Många nya stjärnor till nordiska krogar

Guide Michelin har presenterat sin nordiska guide – efter många förseningar. Många som hoppats på en få en stjärna blev bönhörda – och några fick till och med påspädning. I Sverige fick Tommy Myllymäkis krog Aira på Djurgården en stjärna. Många hade dock spekulerat om att de skulle få två. René Redzepis Noma, som i många år ansetts som världens bästa restaurang, fick äntligen sin tredje stjärna – till stor förvåning för dem själva.

Aira vid Biskopsudden på Djurgården fick en stjärna.

Fyra svenska restauranger fick en stjärna – förutom Aira i Stockholm var det överraskningen Project i Göteborg (tidigare Bib Gourmand), Hotell Borgholm på Öland (som återfick en stjärna) samt restaurang Äng på Ästad Vingård nära Varberg i Halland. Lyxkrogen Frantzén i Stockholm behåller sina tre stjärnor i Michelinguiden.

– Kvaliteten på matlagningen i de nordiska länderna fortsätter att imponera där kreativitet och innovation hos dessa nya stjärnrestauranger gör dem till några av de mest spännande vi har sett, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör Guide Michelin. 

Maaemo i Oslo återfår sina stjärnor på sin nya adress. Kong Hans Kælder, en källarrestaurang i Köpenhamn, uppgraderas från en till två Michelinstjärnor. I Finland tilldelas en stjärna för Finnjävel Salonki i Helsingfors . Danmark har fyra nya Michelinstjärnor: The Samuel i Köpenhamn, Substans i Århus, Lyst i Vejle och Syttende i Sønderborg.

Sju Bib Gourmand-utmärkelser delas ut för god kvalitet och prisvärd mat. I Sverige mottogs dessa av Babette i Stockholm och Mineral i Malmö. I Danmark av Axn i Århus samt Møntergade, Silberbauers Bistro och Norrlyst i Köpenhamn och i Norge Fagn-Bistro i Trondheim.

Alla svenska stjärnkrogar 2021

Tre stjärnor

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor

Aloë, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

Vollmers, Malmö

En stjärna

28+, Göteborg

Agrikultur, Stockholm

Aira, Stockholm (ny)

Bhoga, Göteborg

Ekstedt, Stockholm

Etoile, Stockholm

Hotell Borgholm, Borgholm (ny)

Koka, Göteborg

Operakällaren, Stockholm

PM & Vänner, Växjö

Project, Göteborg (ny) 

SK Mat & Människor, Göteborg

Sushi Sho, Stockholm

Äng, Ästad, Tvååker (ny)


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…