Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk, skaldjur och alla möjliga mollusker i havet är inte värt att veta. I alla fall inte för oss amatörer. Nu har han samlat sin kunskap i fyra böcker.
– I böckerna finns allt jag gjort och allt jag vet – jag har ju hållit på sedan 1981 så det blir ju en hel del, säger Nisse Molinder.
Nisse Molinder och hans bror Erik ligger bakom fiskhandeln och restaurangkedjan Melanders (förvillande namnlikhet – av en tillfällighet).
Nisse Molinder är den av bröderna som kan titulera sig båda fiskhandlare, krögare och kock. I Kockarnas kamp 2015 blev han tvåa.
Här är de fyra böckerna
Fisk: innehåller över sjuttio recept på olika sorters fisk i alla dess former, från vardagsklassiker till festmat. Här finns även fakta om våra bästa matfiskar och råd om rensning, hantering och förvaring.
Sill & strömming: en lång rad recept på olika smaksättningar och kryddningar av sill och strömming. Här får du även tips om inläggning, rimning, saltning och rökning.
Skaldjur: recept med räkor, scampi, kräftor, havskräftor, hummer och krabba. Här finns förstås också tillbehören till kräftskivan.
Ostron, musslor och snäckor: recept med ostron i alla former: grillade, pocherade, gratinerade och råa. Du hittar också recept på olika sorters musslor, snäckor och bläckfiskar.
Böckerna är utgivna av Arena Bokförlag.