Magnifikt om den svenska matkulturen

Det är inte alltid man stöter på en ny bok och inser att den kommer att bli ett standardverk. Richard Tellströms Augustnominerade bok om den svenska matkulturen är en sådan. Jag blir otroligt imponerad.

Mina kunskaper kring svenskt mathistoria är begränsade. Men jag har faktist studerat folklivsforskning – där mycket handlade om hur Sverige växte fram ur ett matetnologiskt perspektiv då jag hade Jan-Øivind Swahn som lärare. Vad Richard Tellström skapat i verket Varje tugga är en tanke – Svensk matkultur under 800 år (Natur & Kultur) är inget annat än lysande. Så mycket kunskap och fakta innanför dessa pärmar. Man blir överväldigad.

Titeln kan kanske diskuteras – om man vänder på det skulle det då kunna heta ”jag tänker – därför äter jag”.  Men i vårt karga land handlade det nog förr helt enkelt om att varje tugga var en större chans till att bli mätt.

Kontraster. Påver måltid i slutet på 1800-talet och snacks-tajm på 1960-talet

Men det är ju också sant, som Richard Tellström skriver, att den mat vi lägger upp på tallriken inte har tillkommit av en slump. Bakom den ligger tusentals val – av dig, andra och av för länge sedan döda personer. Åtminstone för oss idag. Valen berättar om vad du anser är nyttigt, lättlagat, ekonomiskt, miljövänligt, gott, men också varifrån du kommer och vart du är på väg, som Richard Tellström uttrycker det.. 

Vad är egentligen matkultur? – det får man anledning att fundera på när man läser Richard Tellströms i alla avseenden matiga bok. Som han själv skriver är detta en bok som beskriver den svenska matkulturens idéhistoria. ”Denna åttahundraåriga händelsekedja får här sin lika underhållande som vederhäftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder”.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Kullabergs -titel
Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista…
2 Årets Affärskrog-titel_Foto-Jesper Frisk
Det kan inte bli för många priser och galor i restaurangvärlden, tycker jag. Tyvärr har de flesta galor och priser…
Screenshot
Ett par nykomlingar som samsas med tre trotjänare på Systembolaget. Det finns anledning till att de tre hängt med så…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
5 Sotheby's vinbild - titel
Kan man göra auktionsfynd av vin? Nej, knappast – alla de förnämsta vinerna har idag en internationell marknad. Oavsett vilken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu…
Screenshot
Gott nytt år alla kära läsare. Ett nytt år har just börjat. Vilka nyheter i min värld av mat, krog…
1 Non-Alcoholic
Ett analysföretag i Kalifornien har gjort en omfattande studie av världsmarknaden för alkoholfria viner. Resultatet visar att intäkterna växer med…
2 Nobelfest - Stadshuset
Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är…
Screenshot
Podcasten Vinskolan har verkligen varit populär 2024 – fler och fler lyssnar och uppskattar innehållet och pratet. Det tackar jag…