Legendariska Gondolen snart tillbaka efter stängning

Det finns knappast någon annan restaurang som Gondolen i världen. Hela bygget är som ett luftskepp som svävar mellan Mosebacke och den berömda Katarinahissen – därav namnet gondolen. Restaurangen invigdes 1935 samtidigt med Katarinahissen och KF-huset. 

När det nya Gondolen öppnar 19 oktober är det Svenska Brasserier som ligger bakom. Gruppen äger som bekant också några av Stockholms mest legendarisk restauranger som Sturehof, Riche och Teatergrillen.

Nu kan köksmästare Patrik Castillo och projektägaren Matilda Jackson avslöja de första detaljerna inför nyöppningen. De understryker då att Gondolens anrika historia kommer förvaltas väl, men också föras in i samtiden med maten, inredningen och atmosfären.

– När det kommer till menyn har vi utgått från Gondolens klassiska arv men adderat en elegant lekfullhet. Vår vision är att introducera nygamla klassiker med en modern sofistikerad känsla, säger köksmästare Patrik Castillo.

I menyn ska bland annat finnas fisk med gratäng – en traditionell fiskgratäng som plockats isär för att säkerställa en perfekt tillagad fisk, rimmad och bakad i smör. Dessutom kommer en ravioli på menyn med fyllning av olika sorters höstsvamp, ricotta och parmesan tillsammans med en buljong gjord på rostad karljohansvamp. 

I baren en trappa upp serveras bl a cocktails.

Delar av den gamla Gondolens berömda vinkällaren ska leva vidare på nya Gondolen. I baren, en våning upp från matsalen, kan gäster titta förbi för enklare maträtter från menyn, parat med en cocktails och barhäng.

– Gondolen är verkligen något unikt – särskilt med den fantastiska utsikten över Stockholm, säger Matilda Jackson och avslöjar att man kommer hålla öppet 365 dagar om året.

– Varje dag kan bli en anledning att fira något på Gondolen, menar Matilda Jackson.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…