isaksson henne till nuvarande arbetsplatsen: Nour.
Tvåan, trean och fyran låg nästan helt jämnt medan femman och sexan hade samma poäng. Se lista nedan.
– Temat i år har varit att lyfta fram kockarnas kreativitet under verklighetstrogna förhållanden. Vi ville se hur de använder råvaror och tekniker för att skapa spännande, välgjorda rätter utan förträning, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2025.
Juryordförande Jonas Dahlbom menar att det var en fantastisk nivå på finalisterna i år – de visar inte bara teknisk skicklighet utan också på en enorm kreativitet och fingertoppskänsla.
Finalen i Årets Kock 2025 avgörs torsdag 2 oktober på Annexet i Stockholm.
Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2025
Ida Bauhn, Nour, 389 poäng
Magnus Åkerström, Bibliothek, 338 poäng
Robin Frank Lindqvist, KOKA och Björns Bar, 337 poäng
Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 334 poäng
Luqaz Ottosson, Restaurang ROT och Fabriken Furillen, 314 poäng
Jesper Wallqvist, Restaurang Tre Bröder, 314 poäng
Juryn i kvalfinalen av Årets Kock 2025

Smakjury
Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & Bar, Årets Kock 1996
Katherine Bont – Punk Royale, Coco Carmen
Sayan Isaksson – Nour
Stefan Ekengren – Hantverket
Jessie Sommarström – Sodexo, Årets Kock 2022
Martin Moses – Human, Årets Kock 2019
Ludwig Tjörnemo – Ludwig Tjörnemo Gastronomi, Årets Kock 2020
Emma Wixner – AIRA
Thea Malmegård – DoMa
Frida Nilsson – Furuhem
Metodjury
Ulrika Brydling – Eldrimner
Lindor Wink – Wink Studios
Michael Andersson – Petite Gastronomi, Årets Kock 2024
Jimmi Eriksson – Jimmi Eriksson Gastronomi, Årets Kock 2016