Mästarkunskaper om sjömat i fyra delar

Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk, skaldjur och alla möjliga mollusker i havet är inte värt att veta. I alla fall inte för oss amatörer. Nu har han samlat sin kunskap i fyra böcker.

– I böckerna finns allt jag gjort och allt jag vet – jag har ju hållit på sedan 1981 så det blir ju en hel del, säger Nisse Molinder. 

Nisse Molinder och hans bror Erik ligger bakom fiskhandeln och restaurangkedjan Melanders (förvillande namnlikhet – av en tillfällighet). 

Nisse Molinder är den av bröderna som kan titulera sig båda fiskhandlare, krögare och kock. I Kockarnas kamp 2015 blev han tvåa.

Imponerande kunskap i Nils Molinders fyra böcker.

Här är de fyra böckerna

Fisk: innehåller över sjuttio recept på olika sorters fisk i alla dess former, från vardagsklassiker till festmat. Här finns även fakta om våra bästa matfiskar och råd om rensning, hantering och förvaring. 

Sill & strömming: en lång rad recept på olika smaksättningar och kryddningar av sill och strömming. Här får du även tips om inläggning, rimning, saltning och rökning. 

Skaldjur: recept med räkor, scampi, kräftor, havskräftor, hummer och krabba. Här finns förstås också tillbehören till kräftskivan.

Ostron, musslor och snäckor: recept med ostron i alla former: grillade, pocherade, gratinerade och råa. Du hittar också recept på olika sorters musslor, snäckor och bläckfiskar.

Böckerna är utgivna av Arena Bokförlag.


Fler nyheter

1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
Screenshot
Även om rosésäsongen har följt med oss in i september är det nu dags för mer smak och karaktär i…
5 Ergo_Petter Johansson
Nu, äntligen, har Ergo kunnat visas upp för allmänheten. Det tog tid att få lokalen i ordning efter att Gastrologik…
6 Ellen Lindegren_Årets Lily 2024
De kvinnliga sommeliererna blir fler och fler. Det ökade intresset kan nästan helt kopplas till den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger…
1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…