Mästarkunskaper om sjömat i fyra delar

Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk, skaldjur och alla möjliga mollusker i havet är inte värt att veta. I alla fall inte för oss amatörer. Nu har han samlat sin kunskap i fyra böcker.

– I böckerna finns allt jag gjort och allt jag vet – jag har ju hållit på sedan 1981 så det blir ju en hel del, säger Nisse Molinder. 

Nisse Molinder och hans bror Erik ligger bakom fiskhandeln och restaurangkedjan Melanders (förvillande namnlikhet – av en tillfällighet). 

Nisse Molinder är den av bröderna som kan titulera sig båda fiskhandlare, krögare och kock. I Kockarnas kamp 2015 blev han tvåa.

Imponerande kunskap i Nils Molinders fyra böcker.

Här är de fyra böckerna

Fisk: innehåller över sjuttio recept på olika sorters fisk i alla dess former, från vardagsklassiker till festmat. Här finns även fakta om våra bästa matfiskar och råd om rensning, hantering och förvaring. 

Sill & strömming: en lång rad recept på olika smaksättningar och kryddningar av sill och strömming. Här får du även tips om inläggning, rimning, saltning och rökning. 

Skaldjur: recept med räkor, scampi, kräftor, havskräftor, hummer och krabba. Här finns förstås också tillbehören till kräftskivan.

Ostron, musslor och snäckor: recept med ostron i alla former: grillade, pocherade, gratinerade och råa. Du hittar också recept på olika sorters musslor, snäckor och bläckfiskar.

Böckerna är utgivna av Arena Bokförlag.


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…