Det är inte alltid man stöter på en ny bok och inser att den kommer att bli ett standardverk. Richard Tellströms Augustnominerade bok om den svenska matkulturen är en sådan. Jag blir otroligt imponerad.
Mina kunskaper kring svenskt mathistoria är begränsade. Men jag har faktist studerat folklivsforskning – där mycket handlade om hur Sverige växte fram ur ett matetnologiskt perspektiv då jag hade Jan-Øivind Swahn som lärare. Vad Richard Tellström skapat i verket Varje tugga är en tanke – Svensk matkultur under 800 år (Natur & Kultur) är inget annat än lysande. Så mycket kunskap och fakta innanför dessa pärmar. Man blir överväldigad.
Titeln kan kanske diskuteras – om man vänder på det skulle det då kunna heta ”jag tänker – därför äter jag”. Men i vårt karga land handlade det nog förr helt enkelt om att varje tugga var en större chans till att bli mätt.
Men det är ju också sant, som Richard Tellström skriver, att den mat vi lägger upp på tallriken inte har tillkommit av en slump. Bakom den ligger tusentals val – av dig, andra och av för länge sedan döda personer. Åtminstone för oss idag. Valen berättar om vad du anser är nyttigt, lättlagat, ekonomiskt, miljövänligt, gott, men också varifrån du kommer och vart du är på väg, som Richard Tellström uttrycker det..
Vad är egentligen matkultur? – det får man anledning att fundera på när man läser Richard Tellströms i alla avseenden matiga bok. Som han själv skriver är detta en bok som beskriver den svenska matkulturens idéhistoria. ”Denna åttahundraåriga händelsekedja får här sin lika underhållande som vederhäftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder”.