Läsvänligt och tittvänligt kring det dukade bordet

Aldrig har jag samtidigt fått två nyutkomna böcker i min hand som speglar matbordet. Den ena bjuder på spirituella utflykter i gastronomins historia – den andra lockar med en kreativ leklusta. Båda har också recept, men på helt olika sätt.

Den ena boken är Charlotte Birnbaums På Bordet – om det goda och det sköna (Carlssons Bokförlag) Den andra heter Smakfulla Bordet (Grenadine Bokförlag) av Margareta Schildt Landgren och Catharina Lindeberg Bernhardsson.

Smakfulla Bordet är inspirerande från pärm till pärm, fylld med fotografier. Catharina Lindeberg Bernhardsson har stått för nyskapande idéer om hur man kan leka med naturens material för att göra bordsdekorationer till en fröjd för ögat. Här finns säsongsteman som Mossa och höströda äpplen, Nyutsprunget och musöron, Krusiga blad och vassa klor samt Skördeskrud i skördetid.

Matskribenten Margareta Schildt Landgren har stått för inspirerande säsongrecept.

Överdåd på 1600-talet – från Charlotte Birnbaums bok På Bordet.

Själv inspireras jag mer av Charlotte Birnbaums På Bordet – om det goda och det sköna. Den är för mig en alldeles fascinerande odyssé genom gastronomins historia från renässansen fram till våra dagar. Boken är fylld av medryckande kunskap och reflektioner om allt det som skapar grandiosa måltidsupplevelser – det som, bland de välbärgade, förr var lika viktigt som själva maten och råvarorna.

Här kan du till exempel läsa om gaffelns väg till att bli en oundgänglig del av bestickuppsättningen. Från början ansågs den locka fram djävulen eftersom denne alltid avbildades med en slags ljuster eller högaffel – eller tyckte man den bara vara fjollig. När gaffeln väl blev trendig på 1800-talen kunde en fin familj ha upp mot tolv stycken olika vid varje tallrik. Charlotte Birnbaum konstaterar slutligen att gaffeln är på tillbakagång idag i en tid då vi älskar plockmat utan tillstymmelse till gaffelhjälp. 

Men framförallt gillar jag årskalendern där Charlotte Birnbaum skriver lustfyllda anekdoter om vad som inträffat utvalda dagar eller kring en person som föddes då. Detta tryfferat med underbara små recept som du inte trodde fanns.

En perfekt bok om du vill underhålla vid nästa middagsbjudning eller bara bjuda på en conversation piece. Fast egentligen gäller det också det också Smakfulla Bordet – fast på ett helt annat sätt.


Fler nyheter

1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
Screenshot
Även om rosésäsongen har följt med oss in i september är det nu dags för mer smak och karaktär i…
5 Ergo_Petter Johansson
Nu, äntligen, har Ergo kunnat visas upp för allmänheten. Det tog tid att få lokalen i ordning efter att Gastrologik…
6 Ellen Lindegren_Årets Lily 2024
De kvinnliga sommeliererna blir fler och fler. Det ökade intresset kan nästan helt kopplas till den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger…
1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…