Mästarkunskaper om sjömat i fyra delar

Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk, skaldjur och alla möjliga mollusker i havet är inte värt att veta. I alla fall inte för oss amatörer. Nu har han samlat sin kunskap i fyra böcker.

– I böckerna finns allt jag gjort och allt jag vet – jag har ju hållit på sedan 1981 så det blir ju en hel del, säger Nisse Molinder. 

Nisse Molinder och hans bror Erik ligger bakom fiskhandeln och restaurangkedjan Melanders (förvillande namnlikhet – av en tillfällighet). 

Nisse Molinder är den av bröderna som kan titulera sig båda fiskhandlare, krögare och kock. I Kockarnas kamp 2015 blev han tvåa.

Imponerande kunskap i Nils Molinders fyra böcker.

Här är de fyra böckerna

Fisk: innehåller över sjuttio recept på olika sorters fisk i alla dess former, från vardagsklassiker till festmat. Här finns även fakta om våra bästa matfiskar och råd om rensning, hantering och förvaring. 

Sill & strömming: en lång rad recept på olika smaksättningar och kryddningar av sill och strömming. Här får du även tips om inläggning, rimning, saltning och rökning. 

Skaldjur: recept med räkor, scampi, kräftor, havskräftor, hummer och krabba. Här finns förstås också tillbehören till kräftskivan.

Ostron, musslor och snäckor: recept med ostron i alla former: grillade, pocherade, gratinerade och råa. Du hittar också recept på olika sorters musslor, snäckor och bläckfiskar.

Böckerna är utgivna av Arena Bokförlag.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…