Har du saknat Melker Andersson i restaurangköken i Stockholm är detta en välkommen nyhet. Tillsammans med bryggmästaren Hans Nyström har han nu öppnat restaurang Vört i Gamla Stan.
Melker Andersson slog igenom på 1990-talet med Fredsgatan 12 efter att ha vunnit silver i Bocuse d’Or. Senare blev det en hel serie med olika konceptkrogar bland annat Grill, Miss Voon, Köttbaren och Trattorian tillsammans med Danyel Couet. Verksamheten såldes efterhand och Melker Andersson har de senaste åren drivit sommarkrogen Bojabäs i Öregrund.
På Vört är tanken att skapa ett modernt gastrobryggeri där maten tydligt hör ihop med ölen – likt Omaka på Östermalm. Maten handlar om smörrebröd med varierade pålägg där smakerna anpassas till de hantverksbryggda ölsorterna.
– Idén med våra smörrebröd är att inte tänka på regler, historien eller traditionen. Vi släpper loss och inspireras av det mesta, har kul och lagar det vi och gästerna gillar, säger Melker Andersson.
Adressen till Vört är Lilla Nygatan 2 i Gamla stan.