En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för hjärt-kärlsjukdom hos äldre människor.
Måttlig vinkonsumtion har i tusentals studier kopplats till lägre frekvens av hjärt-kärlsjukdomar. Men det har också kopplats till högre risk för vissa cancerformer. Men eftersom hjärt- och kärlsjukdomar fortfarande är den främsta dödsorsaken i de flesta länder jämfört med cancer i alla dess former är förhållandet med alkohol och hjärt-kärlsjukdomar fortfarande högintressant – då de cancerformer som kan uppkomma på grund av alkohol är mer sällsynta än de flesta andra.
I en meta-analys har man kommit fram till följande: Alkoholkonsumtion är relaterad till risken att utveckla olika typer av cancer. Men till skillnad från andra alkoholhaltiga drycker har måttligt vindrickande visat en skyddande effekt på risken att utveckla flera typer av cancer.
Anti-alkoholförespråkare i hela världen ifrågasätter ständigt dessa studier om hjärt-kärlsjukdomar och alkohol. De hävdar att studierna är felaktiga – i synnerhet som flesta studier bygger på att patienterna självrapporterar sina dryckesvanor. Dessutom hävdar de att många av icke-drickarna i studier är före detta drinkare som slutat efter att ha blivit sjuka.
En ny studie från Spanien tar nu loven av detta genom att använda en innovativ metod för att fastställa hur mycket patienterna verkligen dricker. De fann att vinets koppling till bättre hjärthälsa fortfarande är stark.

Studien publicerades i december 2024 i European Heart Journal. Den genomfördes av ett forskar-team vid universitetet i Barcelona och ett par andra spanska institutioner. De analyserade data som samlats in från över 1 200 personer med en medelålder på 68 år. Det var en del av en stor randomiserad kontroll-studie fokuserad på medelhavsdietens förmåga att förebygga hjärt-kärlsjukdomar hos äldre människor.I studien har forskarna kommit runt problemet med att alkohol- och hälsoforskning nästan alltid bygger på att människor självrapporterar dryckesvanor. För denna studie mätte forskarna nämligen alkoholkonsumtionen med hjälp av mängden vinsyra i försökspersonernas urin. Genom att använda en objektiv biologisk indikator kunde forskarna därmed vara säkra på hur mycket människor i studien verkligen drack – och därför kunde de dra starkare slutsatser om sambandet mellan vin och risken för hjärtsjukdomar.
Jag ska inte gå in i alla detaljer av deras resultat – det kan du läsa i European Heart Journal som jag länkar till nedan.
Forskarna observerade en signifikant minskning av risken hos personer som drack 3-35 glas vin per månad, mätt med koncentrationen av vinsyra i urinen. Minskningen var något större hos personer som drack 12-35 glas per månad jämfört med personer som drack 3-12 glas per månad. Personer som drack mindre än 3 eller mer än 35 glas per månad upplevde ingen signifikant riskminskning.
Forskarna konstaterar också att fler studier behövs för att avgöra hur andra typer av alkohol, i samband med vin, kan påverka hjärthälsa.
European Heart Journal publicerade också en ledare vid sidan av studien av tre forskare vid European Neurological Institute i Pozzilli, Italien (som inte var inblandade i studien). I ledaren säger forskarna att studien “ger övertygande bevis för att måttlig vinkonsumtion har ett samband med lägre risk för hjärt-kärlsjukdom.”
Här kan du läsa artikeln i European Heart Journal.
Denna artikel är bearbetning av en artikel i Wine Spectator.