Många vinnare när Falstaff delar ut diplom och gafflar 

Sverige har fått en ny krogguide – om än bara på webben ännu. Det är det tysk-österrikiska förlaget Falstaff som ligger bakom. I det tysktalande Europa är de dominerande när det gäller gastronomiska publikationer. Nu har Sverige hamnat på deras krogkarta.

Under varumärket Falstaff Nordic sätter förlaget fokus på Skandinavien och Baltikum. Den första restaurangguiden för Falstaff Nordic & Baltics släpptes i Estland i november. Nu har alltså turen kommit till Sverige.

Frantzén blev stora vinnare. Foto Emma Shevtzoff

Under ett stort event på Operaterrassen den fjärde mars premierades både personer och restauranger. Samtidigt har de bedömt svenska krogar i en ranking från en till fyra gafflar – från åttio till hundra poäng.

Största vinnare blev Frantzén och Daniel Berlin. Frantzén fick 100 maximala poäng på listan – samtidigt som William Laturnus från Frantzén fick ett servicepris som Rising Star of the Year. Daniel Berlin fick ett personligt pris som Chef of the Year och hans restaurang Vyn blev New Restaurant of the Year.

Daniel Berlin och Joakim Blomster från Vyn. Foto Emma Shevtzoff

Här är Falstaffs premieringar

Restaurant of the Year

Frantzén, Stockholm – 100 poäng

Lifetime Achievment of the Year. 

Mathias Dahlgren, Seafood Gastro

Chef of the Year

Daniel Berlin, Vyn

New Restaurant of the Year

Vyn, Skillinge

Service of the Year

Operakällaren, Stockholm

Sommelier of the Year

Emma Ziemann, Restaurang Äng

Sustainability Award of the Year

Skalla Bord, Mariefred

Culinary Hideaway of the Year

Talldungen, Brösarp

Easy Eating of the Year

Arirang, Stockholm

Rising Star of the Year – kitchen

Thilda Mårtensson, Svenska Brasserier

Rising Star of the Year – service

William Laturnus, Frantzén

Här är Falstaffs bästa restauranger i Sverige 2024

Fyra gafflar

Frantzén, Stockholm. 100 poäng

AIRA, Stockholm. 98 poäng

Operakällaren, Stockholm. 98 poäng

Adam/Albin, Stockholm. 95 poäng

Ekstedt, Stockholm. 95 poäng

Seafood Gastro, Stockholm. 95 poäng

Tre gafflar

Etoile, Stockholm. 94 poäng

Pontus Frithiof La Tour, Stockholm. 94 poäng

Vyn, Simrishamn. 94 poäng

Aloë, Stockholm. 93 poäng

Nour, Stockholm. 93 poäng

PM & Vänner, Växjö. 93 poäng

Signum, Mölnlycke. 93 poäng

Vollmers, Malmö. 93 poäng

Knystaforsen, Rydöbruk. 92 poäng

Mathias Dahlgren Matbaren i Grand Hotel, Stockholm. 92 poäng

SK Mat & Människor, Göteborg. 92 poäng

Sushi Sho, Stockholm. 92 poäng

Dorsia, Göteborg. 91 poäng

Ett Hem, Stockholm. 91 poäng

Krakas Krog, Katthammarsvik. 91 poäng

Petri, Stockholm. 91 poäng

Soyokaze, Stockholm. 91 poäng

28+, Göteborg. 90 poäng

Äng, Tvååker. 90 poäng

Koka, Göteborg. 90 poäng

Persona, Stockholm. 90 poäng

Hela listan finns här


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…