Läsvänligt och tittvänligt kring det dukade bordet

Aldrig har jag samtidigt fått två nyutkomna böcker i min hand som speglar matbordet. Den ena bjuder på spirituella utflykter i gastronomins historia – den andra lockar med en kreativ leklusta. Båda har också recept, men på helt olika sätt.

Den ena boken är Charlotte Birnbaums På Bordet – om det goda och det sköna (Carlssons Bokförlag) Den andra heter Smakfulla Bordet (Grenadine Bokförlag) av Margareta Schildt Landgren och Catharina Lindeberg Bernhardsson.

Smakfulla Bordet är inspirerande från pärm till pärm, fylld med fotografier. Catharina Lindeberg Bernhardsson har stått för nyskapande idéer om hur man kan leka med naturens material för att göra bordsdekorationer till en fröjd för ögat. Här finns säsongsteman som Mossa och höströda äpplen, Nyutsprunget och musöron, Krusiga blad och vassa klor samt Skördeskrud i skördetid.

Matskribenten Margareta Schildt Landgren har stått för inspirerande säsongrecept.

Överdåd på 1600-talet – från Charlotte Birnbaums bok På Bordet.

Själv inspireras jag mer av Charlotte Birnbaums På Bordet – om det goda och det sköna. Den är för mig en alldeles fascinerande odyssé genom gastronomins historia från renässansen fram till våra dagar. Boken är fylld av medryckande kunskap och reflektioner om allt det som skapar grandiosa måltidsupplevelser – det som, bland de välbärgade, förr var lika viktigt som själva maten och råvarorna.

Här kan du till exempel läsa om gaffelns väg till att bli en oundgänglig del av bestickuppsättningen. Från början ansågs den locka fram djävulen eftersom denne alltid avbildades med en slags ljuster eller högaffel – eller tyckte man den bara vara fjollig. När gaffeln väl blev trendig på 1800-talen kunde en fin familj ha upp mot tolv stycken olika vid varje tallrik. Charlotte Birnbaum konstaterar slutligen att gaffeln är på tillbakagång idag i en tid då vi älskar plockmat utan tillstymmelse till gaffelhjälp. 

Men framförallt gillar jag årskalendern där Charlotte Birnbaum skriver lustfyllda anekdoter om vad som inträffat utvalda dagar eller kring en person som föddes då. Detta tryfferat med underbara små recept som du inte trodde fanns.

En perfekt bok om du vill underhålla vid nästa middagsbjudning eller bara bjuda på en conversation piece. Fast egentligen gäller det också det också Smakfulla Bordet – fast på ett helt annat sätt.


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…