Magnifikt om den svenska matkulturen

Det är inte alltid man stöter på en ny bok och inser att den kommer att bli ett standardverk. Richard Tellströms Augustnominerade bok om den svenska matkulturen är en sådan. Jag blir otroligt imponerad.

Mina kunskaper kring svenskt mathistoria är begränsade. Men jag har faktist studerat folklivsforskning – där mycket handlade om hur Sverige växte fram ur ett matetnologiskt perspektiv då jag hade Jan-Øivind Swahn som lärare. Vad Richard Tellström skapat i verket Varje tugga är en tanke – Svensk matkultur under 800 år (Natur & Kultur) är inget annat än lysande. Så mycket kunskap och fakta innanför dessa pärmar. Man blir överväldigad.

Titeln kan kanske diskuteras – om man vänder på det skulle det då kunna heta ”jag tänker – därför äter jag”.  Men i vårt karga land handlade det nog förr helt enkelt om att varje tugga var en större chans till att bli mätt.

Kontraster. Påver måltid i slutet på 1800-talet och snacks-tajm på 1960-talet

Men det är ju också sant, som Richard Tellström skriver, att den mat vi lägger upp på tallriken inte har tillkommit av en slump. Bakom den ligger tusentals val – av dig, andra och av för länge sedan döda personer. Åtminstone för oss idag. Valen berättar om vad du anser är nyttigt, lättlagat, ekonomiskt, miljövänligt, gott, men också varifrån du kommer och vart du är på väg, som Richard Tellström uttrycker det.. 

Vad är egentligen matkultur? – det får man anledning att fundera på när man läser Richard Tellströms i alla avseenden matiga bok. Som han själv skriver är detta en bok som beskriver den svenska matkulturens idéhistoria. ”Denna åttahundraåriga händelsekedja får här sin lika underhållande som vederhäftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder”.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….