Läsvänligt och tittvänligt kring det dukade bordet

Aldrig har jag samtidigt fått två nyutkomna böcker i min hand som speglar matbordet. Den ena bjuder på spirituella utflykter i gastronomins historia – den andra lockar med en kreativ leklusta. Båda har också recept, men på helt olika sätt.

Den ena boken är Charlotte Birnbaums På Bordet – om det goda och det sköna (Carlssons Bokförlag) Den andra heter Smakfulla Bordet (Grenadine Bokförlag) av Margareta Schildt Landgren och Catharina Lindeberg Bernhardsson.

Smakfulla Bordet är inspirerande från pärm till pärm, fylld med fotografier. Catharina Lindeberg Bernhardsson har stått för nyskapande idéer om hur man kan leka med naturens material för att göra bordsdekorationer till en fröjd för ögat. Här finns säsongsteman som Mossa och höströda äpplen, Nyutsprunget och musöron, Krusiga blad och vassa klor samt Skördeskrud i skördetid.

Matskribenten Margareta Schildt Landgren har stått för inspirerande säsongrecept.

Överdåd på 1600-talet – från Charlotte Birnbaums bok På Bordet.

Själv inspireras jag mer av Charlotte Birnbaums På Bordet – om det goda och det sköna. Den är för mig en alldeles fascinerande odyssé genom gastronomins historia från renässansen fram till våra dagar. Boken är fylld av medryckande kunskap och reflektioner om allt det som skapar grandiosa måltidsupplevelser – det som, bland de välbärgade, förr var lika viktigt som själva maten och råvarorna.

Här kan du till exempel läsa om gaffelns väg till att bli en oundgänglig del av bestickuppsättningen. Från början ansågs den locka fram djävulen eftersom denne alltid avbildades med en slags ljuster eller högaffel – eller tyckte man den bara vara fjollig. När gaffeln väl blev trendig på 1800-talen kunde en fin familj ha upp mot tolv stycken olika vid varje tallrik. Charlotte Birnbaum konstaterar slutligen att gaffeln är på tillbakagång idag i en tid då vi älskar plockmat utan tillstymmelse till gaffelhjälp. 

Men framförallt gillar jag årskalendern där Charlotte Birnbaum skriver lustfyllda anekdoter om vad som inträffat utvalda dagar eller kring en person som föddes då. Detta tryfferat med underbara små recept som du inte trodde fanns.

En perfekt bok om du vill underhålla vid nästa middagsbjudning eller bara bjuda på en conversation piece. Fast egentligen gäller det också det också Smakfulla Bordet – fast på ett helt annat sätt.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…